Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Út a kávéhoz XI. – Brüsszel, első rész

2022. július 10. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-specialty-kavezo-brusszel-1-02-parlor-coffee.jpg

A brüsszeli kávézók száma az elmúlt évtizedben fokozatosan bővült, a kezdetek arra az időre vezethetők vissza, amikor az OR COFFEE megnyitotta az első specialty kávézót a város központjában.

Az OR COFFEE az antwerpeni Caffénationnel együtt a kávékultúra harmadik felfutásának előfutára volt Belgiumban, és nagy hatással bírtak a kávészcéna fejlődésére az első genti megjelenésüket követő években. Azóta nagyjából kétévente jelenik meg egy-egy új üstökös a kávéhorizonton.

MOK Specialty Coffee Roastery & Bar, Antoine Dansaert 196

A MOK a diákvárosból, Leuvenből érkezett Brüsszel egyik nyüzsgő negyedébe, és azóta nagy utat tett meg. 2012-ben az alapító Jens Crabbé minden megtakarítását feltette egy lapra: különleges kávébárt és mikropörkölőt nyitni Leuvenben. 2016 szeptemberében a fővárosba merészkedett, hogy második otthont találjon a MOK-nak. És miközben Jens folyamatosan a kiválóságra törekszik, céljai különböző formákat öltenek. 

A "kevesebb több" hitvallás itt határozottan érvényesül, hiszen a letisztult dizájn és az okos ötletek találkoznak. A bejáratnál lévő nagy ablak melletti ülőhelyet úgy rendezték be, hogy feloldja a fizikai határokat. Ugyanez vonatkozik a bárpultra is: nincs klasszikus értelemben vett pult, a barista a helyiség közepén lévő közösségi térben főzi a kávét. Ez a felállás ösztönzi a keveredést, amivel Belgiumban nem mindennap találkozunk. A pörkölést egyelőre még mindig maga Jens végzi Leuvenben, ugyanabban a szellemben, mint korábban: a kávébabokat gondosan válogatják ki bizonyos kávéfarmokról és tételekből, világos pörkölést alkalmazva.

dallmayr-magazin-specialty-kavezo-brusszel-1-00.jpg

Parlor Coffee, Chaussée de Charleroi 203

Bram és Yumi küldetése, hogy kiváló minőségű, frissen pörkölt kávét kínáljanak a brüsszeli lakosoknak és a városba látogató turistáknak. A belső tér egyszerű, fapadló és indusztriális környezet, a világos színű falakat rendszeresen cserélt fényképek díszítik. Kedd délutánonként Bram a hátsó helyiségben álló Probat gépen pörköli a vásárolt szemeket. Norvég beszállítójuk olyan kistermelőkkel dolgozik, akiknek fontos a minőség, a megfelelő munkakörülmények és a fenntarthatóság. A Parlor kávéja azért kiváló, mert az apró részletekre is nagy figyelmet fordítanak.

dallmayr-magazin-specialty-kavezo-brusszel-1-03-parlor-coffee.jpg

Magazinunk sorozatában kávés szemszögből mutatjuk be a világ nagyvárosait. Tippjeink főleg azoknak lehetnek érdekesek, akik egyedi élményre vágynak utazásaik során. És nem utolsó sorban, szeretik a kávét.

Korábbi részek:

Zürich - Hagyományok és újhullám

Zürich - Coworking és bor

Prága, belváros

Prága, külső részek

Barcelona, Eixample

Barcelona, El Raval

Barcelona, Gracia

Barcelona, Les Corts

Barcelona, El Fort Pienc

 

fotók: thecoffeevine.com, soigneur.nl, europeancoffeetrip.com, brusselskitchen.com

forrás: thewaytocoffee.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4517879223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása