
Közismert, hogy két külön italról beszélünk, és persze a nevükön kívül még jónéhány dologban eltérnek. Négy pontban mutatjuk be a lényegi különbségeket feketekávé és eszpresszó között.
Eredet
Hangozzék bármilyen furcsán, az eltérések listája épp egy hasonlósággal kezdődik. Sokan élnek abban a hitben, hogy a kávébab a kulcs, pedig nem. Ugyan más a textúrájuk és az ízük, de alapvetően az elkészítés módja teszi majd őket mássá. A kereskedelmi forgalomban kapható kávék zöme robusta vagy arabica. Előbbiek íze a pörköléskor diós felhangot kap, sokszor hasonlítják a zabpehelyéhez. Az arabicával nehezebb a dolgunk, amikor az ízét kell meghatározni, az az édestől a csípősig elég sok variációban ölthet testet. Pörkölést követően édesebb és virágillatúbb, mint a robusta. És eszpresszó mindkét fajtából készül.

Elkészítés
Préselés, szűrés, csepegtetés – csak, hogy néhányan említsünk. A különbség a tempóban és a nyomás nagyságában rejlik. A jó eszpresszóhoz 90-96 °C közötti víz, legalább 9 bar nyomás és 20-22 másodperces elkészítési idő tartozik. A feketekávéhoz nem szükséges a nagy nyomás, aminek következményeként nem képződik a tetején krémréteg. Viszont lehet bele tejet rakni – simán, nem habosítva. Ráadásul ma már bármelyik elkészíthető otthon, hiszen az eszpresszógépek árai sem a csillagos égben járnak, ami azért számít, mert a hagyományos kávéfőzőkben nem állítható elő szükséges a magas nyomás. Megfelelő darálót sem nehéz beszerezni, ami kellően pontos finomságúra őrli a kávébab szemeket.

Koffein
Gyakori feltételezés, hogy az eszpresszóban több a koffein, mint a feketében, de ez természetesen nincs így. Egy átlagos csészényi, csepegtetett/filteres kávéban éppenséggel több van, mint egységnyi eszpresszóban, méghozzá a duplája (40 mg / 90 mg). A közkeletű tévedés alapja, hogy azonos mennyiségnél az eszpresszóban több a koffein, de az ember a legritkább esetben iszik többet abból, mint feketekávéból. Hacsak nem szenvedélyes rajongó, és túllép a napi ajánlott adagon (ami kb. 5 csésze).
Íz
Az eszpresszóén érződik a pörkölés, ezzel együtt szép kerek és telt. Hívei szerint a feketekávénál kijön, ha a szűréséhez papírfiltert használtak, és az elrontja az egészet. És míg az eszpresszót jellemzően üresen fogyasztják, a feketébe kerülhet cukor, édesítőszer, méz, tej (vegetáriánusok, figyelem: a tehéntejen túl is van élet!). https://dallmayrmagazin.blog.hu/2020/11/20/_6_alternativ_tej_kavehoz
Nincs jó vagy rossz választás, sőt, napszaktól függően akár váltogatni is lehet. A legfontosabb a jó alapanyag, abból pedig bármelyik módon lehet ízletes kávét készíteni.

fotók: reddit.com; mareacoffe.com; liende.com; espressoschool.com.au; taste.com.au
forrás: atlascoffeeclub.com