Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Meddig áll el a kávé? Megromlik? Lejár?

Így tároljuk a kávét, hogy a lehető legjobb ízvilágot kapjuk elkészítéskor

2021. január 22. - Alois Dallmayr Magyarország

kave_tarolas_kave_lejarat_00.jpg

A kávéról az az általános képünk, hogy meglehetősen kényes jószág. Macerás termeszteni, szállítani, pörkölni, tárolni, elkészíteni, szervírozni, talán éppen csak fogyasztani nem az. Ebben persze sok igazság van, de a helyzet mégsem ennyire borzalmas. Kis odafigyeléssel és minimális befektetéssel könnyen tudjuk kezelni a ránk eső részét.

Kezdjük egy alapvető kérdéssel: megromlik-e a kávé? A válasz egyértelmű „nem”, a kávénak nincs lejárati dátuma, a „rossz” szemekből készített italtól sem lesz senki beteg. A kávé száraz, kimért termék, és mint az összes hasonló élelmiszernek, nincs meghatározható szavatossági ideje. Megfelelő körülmények között tárolva az idők végezetéig eláll, ám ha az ezek nem állnak fenn, veszít ízéből, frissességéből és ami a legfontosabb, az élvezeti értékéből. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy mostoha bánásmóddal ne lehetne tönkretenni. Ha például nedvesség éri az őrleményt, vagy a babokat, akkor már nem igazán használhatók, vagy ha avas lesz, elég egyszerű felismerni és könnyű megválni tőle. 

 

Meddig tárolhatók a kávé egyes formái?

Az alábbi határidők nincsenek feltétlenül kőbe vésve, de az az általános tapasztalat, hogy jelentősen romlik az elkészített kávé élvezeti értéke, ha nem tartjuk be őket.

Az egész szemek bírják a legtovább, mi több, célszerű is ebben a formában őrízni az alapanyagot egészen a felhasználásig. Mindig csak annyit érdemes őrölni, amennyire éppen szükség van. A csomagolt őrölt kávét felbontás után két héten belül fel kell használni. Főzés után, szobahőmérsékleten körülbelül 12 órát, míg hűtőben 3-4 napig lehet tárolni a kész kávét.

kave_tarolas_kave_lejarat_01.jpg

 

Mi rontja a minőséget?

Pörkölés közben a babszemek szerkezete megváltozik. A korábbi zárt, tömör szerekezet sokkal szivacsosabb lesz, minél sötétebb a pörkölés, annál inkább szivacsossá válik. Azonban a folyamat során olyan aromák és illatanyagok szabadulnak fel, amiket szeretnénk megtartani. Ezért a pörkölt babszem legjobb barátai a sötétség és a hűvös, ha ezeket nem kapja meg, hamar veszít frissességéből és ízéből. Íme a négy fő ellenség:

Oxigén –  A szivacsos szerkezetű pörkölt babszemek nagyobb és érzékenyebb felületen érintkeznek az oxigénnel, így az oxidáció is jelentősen felgyorsul. Egyszerűen áporodott lesz tőle a kávé pár nap alatt. Érdemes a felbontott kávét légmentesen zárható fém dobozba tenni, de minimum a zacskót csak kis helyen felnyitni és használat után visszatekerve, csipesszel lezárni.

Fény – Szintén gyorsítja az oxidációt. Kerülendő az átlátszó üveg, akkor is, ha az csatos és amúgy légmentesen zár.

Pára – A pörkölt kávészemek addig őrzik meg minőségüket, amíg szárazak. A nedvesség feloldja a felszabadult aromákat és párolgáskor együtt távoznak a babszemekből. Ezért hűtőben sem szabad tárolni a kávét. Amikor kivesszük a hűtőből, a gyors hőmérsékletváltozás hatására a pára kicsapódik és kész is a baj.

Meleg – A meleg szintén a párolgás miatt probléma. Felgyorsítja a kávé természetes párolgását és így az aromavesztést is.

 

kave_tarolas_kave_lejarat_02.jpg

 

A megfelelő tárolás

Sötét, zárt, száraz helyre van szükségünk. A spájz alsó polca tökéletes hely tud lenni, ha van egy jól záródó dobozunk. Ma már lehet kapni direkt olyan kávétároló dobozokat, amiből lezárás után a felesleges levegőt el tudjuk távolítani. Mindig csak annyi kávét érdemes venni, amennyire szükség lesz a következő pár hétben. Az a mennyiség ideális, ami 3-4 hét alatt elfogy, ennyi idő alatt túl nagy kár nem eshet a nyersanyagban.

 

kave_tarolas_kave_lejarat_03.jpg

 

fotók: coffeesesh.com; beanadvisor.com;
forrás: club.atlascoffeeclub.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr1216385288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kávéház Magazin · https://kavehazmagazin.hu 2021.01.28. 17:29:55

Hát az én napi 5 kávém nem engedi, hogy hosszan (azaz 3-4 hétig) eltartsam. :)
De jól van ez így!
süti beállítások módosítása