Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Arabica vs. robusta

Különbségek és hasonlóságok röviden

2021. augusztus 13. - Alois Dallmayr Magyarország

ar.jpg

A kávénak több száz fajtája van, de fogyasztási szempontból mindössze kettővel kerülünk közeli kapcsolatba. Bár ez a két típus könnyedén eggyé tud olvadni egy keverékben, számtalan dologban különböznek. Erejük, ízük, minőségük, áruk, termesztési helyük és művelési módjuk is eltér egymástól, ezeket tekintjük most át.

Erő

Ha néhány arabica szemet felrakunk a mérlegre, majd a kapott értéket elosztjuk hetvennel, megkapjuk a koffeintartalmukat – ez körülbelül saját tömegük 1,5 százaléka. Ehhez képest a robusta bivalyerős, majdnem kétszer ekkora koffeintartalommal.

Íz

Nehéz kérdés, mert ahány ember, annyi preferencia. De általánosságban azért elmondható, hogy az arabica enyhébb, édesebb, savasabb, árnyaltabb, míg a robusta fanyarabb, durvább. Ettől még persze utóbbi is lehet ugyanolyan fantasztikus, ha valaki rátalál a neki megfelelőre. Telt, füstös, erős zamatot ad a kávénak, amit egyesek kifejezetten kedvelnek.

ar2.jpg

Termesztés

Lehet, hogy ebből fakad a markáns íz, lehet, hogy nem, de tény, hogy a robusta kevésbé érzékeny a külső körülményekre, mint az arabica. Alacsonyabb területeken is megterem, jobban ellenáll a kártevőknek, kevésbé viselik meg az időjárás változásai. Ezen felül kevesebb idő telik el az ültetés és az első szüret között, plusz nagyobb a terméshozama. Röviden szólva: a kávétermesztő álma.

Ár

Meglehetősen nagy a szórás, de érzékeny mivolta és speciálisabb igényű termesztése miatt az arabica drágább a nemzetközi piacon. Részben ezért is kerül robusta az olcsóbb és/vagy instant kávékba, de ismét hangsúlyozzuk, hogy ettől még a robusta nem rossz, és az arabica sem mindig feltétlenül jó.

Termőhelyek

A világ kávétermesztésének körülbelül 40 százaléka robusta, ennek jó része Vietnámban és Indonéziában terem – azokban a régiókban főleg azzal a fajtával foglalkoznak. Indiában, sok afrikai országban és Brazíliában mindkettő megél, míg Közép- és Dél-Amerikában az arabica dominál, Kolumbiában például annyira, hogy ott egyáltalán nem foglalkoznak robustával.

ar3.jpg

fotók: kravekawfee.com, coffeeteacy.com, enjoyjava.com

forrás: Taylors of Harrogate

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7916656518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2021.08.17. 12:12:03

szívesen elmennék egy-két brazil kávéültetvényre kostolóra...egy szép arabica brazil nő társaságában...

igazi hős 2021.08.17. 12:12:06

Az arabica "szép" (fényes, fekete, nagy szemű) és ez eladja az ócskább termést is. Persze vannak remek tiszta arabica kávék (pl. Illy), de a legtöbb jó kávé keverékből készül, kell a robusta testessége és intenzitása.

janoszeged 2022.04.22. 15:38:23

"Az arabica "szép" (fényes, fekete, nagy szemű) és ez eladja az ócskább termést is." Ezt részletesebben is leírnád?
süti beállítások módosítása