Dallmayr Magazin - Utolsó kommentek
blfr6@https://blog.hu
©2024 blog.hu
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2022/06/11/mekkora_a_kave_karbonlabnyoma/full_commentlist/1#c41445311
Válasz erre: Mekkora a kávé karbonlábnyoma?
2022-12-02T09:40:42+01:00
2022-12-02T09:40:42+01:00
Világnézet Netes Napló
http://blog.hu/user/675110
CO2 szennyező meg káros anyag????? Szerintem mindegyikőnk úgy tanulta még az iskolában, hogy a szén-dioxid a növényeink egyik tápanyaga is. Tehát azon növényeké, amit megeszünk mi és amit megesznek a húsadó állataink ... tehát a kaja alap feltétele.... Kell valamennyi, csak éppen se kevés, se túl sok. Tehát egyensúlyi állapotra kellene törekedni. A CO2 tehát nem is annyira szennyező anyag .... más anyagokkal van a fő gond inkább? -Tehát a CO2-tőt úgy is lehetne tálalni, hogy földi élet szempontjából létszükségletű anyag?<br />
<br />
"A melegházakban szokás a co2 trágyázás, amikor is felnyomják a széndioxid szintet 1500ppm-re. És még ugye sokkal melegebb is van mint kint. Mi történik ilyenkor? Hát a zöldségek gyümölcsök nagyra nőnek zamatosak lesznek és jobban tűrik a szárazságot."<br />
<br />
A CO2 TÖBBLET tehát ami gond lehet ... a CO2 nagy részét a több alga és több növény felszívná .... ha más mérgezések miatt ki nem pusztulnak a növényeink és a tengereink algavilága. ... Pont azért vannak szén bányáink, mert a növényzet lekötötte a légköri CO2-őt. Tehát a természet gondoskodott az önszabályzásról. Az a gond, hogy mi más anyagokkal és valóban szennyezésekkel belenyúltunk ebbe az önszabályzó folyamatba.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/08/13/arabica_vs_robusta/full_commentlist/1#c41348487
Válasz erre: Arabica vs. robusta
2022-04-22T15:38:23+02:00
2022-04-22T15:38:23+02:00
janoszeged
http://blog.hu/user/342863
"Az arabica "szép" (fényes, fekete, nagy szemű) és ez eladja az ócskább termést is." Ezt részletesebben is leírnád?
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/07/23/mi_az_a_cold_brew/full_commentlist/1#c41298768
Válasz erre: Mi az a cold brew?
2022-04-01T14:36:20+02:00
2022-04-01T14:36:20+02:00
n80qd
http://blog.hu/user/103158
Azért cold brew-nál sokat számít, hogy csepegtetett vagy áztatott eljárással készül.<br />
És nem főzzük a kávét, hanem készítjük.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/07/30/a_koffeinmentes_kave/full_commentlist/1#c41284892
Válasz erre: A koffeinmentes kávé
2022-04-01T14:36:19+02:00
2022-04-01T14:36:19+02:00
szvsz
http://blog.hu/user/47879
"Más-e a koffeinmentes kávé íze, mint a hagyományosé?<br />
Nem."<br />
<br />
Nem a fészkes fityfenét.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2022/01/28/lehet_edzes_elott_kavet_inni/full_commentlist/1#c41177976
Válasz erre: Lehet edzés előtt kávét inni?
2022-02-07T11:00:32+01:00
2022-02-07T11:00:32+01:00
CSOKKI MÁLNA
http://blog.hu/user/992300
Korunk nagy kérdéseinek egyike ez..
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/11/26/ezert_jo_ha_van_az_irodaban_kavegep/full_commentlist/1#c41058078
Válasz erre: Ezért jó, ha van az irodában kávégép
2021-12-10T08:14:55+01:00
2021-12-10T08:14:55+01:00
CSOKKI MÁLNA
http://blog.hu/user/992300
Kávézoltál már?
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/11/12/a_kave_muveszete_riasim/full_commentlist/1#c41032640
Válasz erre: A kávé művészete - Riasim
2021-12-10T08:14:54+01:00
2021-12-10T08:14:54+01:00
antisocialnetwork
http://blog.hu/user/661585
Az internet nem robbant fel. Még ettől sem.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/08/13/arabica_vs_robusta/full_commentlist/1#c40848508
Válasz erre: Arabica vs. robusta
2021-08-17T12:12:06+02:00
2021-08-17T12:12:06+02:00
igazi hős
http://blog.hu/user/129321
Az arabica "szép" (fényes, fekete, nagy szemű) és ez eladja az ócskább termést is. Persze vannak remek tiszta arabica kávék (pl. Illy), de a legtöbb jó kávé keverékből készül, kell a robusta testessége és intenzitása.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/08/13/arabica_vs_robusta/full_commentlist/1#c40846158
Válasz erre: Arabica vs. robusta
2021-08-17T12:12:03+02:00
2021-08-17T12:12:03+02:00
gabroca
http://blog.hu/user/511152
szívesen elmennék egy-két brazil kávéültetvényre kostolóra...egy szép arabica brazil nő társaságában...
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/08/06/ut_a_kavehoz_ii_meg_5_pragai_kavezo_amit_vetek_kihagyni/full_commentlist/1#c40841786
Válasz erre: Út a kávéhoz II. – még 5 prágai kávézó, amit vétek kihagyni
2021-08-12T14:10:59+02:00
2021-08-12T14:10:59+02:00
Alois Dallmayr Magyarország
http://blog.hu/user/1566816
<a href="https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/08/06/ut_a_kavehoz_ii_meg_5_pragai_kavezo_amit_vetek_kihagyni?full_commentlist=1#c40832452" class="reply_nick_244933" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 40832452 );">@0dzsud0</a>: És még hány másik!
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/08/06/ut_a_kavehoz_ii_meg_5_pragai_kavezo_amit_vetek_kihagyni/full_commentlist/1#c40832452
Válasz erre: Út a kávéhoz II. – még 5 prágai kávézó, amit vétek kihagyni
2021-08-12T14:10:13+02:00
2021-08-12T14:10:13+02:00
0dzsud0
http://blog.hu/user/244933
És két cikkbe sem fért bele a zseniális Kavárna Obecní dům? Nemár. :)
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/04/16/8_tea_a_szorongas_enyhitesere/full_commentlist/1#c40148980
Válasz erre: 8 tea a szorongás enyhítésére
2021-05-17T13:22:52+02:00
2021-05-17T13:22:52+02:00
jozsef_12
http://blog.hu/user/1579644
a zöld tea erősíti a szorongást. minek írtok hülyeségeket? tein van benne.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/04/09/dallmayr_kaves_palacsinta/full_commentlist/1#c40122392
Válasz erre: Kávés palacsinta
2021-05-17T13:22:01+02:00
2021-05-17T13:22:01+02:00
Andrass9
http://blog.hu/user/290897
Itt valami nem gömgölyű! <br />
200ml sütőpor ugyanennyi liszthez már eleve ehetelenül sok. <br />
Ha ehhez hozzákevered az ecetet, az egész ki fog futni a tálból, mielőtt még megmutatod neki a serpenyőt.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/04/09/dallmayr_kaves_palacsinta/full_commentlist/1#c40122332
Válasz erre: Kávés palacsinta
2021-05-17T13:22:00+02:00
2021-05-17T13:22:00+02:00
holnap75
http://blog.hu/user/250491
200 ml sütőpor??Az nem sok??
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/03/12/kavefozo_tisztitasa/full_commentlist/1#c39990470
Válasz erre: Tisztaság fél egészség?
2021-03-18T14:10:12+01:00
2021-03-18T14:10:12+01:00
padlogaz
http://blog.hu/user/704002
hetente 1x a vakszűrőbe rakott zsíroldóval néhányszor átfőzni, negyedévente 1x vízkőoldóval.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/03/05/chase_sanborn/full_commentlist/1#c39960906
Válasz erre: Az asszony rossz kávét vett? Verd meg!
2021-03-07T13:10:55+01:00
2021-03-07T13:10:55+01:00
Alois Dallmayr Magyarország
http://blog.hu/user/1566816
<a href="https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/03/05/chase_sanborn?full_commentlist=1#c39958404" class="reply_nick_462270" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 39958404 );">@Kedélyes Paraszt</a>: alig-alig sújtotta az ország TERÜLETÉT. Így lett volna pontos, reméljük, a korrekció elfogadható.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/02/05/miben_kulonbozik_a_sima_kave_es_az_eszpresszo/full_commentlist/1#c39814604
Válasz erre: Miben különbözik a sima kávé és az eszpresszó?
2021-03-07T13:09:02+01:00
2021-03-07T13:09:02+01:00
octy
http://blog.hu/user/687167
<a href="https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/02/05/miben_kulonbozik_a_sima_kave_es_az_eszpresszo?full_commentlist=1#c39785564" class="reply_nick_157048" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 39785564 );">@szombi</a>: van még olyan lehetőség amikor te állítod elő a nyomást a kezeddel és a forró vizet is te biztosítod tetszőleges eszközzel. :)<br />
Az ilyen gépek nagyon egyszerűek, nem kell áram sem hozzájuk de nem olcsók. Szívesen kipróbálnám pedig...<br />
<br />
Bocs tudom nem erre gondoltál a kérdéseddel. Valóban érdekes hogy espresso-t írnak egy kotyogósra - is.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/02/05/miben_kulonbozik_a_sima_kave_es_az_eszpresszo/full_commentlist/1#c39814590
Válasz erre: Miben különbözik a sima kávé és az eszpresszó?
2021-03-07T13:09:00+01:00
2021-03-07T13:09:00+01:00
octy
http://blog.hu/user/687167
<a href="https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/02/05/miben_kulonbozik_a_sima_kave_es_az_eszpresszo?full_commentlist=1#c39786878" class="reply_nick_336941" onclick="javascript:if ( typeof followCommentReply != 'undefined' ) return followCommentReply( 39786878 );">@Pierr Kardán</a>: Hello Skodás kolléga... :) Csak nem kávérajongó vagy te is?
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/03/05/chase_sanborn/full_commentlist/1#c39958464
Válasz erre: Az asszony rossz kávét vett? Verd meg!
2021-03-07T13:08:56+01:00
2021-03-07T13:08:56+01:00
Androsz
http://blog.hu/user/24459
Boldog békeévek... :-)
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/03/05/chase_sanborn/full_commentlist/1#c39958404
Válasz erre: Az asszony rossz kávét vett? Verd meg!
2021-03-07T13:08:53+01:00
2021-03-07T13:08:53+01:00
Kedélyes Paraszt
http://blog.hu/user/462270
Huh, nagylevegőőőőő. Engem a kávé és a dorgálás nem érdekel. Kávét sosem ittam, a zasszonyt sosem bántottam, ahogy a gyerekeket sem. Idestova kb 30+ éve vagyunk házasok. Egyetlen dologra szeretnék csak reagálni a cikkben: "a második világháború közvetlenül alig-alig sújtotta az országot"<br />
Ezt ugye nem gondolta komolyan az írója. Az USA igen komoly befektetést tett a háború folyamán, nem csak a hadbalépés után, hanem előtte is.<br />
Hány, meg hány amerikai katona halt meg európában. Ez gondolom nem sújtotta az ottaniakat. Gondolj csak bele. El kell menni idegen földrészre, hogy első körben mások szabadságáért harcolj. Kicsit gondolkondj már el rajta, ez milyen feláldozást jelent. Másokért, és nem a közvetlen családodért otthon.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/02/05/miben_kulonbozik_a_sima_kave_es_az_eszpresszo/full_commentlist/1#c39785564
Válasz erre: Miben különbözik a sima kávé és az eszpresszó?
2021-02-10T06:24:52+01:00
2021-02-10T06:24:52+01:00
szombi
http://blog.hu/user/157048
Most én vagyok hülye, vagy a kotyogós és forralós kávéfőzők tényleg nem eszpresszó kávét főznek?<br />
A villanyos forralósoknál még csak-csak előjön némi nyomás, de a biztonsági szelep 3 bar körül nyit, esély sincs a 9-re.<br />
De hogy a kotyogós mitől az? Merthogy Illy márkájú kotyogósra is ráírják hogy espresso, holott ez nagyon nem igaz.<br />
Csak a szivattyús kávéfőzők (kapszulás, manuális, automata) képesek a 9 bar-t és a 90-96 fokot előállítani, vagy van más lehetőség is?
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/01/29/mire_jo_a_latte_art/full_commentlist/1#c39767996
Válasz erre: Miért jó a latte art?
2021-02-10T06:24:39+01:00
2021-02-10T06:24:39+01:00
eßemfaßom meg áll
http://blog.hu/user/733286
<a rel="nofollow" href="https://hu.wikipedia.org/wiki/Sznob">hu.wikipedia.org/wiki/Sznob</a>
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/02/05/miben_kulonbozik_a_sima_kave_es_az_eszpresszo/full_commentlist/1#c39786878
Válasz erre: Miben különbözik a sima kávé és az eszpresszó?
2021-02-10T06:23:56+01:00
2021-02-10T06:23:56+01:00
Pierr Kardán
http://blog.hu/user/336941
A jó kis Bialetti kotyogós által főzött kávénál nem kell jobb kávé :-)<br />
<br />
Ráadásul cremát nem csak drága eszpresszógéppel lehet főzni, hanem pl. egy kotyogős rendszerű Bialetti Mukkába rakott extra szeleppel is kiváló cremát lehet készíteni.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/02/05/miben_kulonbozik_a_sima_kave_es_az_eszpresszo/full_commentlist/1#c39788814
Válasz erre: Miben különbözik a sima kávé és az eszpresszó?
2021-02-10T06:23:49+01:00
2021-02-10T06:23:49+01:00
padlogaz
http://blog.hu/user/704002
alapvetően egyetértek a poszt megállapításaival, néhány pontosítás, ill. kiegészítés:<br />
1) eredet: igaz, hogy mindkét fajtából lehet eszpresszót készíteni, de nagy különbség a két fajta eltérő koffeintartalma, a robusta kb. kétszer több koffeint tartalmaz, mint az arabica. eszpresszót általában prémium minőségű kávéból készítenek, amely leggyakrabban arabicából készül (vagy magas arabica részarányt tartalmazó keverékből).<br />
2) elkészítés: az említettek mellett az őrlésnek van még nagy szerepe, igazán finom eszpresszó a kereskedelemben kapható előre őrölt kávéból nem készíthető, azok őrlési finomsága nem megfelelő. az eszpresszóhoz nagyobb finomságú őrlés szükséges, előny a lassabban forgó konikális őrlő, amely kevésbé hevíti fel őrlés közben a kávészemeket, így az jobban megőrzi az ízét.<br />
3) koffein: nekem kicsit zavaros itt a poszt magyarázata :-((. alapvetően két oka van annak, hogy miért alacsonyabb az eszpresszó koffeintartalma: egyrészt azért, mert a koffeint vízben oldódó vegyület, azaz minél hosszabb ideig halad át a kávén főzés közben a víz, annál több koffeint tud kioldódni a kávészemekből, és mivel az eszpresszó kb. 23-25 mp alatt készül el, míg a feketekávé ennek többszöröse alatt (lásd kotyogó), így alakul ki a különbség. másrészt az elején említett arabica / robusta eltérő koffeintartalma is szerepet játszik, ahogy írtam eszpresszó jellemzően arabicából készül, míg feketekávé inkább keverékből, amelyben jobban érvényesül a robusta magasabb koffeintartalma.<br />
4) íz: kb. az előző különbségek következménye.
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/01/22/meddig_all_el_a_kave_megromlik/full_commentlist/1#c39718974
Válasz erre: Meddig áll el a kávé? Megromlik? Lejár?
2021-01-28T17:29:55+01:00
2021-01-28T17:29:55+01:00
Kávéház Magazin
http://blog.hu/user/1012284
Hát az én napi 5 kávém nem engedi, hogy hosszan (azaz 3-4 hétig) eltartsam. :)<br />
De jól van ez így!
https://dallmayrmagazin.blog.hu/2021/01/08/a_kihalas_veszelye_fenyeget_rengeteg_kavefajt/full_commentlist/1#c39593224
Válasz erre: A kihalás veszélye fenyeget több kávéfajtát
2021-01-23T23:43:06+01:00
2021-01-23T23:43:06+01:00
Bkkzol
http://blog.hu/user/1301680
Mint mindenben a " nagyobbat, olcsóbban, többet" szemlélet uralkodik a világban. Szinte mindenki örül egy "jó kis génmanipulált kávéknak. A temelőnek kevesebb munkával több terménye lesz. A kereskedőnek van bőven olcsó alapanyag (az extra pofithoz). A minőség meg javítható egy kis izfokozóval, kémiai úton rásegítve. A világ szinten pár százezres "ínyencek" és sznobok csapata meg jó drágán megveszi a valódi minőséget. Ez vonatkozik rentgeteg élelmiszerre, nem lehet minőségi áruval a föld lakóit ellátni.