Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

3 hiba, amit az emberek elkövetnek az eszpresszógépekkel

2022. december 10. - Alois Dallmayr Magyarország

p1_2.jpg

„Miért olyan rossz az otthoni kávéfőzőmben készített ital?" – kérdezik sokan, pedig lehet, hogy néhány apró változtatással simán hozható a „kávéházi” élmény.

A koronavírus-járvány idején az egekbe szöktek az otthoni kávéfőző-gépek eladásai, mert az emberek a bezártságban is vágytak megszokott italukra. A masina megvételét követően sokan mélyen beleásták magukat a kávé és a kávéfőzés rejtelmeibe, mégis rengetegen küzdöttek a „nem olyan, mint megszoktam” érzésével. Ennek több oka van, de a probléma fő forrásai könnyen azonosíthatók, és így ki is küszöbölhetőek. Nézzük a hat fő hibát, sorban haladva a legkevésbé lényegestől a legfontosabbig!

6. Nyomás – a dicsekvési verseny

Legyen az fizikai vagy online bolt, a csomagolásokon és leírásokban a gyártók finoman szólva is túlzottan kihangsúlyoznak kevésbé fontos tulajdonságokat, illetve igyekeznek minél nagyobb számot írni a „Nyomás” rovatba. Csakhogy a legtöbb eszpresszógépen, beleértve a legtöbb olcsó darabot is, ez, mint „jellemző”, többnyire értelmetlen. A magasabb kategóriájú gépek ezzel sosem hencegnek. Ennek az az oka, hogy az összes ilyen gép belsejében a szivattyú maximális nyomását valamilyen szelep szabályozza, amely végül többé-kevésbé egyenletes (9-10 Bar) nyomást biztosít a gép fejénél.

p2_1.jpg

5. A koszos gép

Gyakori hiba sok otthoni eszpresszógép-tulajdonosnál: ha egyáltalán tisztítják berendezésüket, akkor is csak a minimális programot végzik el, holott az eszpresszógépek rendszeres és alapos tisztítást igényelnek, sokkal inkább, mint az automata csepegtető kávéfőzők. Ennek fő okai a nagy nyomás és a nagyon finom őrlemény részecskék. Mint fentebb tárgyaltuk, az eszpresszógépek 9-10 Bar nyomást állítanak elő az eszpresszó elkészítéséhez, és amikor a kávé elkészült, a gépek jelentős részében azonnal és drasztikusan lecsökken a nyomás. Ez viszont sok turbulenciát és visszaáramlást okoz, az őrlemény finom részeszkéi bárhol le tudnak rakódni a gép zugaiban. És akkor gőzpálcáról még nem is beszéltünk! Pedig azt minden egyes használat után teljesen le kell törölni, és egy fújással ki kell tisztítani a belsejét.

p3_1.jpg

4. Rossz minőségű víz

Az eszpresszó körülbelül 95%-ban vízből áll. Ezért különösen fontos, hogy igyekezzünk a lehető legjobb vizet használni a drága kis 45 ml-es italunk elkészítéséhez. Sajnos az eszpresszógép-tulajdonosok túlnyomó többsége nem így tesz: csak a szokásos csapvizet töltik a gépbe, ami egyes régiókban és városokban elég rossz minőségű. Pedig lehetne jobbat is! Egyes eszpresszógépekben szűrőrendszer is van (ügyeljünk arra, hogy a szűrőt néhány havonta cseréljük ki). Ha a miénkben nincs ilyen, akkor bizony érdemes külső szűrőrendszert vagy szűrőkannát vásárolni - és használni!

p4_1.jpg

Folytatjuk!

fotók: gearpatrol.com, thewirecutter.com, maid2match.com.au, towardsdatascience.com

forrás: coffeegeek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4317990278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása