Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

A klímaváltozás mozgatja a reggeli kávénk árát

2024. augusztus 30. - Alois Dallmayr Magyarország

A klímaváltozás mozgatja a reggeli kávénk árát

Szárazság gyilkolja a kávécserjéket a világ két legnagyobb kávétermelő országában, Brazíliában és Vietnámban. Ez jelentősen mozgatja az árakat a világpiacon, nem éppen kedvező irányba. A piaci és a határidős tőzsdei árak egyaránt növekednek, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint a világ kávétermelése mind az arabica, mint a robusta esetén négy százalék körüli mértékben növekedhet az idei terményévben.  

kave-kaveultetveny.jpg

Kávécserjék Brazíliában

Forrás: Pixabay

2024-ben a kávé világpiaci ára kisebb-nagyobb ingadozásokkal, de folyamatosan emelkedik, amelyeket több tényező befolyásol. Egyrészt az időjárási viszonyok: Brazíliában és más nagy kávétermelő országokban az aszályok és túl sok eső váltakozása jelentős hatással volt a termésre, ami jelentős árnövekedést okozott. Eközben a kávé iránti globális kereslet is nőtt, különösen az olyan piacokon, mint az Egyesült Államok és Európa. Ugyanakkor a kínálatot befolyásolták az emelkedő termelési költségek és a szállítással kapcsolatos logisztikai kihívások. A valutaárfolyamok változása, különösen a brazil reál erősödése, szintén hozzájárult a kávéárak változásához. Európában pedig az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz kapcsolódó egyes áruk és termékek uniós piacon történő forgalmazásáról és Unióból történő kiviteléről szóló 2024. június 29-én életbelépett új szabályozásnak további árfelhajtó hatása van. 

Ezért aztán hiába nőtt Brazília kávéexportja a 2023/2024-es terményév kedvező termésének köszönhetően, a tőzsdei befektetők már a 2024/2025 kilátások alapján vásárolnak, amelyek ismét borúsak. Az arabica kávéfajta szeptemberi határidős tőzsdei ára 1,44 százalékkal, a robustáé 3,36 százalékkal emelkedett augusztus harmadik hetében, ami jelzi, hogy a kétféle kávé kínálata széttartó pályára került.

Nem tesz jót nekik a szárazság

Forrás: Pixabay

Az arabica piaci ára az International Coffee Organization (ICO) adatai szerint év eleje óta drámaian nő: jelenleg 2,6 dollár/font körüli áron lehet vásárolni a piacon, míg év elején ugyanez az ár még 2 dollár körül volt. Ez közel 30 százalékos növekedés, miközben az augusztusi ár a legmagasabb záróérték 2011 közepe óta. Brazília, amely a világ kávétermelésének nagyjából egyharmadát adja, és amelynek 70 százaléka arabica, jelenleg az aszállyal küzd. Brazília legnagyobb kávéipari szövetkezete, a Cooxupe arról számolt be, hogy számos brazil kávétermelő régióban az elmúlt 120 napban nem esett jelentős mennyiségű eső. Ráadásul a túlzott szárazság Brazíliában idő előtti virágzást okozhat a kávéfáknál, és csökkentheti a 2024/25-ös termés hozamát az országban. Minas Gerais tartományban, ahonnan az arabica 30 százaléka kerül a piacra, augusztus közepén semennyi eső sem esett.

A robusta kilátásai nagyon rosszak

Még durvább a helyzet a robustánál: az ICO augusztusi adatai szerint piaci ár 2 dollár/font körül ingadozik, miközben év elején még átlagosan 1,48 dollárért is lehetett kapni a piacon. Ez közel 40 százalékos emelkedés az év egészét nézve. Ezt a drámai árváltozást főként a Vietnámban kialakult folyamatos szárazság okozza. Ennek az lehet a következménye, hogy hosszú távon csökken a kínálat ebből a kávéfajtából a világpiacon. A Volcafe kávékereskedő cég már májusban azt jósolta, hogy a vietnámi termelés a 2024/2025-ös terményévben 24 millió zsák lesz, ami 13 éve a legalacsonyabb lenne.

vietnam.png

Kávéültetvény Vietnamban

Forrás: hataratkelo.blog.hu

A Vietnámban lévő kávécserjék visszafordíthatatlan károkat szenvedtek el – vélik a szakértők. Összességében a Volcafe szerint 2024/2025-ben 4,6 millió zsák hiányozhat a robusta világpiacáról. Ez kisebb a 2023/2024-es kilencmilliós hiánynál, de immáron a negyedik egymás követő terményévben marad el jelentősen a kínálat a kereslettől. A vietnámi mezőgazdasági minisztérium szerint az ország kávétermelése 20 százalékkal csökken a 2023/2024-es terményévben az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel az elmúlt négy év legkisebb mennyisége várható. Az ország kávészövetségének előrejelzése szerint a kivitel ugyanilyen mértékben zuhan. Az amerikai agrárminisztérium májusi jóslata szerint a 2024/2025-ös terményév lényegében ugyanilyen gyenge lesz. A borús piaci kilátásokat csak az ugandai kivitel növekedése enyhítheti. Az afrikai országból júliusban több, mint 27 százalékkal hajóztak ki nagyobb mennyiségű kávét, mint egy évvel korábban, ami a tavalyinál jobb kávébabtermésnek köszönhető.

 

Átmenetileg csökkent az arabica ára

Az erős brazíliai kávéexport, ami még a 2023/2024-es terményév viszonylag, a korábbi évekéhez képest jobb termésének köszönhető, „árcsökkenési hangulatot” okoz az arabica piacán. Ez nem jelenti azt, hogy az árak esnek, de legalább nem nőnek olyan tempóban, mint az elmúlt időszakban. A Nemzetközi Kávészervezet (International Coffee Organization) augusztus eleji jelentése szerint a világ kávéexportja júniusban 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és az október–júniusi kivitel tíz százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A világ kávétartalékai növekedtek, aminek árcsökkenéshez kellene vezetnie. Az arabica és a robusta készletek egyaránt nőttek, ám ezt megelőzően az előbbi kávéfajta tartaléka 24 éves mélypontra esett és az utóbbiból rendelkezésre álló készlet is rekordalacsony volt.

 ico2408.png

Kúsznak felfelé az árak

Forrás: International Coffee Organization

Az USA mezőgazdasági minisztériuma azt jósolta kétévenként megjelenő előrejelzésében júniusban, hogy a világ kávétermelése mind az arabica, mint a robusta esetén négy százalék körüli mértékben növekedhet a 2024/2025-ös terményévben. Az amerikai szakértők szerint Brazíliában a nagyobb hozamoknak és a megnövelt kávébabtermesztő területnek köszönhetően több mint hét százalékkal fog nőni a termelés, Kolumbia, a világ második legnagyobb arabica termelője 1,6 százalékkal bővítheti termelést.

Egyelőre tehát bizonytalanság övezi a kávé árának jövőbeni alakulását, a fenti piaci események a globális piacon fontos szereplőként működő Dallmayrt is érintik, hiszen a vállalat legfontosabb beszállítói között vannak brazil és vietnámi kávétermelők. Mindenesetre a Dallmayr Magyarországon arra törekszik, hogy a végső fogyasztók, legyenek azok kávégépeket bérlő és kávét fogyasztó vállalatok vagy lakossági vásárlók, minél kevesebbet érezzenek meg ezekből a világpiaci folyamatokból.

Források:

https://www.nasdaq.com/articles/coffee-prices-settle-higher-dry-conditions-threaten-coffee-crops

https://www.xm.com/research/markets/allNews/reuters/robusta-coffee-futures-hit-4week-high-cocoa-

climbs-53908385

http://www.icocoffee.org/documents/cy2023-24/cmr-0724-e.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr1518478389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása