A világon nap mint nap ipari mennyiségű kávét fogyasztanak az emberek, amit a modern technológia alapvető kellékei, a kávégépek nélkül lehetetlen lenne biztosítani számukra. A gépesítés egy szövetdarab használatával kezdődött és a fejlődésnek vélhetően soha nem lesz vége.
A franciák voltak az elsők, akik változtattak a török kávé hagyományos elkészítésének módján. Ahelyett, hogy egyszerűen egy hosszú fogantyúval ellátott rézkannában finomra őrölt kávét, cukrot és vizet forraltak volna, az őrölt kávét egy vékony vászonzacskóba rakták, és úgy helyezték a vízbe. Ezzel megszabadultak a kávézacctól. Az első kávéfőző gép Jean Baptiste de Belloy „Drip Coffe” rendszere, azaz a csöpögtetős kávéskannája volt, ami 1800-ban született. Ez a fazék két részből állt. A felső tartályba kellett tenni a kávéőrleményt, amit egy üres tartályra helyeztek. A kettő közé vászonszövet került. Ezt követően felülről forró, de nem forrásban lévő vizet öntöttek a kannába, amely a kávé esszenciáját felvéve a szöveten keresztül szűrve az alsó edénybe csöpögött.
Kávéskanna csöpögtetővel
Ez a módszer azonban meglehetősen lassú volt és a víz a végére langyossá hűlt. Ezért aztán nagyon sok változáson ment keresztül. A lehűlés problémáját szigeteléssel enyhítették, a csepegtetés folyamata pedig megfordult. Jacques-Augustin Gandais 1827-ben egy csővel ellátott kétkamrás modellt alakított ki. A cső a kanna aljától a tetejéig ért. Alul a víz volt, felül pedig az őrölt kávé. Abban a pillanatban, amikor a víz forrni kezdett, a csövön keresztül az őrlemény tetejére került. Ezt követően a kávén átszűrődve visszacsöpögött az alsó részbe.
Az eszpresszóval jött el az igazi kávéfőzőgépek kora
A 19. század végén mindenki ismerte a gőz nyomását, ami a gépek hajtására használtak. Kiderült, hogy elegendő a vizet egy barnál nagyobb nyomás alá helyezni, hogy a kávéból jobb, finomabb ízeket tudjunk kinyerni. Az olasz Luigi Bezzera épített egy olyan kávéfőzőt, amely 1,5 bar nyomáson állított elő gőzt és forrásban lévő vizet, amit a kávéőrleményen keresztül közvetlenül a csészébe főzött. A korábbi módszerekkel öt perc alatt főzték le a kávét, míg ez az új készülék néhány másodperc alatt elkészített egy csésze forró italt. Innen ered a név: az „espresso” olaszul „gyors”-at jelent.
La Pavoni Espresso
Bezzera megmaradt feltalálónak, szabadalmát eladta Pavoni vállalatnak. E cégnek köszönhetően az ötlet elterjedt a világon. A gépet 1905-ben kezdték sorozatban gyártani La Pavoni márkanév alatt. Hátránya volt, hogy nehézkesen lehetett a kezelni és keserű ízt adott, ha a gőz vagy a víz túl forró volt. Emellett ezt a gépet nem arra tervezték, hogy otthonukban biztosítson eszpresszó kávét az embereknek. Ez adta az ötletet 1933-ban a Bialetti kávéfőzőgépcégnek, hogy létrehozza az 1819-es szivattyúperkolátor második modelljét. Ezúttal alumíniumból készítették, és három részből állt. Az alsó részbe került a víz, ami a szűrőkosárhoz (benne az őrölt kávéval) egy csövön keresztül juttatja elő a forró vizet. Az alsó részt az üres felső résszel össze kellett csavarni. A szűrő alján egy gumitömítés és egy második fémszűrő volt. A kávéfőzőt a tűzhelyen kellett melegíteni, ameddig kotyogó hangot nem adott. Ezt megoldást Moka Expressnek hívták és hasonló kávét főzött, mint egy kávézóban lévő gép.
A mai napig sok olasznak van egy Moka kávéfőzője a ház körül
“Majdnem” nyugdíjas a mai gépek elődje
Egy milánói kávézó-tulajdonos, Achilles Gaggia 1947-ben kifejlesztett egy új stílusú eszpresszógépet, amely rúgóval és karral működtetett dugattyúval rendelkezik. A kezelője lenyomott egy kart, amely forró (soha nem forrásban lévő) vizet enged át, de gőzt nem. A kart lassan felengedte, amely így a dugattyút nyomó rugót kinyújtotta. Ennek köszönhetően a forró vizet a kávén keresztül magas nyomáson főzte át. Azzal, hogy a hőmérséklet és a nyomás jobban szabályozható volt, sokkal gazdagabb és jobb minőségű kávét lehetett főzni vele. Az ezt követő forradalmi megoldásokkal Ernesto Valente állt elő. Már 1959-ben sikeresen beépített egy forgó szivattyút a kávéfőzőbe, amivel elérte a tíz bar nyomást. Ez technikai problémákat okozott, így két év fejlesztés után, 1961-ben mutatta be a legendás Faema E61 kávéfőzőt. Ez forgó szivattyúval és speciális fejjel rendelkezett, amelyben egy kilenc baros szelepet helyeztek el. Ez kieresztette az ennél nagyobb nyomást. Ezt a megoldást ma is használják a legtöbb kávéfőzőnél. Garantálja a kávé karjának állandó nyomását az extrakciós időszak alatt.
Egy igazi legenda - Faema E61
A kávé szerelmeseinek manapság mindezek a kávéfőzéssel kapcsolatos technikák a rendelkezésükre állnak. A párnás kávéfőzőktől kezdve a karos kávéfőző gépeken, az automata és szuper automata kávégépeken és a kapszulás kávéfőzőkön át a kotyogós kávéfőzőkig számtalan eszközt használhatnak. Így rengeteg lehetőségük van arra, hogy úgy hódoljanak szenvedélyüknek, ahogy a legjobbnak tartják.
Ehhez persze az is kell, hogy az alapanyagot megkaphassák a megfelelő formában. A világszerte ismert Dallmayr legkülönbözőbb otthoni vagy irodai kávégépekhez, valamint éttermekben, kávézókban, bisztrókban használt “masinákhoz” kínál kávét. Emellett a cég az általa kihelyezett gépeknek megfelelő szervizhátteret biztosít.
Lágy infúziós technológiával - Simonelli Musica
A kávé minősége azonban nem az egyetlen tényező, amely garantálja a sikert. A kávégép – és mindenek előtt az őrlő helyes beállítása és használata – szintén nélkülözhetetlen. A modern kávégépek már 1 g-os pontossággal mérik le a kivont kávé tömegét (gravimetriás technológia), ami biztosítja, hogy minden csésze kávé pontosan ugyanolyan térfogatú és kinézetű legyen. A lágy infúziós technológiával pedig a gép automatikusan beállítja a nyomást, és az extrakció előrehaladtával növeli azt. A baristának így nincs más dolga, csak a kijelzőkön keresztül vezényelni a készítési folyamatot. Legyen szó teljesen automata kávéfőzőről, vagy karos eszpresszógépről, a Dallmayr Magyarország a legtöbb ismert gyártót (Simonelli, CIME, Rocket, Sielaff, Jura, Bonamat, Eureka, Franke, La Rhea) képviseli Magyarországon, ráadásul arra is megtanítja a felhasználókat, hogy kell ezekkel a bonyolult masinákkal a tökéletes kávét elkészíteni.
Via: Kávégépwebshop, Coffein.hu, WMF, Smithsonian Magazine