Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Tisztaság fél egészség?

Kávégép tisztítás okosan

2021. március 12. - Alois Dallmayr Magyarország

coffee-2562435_1920.jpg

A tavaszi nagytakarítás már sokakat elért idén. A lakás ragyog, enni lehetne a földről, azonban eljött az őszinte vallomások ideje: mikor volt utoljára kitisztítva a kávégép? Lássuk, mi történik, ha nem tisztítjuk rendszeresen reggeleink fontos kellékét!

Egyszerűnek hangozhat, mégis sokaknak eszébe sem jut, hogy a kávéfőző alapos tisztítása elengedhetetlen folyamata a kávéfőzésnek. Az azonban édes kevés, ha a gépezet kívülről csillog-villog, ugyanis a varázslat odabent történik.

Amikor megkínálnak minket egy csésze friss feketével, a kért cukor és/vagy tej mellé nem szerencsés, ha lerakódott olaj, piszok és vízkő társul.

Ha közelebbről szemügyre vesszük a gépet, a rejtett fémrészekhez és a vizes csövekhez gyakran fekete piszok ragad, melynek nem csak látványa nem túl kívánatos, de a kávé minőségét is nagy mértékben ronthatja.

coffee-802057_1920.jpg

De mi is ez a fekete piszok, és hogy került oda? A főzés során a kávébab által kibocsátott olajok halmozódnak fel a kávégép egyes részeiben. Tehát, ha jól működő gépet és finom kávét szeretnénk, muszáj odafigyelnünk a maradék olaj rendszeres eltávolítására.

Azonban mielőtt az összes tisztítószerrel és kefével nekivágnánk a masina nagytakarításának, érdemes elolvasni a géphez kapott használati útmutatót. Egyes gépek esetében külön feltüntetik, hogy milyen tisztítási módszereket kerüljünk, ezeket mindenképp tanácsos betartani.

De mégis milyen gyakran érdemes tisztítani a bizonyos részeket?

Vannak, akik úgy vélik, minden egyes használat után, azonban lássuk be, ez egy rohanós reggelen szinte lehetetlen küldetés. Természetesen, a kávégép tisztítása függ attól is, hogy milyen gyakran főzünk kávét. A vendéglátóegységekben például napi szintű alapos tisztítás teszi lehetővé a minőségi eszpresszó elkészítését. Otthoni használat során, ideális esetben azonban 10-15 főzésenként elegendő felvenni a harcot a lerakódott olajjal.

Honnan lehet tudni, hogy tisztításra szorul a gép?

Az egyik legegyértelműbb jel, ha megváltozik a kávé íze. Még ha megjelenésében nem is tér el a megszokottól, ha hirtelen rossz mellékíze lesz a kávénak, gyanakodhatunk, hogy a probléma forrása a kávégép tisztaságában keresendő.

A másik gyakori (és szemmel is egyértelműen azonosítható) jel, ha bepillantunk a kávégép kifolyó részébe. Ha meglátjuk a már korábban említett fekete piszkot, az a kávégépünk segélykiáltása lehet egy alapos takarításért.

espresso-2599509_1920.jpg

A fentiek alapján ugyan körülményesnek tűnhet a kávégép tisztán tartása, de a higiéniai szempontokra mindenképpen érdemes odafigyelni. Hiszen akármilyen technikával is készítsük kedvenc reggeli italunkat, csak tiszta eszközökkel garantálhatjuk a megfelelő minőséget és ezzel a tökéletes kávét.

 

Forrás: thecoffeeuniverse.org, pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6416439468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padlogaz 2021.03.18. 14:10:12

hetente 1x a vakszűrőbe rakott zsíroldóval néhányszor átfőzni, negyedévente 1x vízkőoldóval.
süti beállítások módosítása