Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Út a kávéhoz III. – Zürich

Hagyományok és újhullám

2021. szeptember 10. - Alois Dallmayr Magyarország

z5.jpeg

A Svájcban fellelhető specialty kávézók jelentős része Zürichben koncentrálódik, ezek dolgozói mindjárt három barista-bajnokot is maguk között tudhatnak.

Magazinunk sorozatában kávés szemszögből mutatjuk be a világ nagyvárosait. Tippjeink főleg azoknak lehetnek érdekesek, akik egyedi élményre vágynak utazásaik során, és nem utolsó sorban, szeretik a kávét. Zürich gazdag kínálata miatt a városnak két részt szentelünk – ahogy tettük azt Prágával is, külön bemutatva a belvárosi és az attól kissé távolabb eső helyeket.

MAME Seefeld - Holbeinstrasse 25, 8008 Zürich

Emi Fukahori és Mathieu Theis pár éve nyitották az első MAME-t. Mathieu mérnökként érkezett Svájcba, és akkor fedezte fel magának a specialty kávék világát, amikor pihenni akart, és kiszállt a mókuskerékből (azóta kétszeres svácji barista bajnok). Emi a turizmust hagyta ott a kávé kedvéért. A MAME Seefeld a második kávézójuk, 2018-ban nyílt. Ez az első olyan hely Svájcban, ahol a filteres kávét csak GINA géppel készítik. Elsődleges céljuk, hogy nemzeti és nemzetközi barista-versenyeken megízlelt kávékat bemutassák a vendégeiknek is, mert – ahogy ők mondják – „nincs okunk, hogy nem így tegyünk”.

z2.jpeg

COFFEE - Grüngasse 4, 8004 Zürich

Amennyire szimpla a márkanév és a helyiség berendezése, annyira komplexek az ízek a COFFEE-ban. Alapítói Shem, aki kávépörkölőként dolgozik és Thomas, aki felkapott séf volt. Meglátásuk szerint a svájci kávéfogyasztási szokások még mindig eléggé ódivatúak, alig öt-hat éve látszik valamiféle változás, ahogy az emberek veszik a bátorságot, és kipróbálják az új készítési metódusokat, ízeket.

z1.jpeg

JUST COFFEE - Hornergasse 15, 8001 Zürich

Amint az a névből sejthető, itt egyértelmű, hogy mi áll a középpontban, és bár mindig akad némi friss pékáru, a reflektorfény a kávéra irányul. Az alapító, David, Nagy-Britanniából érkezett, a kilencvenes évek óta rajongója a kávénak, célja, hogy a minőségi kávézást mindenki számára elérhetővé tegye. Még a pénzügyi világban dolgozott, amikor megalapította a Specialty Kávé Szövetségét (SCA – Specialty Coffee Association). „A ház kávéja inkább tömegigényt elégít ki, viszont mindig van olyan ízünk, ami az új iránt érdeklődőket célozza. Aki saját bögrét hoz, és abban kéri a kávét, árengedményt kap.”

z4.jpeg

BOVELLI - Sihlstrasse 20, 8001 Zürich

A Bovelli az egyik olyan hely, ahol a tradíciók és az újdonságok jelen vannak egymás mellett, mi több, jól meg is férnek. Ők napközben kávét, esténként koktélokat kínálnak, előbbiből csak olyat, ami az eszpresszón alapul. A kettősség itt is tetten érhető, mert van sötét pörkölésű, klasszikus ízű, valamint világos pörkölésű, modern verzió, ami gyümölcsös jegyeket hordoz magában. A Henauer és a Stoll pörkölőkkel dolgoznak együtt, és talán ők azok, akik hidat képeznek Svájc két kávés szcénája között.

z3.jpeg

Reméljük, ajánlókkal sikerült egy kis kedvet csinálni a zürichi kávézáshoz, következő cikkünkben pedig további izgalmas helyeket mutatunk majd be.

 

fotók: restaurantguru.com, falstaff.ch, zueriplausch.ch, unsplash.com, kevinrechsteiner.com

forrás: thewaytocoffee.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5416684786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása