Aki már legalább egyszer életében járt Barcelonában, az biztosan rendszeresen elgondolkodik azon, miért is nem él még a katalán fővárosban. Kellemes klíma, tengerparti strandok, lenyűgöző történelmi örökség, fenséges konyha. És akkor a kávéról még szót sem ejtettünk!
Kávé fronton akkora a kínálat, hogy városrészekre szedtük a helyeket, hogy fejezetről-fejezetre haladva, közösen fedezzük fel, mit nyújt nekünk Barcelona.
SlowMov, Carrer de Luis Antúnez 18
Szavakkal nehezen leírható vállalkozás, mely kávézó, pörkölő, mozgalom, agytröszt és közösségi tér egyben. Carmen és François szerelemgyereke, a párizsi székhelyű Coutume pörkölőüzem támogatásával. Elszántságukat jól mutatja, hogy az övék azon kevés intézmény egyike, ahol helyben van a pörkölőgép – amire igen nehéz engedélyt kapni Barcelonában. Itt minden a lassú életvitelről (ahogy a név is utal rá), a pillanat megéléséről és a felelős fogyasztásról szól. A kávé csomagolása biológiai úton lebomló anyag, a termékek helyiek, szezonálisak és organikusak, a baristát és a vendéget nem választja el pult egymástól.
Onna, Carrer de Santa Teresa 1
Otthonos hangulatot áraszt hely, 2014 szeptembere óta működik jelenlegi helyén. Korábban Poble-sec adott neki otthont, és már akkor is úttörőnek számított specialty kávé fronton. Pörkölőjük Poble-nouban található, onnan látják el friss kávéval boltjukat és viszonteladóikat. Három-négy fajtával dolgoznak, ezek mindegyiket Costa Ricából származik, felszolgálnak eszpresszót és csepegtetett kávét egyaránt.
Syra, Mare de Deu dels Desamparats 8
Helyben fogyasztás helyett főleg elvitelre készítenek kávét, 2015 októbere óta. A nyitást 2017 júniusában költözés követte, a jelenlegi helyre, de ekkor is a negyeden belül maradtak. Tulajdonosa eredeti szakmáját tekintve építész, a kávézót hobbiból indította útjára. A belsőépítészet praktikuma önmagában megér egy misét, de persze a San Agustin pörkölőből érkező kávé se semmi. A projekt annyira sikeres, hogy Eixample-ban is nyílt már egy Syra.
Bermont, Carrer de Bretón de los Herreros 4
Tulajdonosa, Bernat néhány évig élt és dolgozott (természetesen kávéval) Ausztráliában, ahol annyira szenvedélyévé vált a téma, hogy 2016-ban megnyitotta a Bermontot, amit kreatív kávézóként határoz meg. Egy szabálya van, de azt nagyon következetesen betartja: nincs cukor! Meglátása szerint a kávét minden plusz íz nélkül kell élvezni.
Magazinunk sorozatában kávés szemszögből mutatjuk be a világ nagyvárosait. Tippjeink főleg azoknak lehetnek érdekesek, akik egyedi élményre vágynak utazásaik során. És nem utolsó sorban, szeretik a kávét.
Korábbi epizódok:
Zürich - hagyományok és újhullám
Prága - Vršovice, Vinohrady, Karlín és Holešovice
fotók: geekyexplorer.com, slowmov.com, plateselector.com, thewaytocoffee.com, foodieinbarcelona.com
forrás: thewaytocoffee.com