Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

4 könyv a kávérajongók könyvtárába

2022. augusztus 06. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-4-konyv-kaverol-00.jpgMindegy, hogy saját magunkat szeretnénk képezni, vagy egy ismerős baristát akarunk meglepni velük, ezek azok a könyvek, amelyeknek egy, a kávéról szóló egyetemi szemináriumon fix helye lenne.

Augustine Sedgewick: Coffeeland

Hogyan hozta létre egy manchesteri, munkásosztálybeli férfi Közép-Amerika egyik legnagyobb kávébirodalmát? A válasz egy lebilincselő történet, amelynek sok mondanivalója van a mai kávéellátási láncban tapasztalható folyamatos egyenlőtlenségekről. Augustine Sedgewick történészprofesszor a világ legnagyobb kávémonokultúrájának megteremtését az ipari forradalom, az amerikai imperializmus terjedése és a marxista forradalmárok felemelkedése alkotta háromszögben helyezi el. A Coffeeland nem hasonlít egyetlen korábbi kávés könyvhöz sem, de merjük állítani, hogy kötelező olvasmánnyá kellene tenni mindenkinek, aki jobban meg akarja érteni a kávéipart.

Jonathan Gagné: The Physics of Filter Coffee

Jonathan Gagné kanadai fizikus egyedülálló és lenyűgöző könyvet írt, melyben olyan témákat jár körül, mint a kávéfilterek mikroszkópos képelemzése vagy annak tudományos magyarázata, hogy miért készül el gyorsabban a pour-over, ha gyorsabban öntjük a vizet. A könyvben sok olyan információ szerepel, ami eddig máshol nem igazán kapott publicitást.

dallmayr-magazin-4-konyv-kaverol-02.jpg

Harold McGee: Nose Dive

Nehéz túlbecsülni Harold McGee 1984-es On Food and Cooking (Az ételekről és a főzésről) című könyvének hatását. Az haute cuisine ma oly elterjedt tudományos megközelítését legalább részben olyan séfek alakították ki, akik McGee alapvető művén nevelkedtek. A szerző új műve, a Nose Dive: A Field Guide to the World's Smells (Útmutató a világ illataihoz) elképesztő mélységekbe merül a szaglás összetett és lenyűgöző tudományában. Bár a könyv a parfümöktől az alkoholig mindent tárgyal, a kávé is megkapja a maga részét.

Mario Roberto Fernández-Alduenda és Peter Giuliano: Coffee Sensory and Cupping Handbook

Az SCA hivatalos kézikönyvei nem túl sűrűn érhetők el a nagyközönség számára, de ha mégis, a kávés világ felfigyel rájuk. A sorozat továbbra is meghatározza az iparági szabványokat az eszpresszó protokolloktól kezdve a főzési paraméterekig. Fernández-Alduenda és Giuliano azt tűzték ki célul, hogy áthidalják az akadémiai érzékszervi tudomány és a kávéipar gyakorlati szempontjai közötti szakadékot. A könyvben nagyszerű ábrák és illusztrációk is találhatók, főleg azoknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék kóstolási készségeiket.

dallmayr-magazin-4-konyv-kaverol-04.jpg

 

fotók: thecoffeecompass.com, amatterofconcrete.com, amazon.com, dailycoffeenews.com

forrás: thecoffeecompass.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4517901941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása