Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

25 bakancslistás kávé - első rész

2023. január 20. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-25-kaveital-mielott-meghalsz-1-01-cappuccino.jpgA kávé széleskörben ismert ital, melyet az emberiség már közel 1000 éve kutat, módosít és élvez. És elég sokan kedvelik az efféle felsorolásokat, mert újdonságokat fedezhetnek fel általuk. Úgy éreztük, itt az ideje, hogy a kávés italokról is készüljön egy hasonló lista, amelyet sorozatban mutatunk be. 

A listát három kategóriára bontjuk: italok, főzési módszerek és eszközök, valamint különleges kávéfajták. Semmiképp sem állíthatjuk ugyanakkor, hogy írásainkkal lefedjük a teljes kávé-spektrumot, hiszen oly’ sok kávéital van a világon, amit érdemes kipróbálnunk életünk során.

  1. Egy igazi cappuccino

Jó eséllyel mindenki ivott már életében cappuccino nevű kávét. De vajon igazi cappuccino volt-e az?   Az eredeti összesen kevesebb, mint 170 milliliter, és a „harmadok itala”. Dupla adag eszpresszóra épül, amelynek körülbelül 45-60 ml-esnek kell lennie. Ezután a tejet pálcásan gőzöljük, hogy felmelegítsük és „nyújtsuk” – utóbbi mindössze egy barista kifejezés a tejhab létrehozására. A cél a gőzölő kancsóban látható térfogat megduplázása, miközben a gőzölt tej hőmérséklete nem haladja meg a 65 °C fokot.

A felmelegített tej és a tejhab kombinációját öntjük az eszpresszót tartalmazó csészébe. Ha „érzésre” öntünk, hagyjuk az italt egy-két percig állni, hogy a hab megszilárduljon, és kialakuljon a felső kupak. Ha nem tudunk egyenlő mennyiségeket önteni, nem szégyen a kanál használata: először a kanállal tartsuk vissza a tejhabot, amíg körülbelül 2 deci melegített tej kerül a csészébe, majd a kanállal kanalazzunk ki a tetejére még 50 ml tejhabot.

dallmayr-magazin-kave-horror-tortenet-barista-szelsoseges-intezkedes-2-00.jpg

  1. Cseresznyés shakerato

Kellemes, megfelelően édes nyári ital. Egy milánói bár két változatot is készített belőle, az egyiket Kahlua-val, a másikat pedig Cherry Heering likőrrel. Egy nap megőrültek, és összekeverték a kettőt, kis mennyországot teremtve a piás csészében. Sajnos az a recept elveszett, az alábbiról csak annyit lehet biztosan tudni, hogy közel áll az eredetihez.

Kezdjük négyszeres adag eszpresszóval, amit jég fölött készítünk, hogy gyorsan lehűljön (a szakmailag tökéletes megoldás a jeges eszpresszó lépcsőzetes lehűtése, de ezt most elengedjük). Szűrjük le a lehűlt eszpresszót a régi jégről, és öntsük egy shakerbe sok friss jéggel. Adjunk hozzá 1,5 deciliter Cherry Heering likőrt és 1 deci Kahlua-t. Rázzuk össze, szűrjük át egy hűtött, hosszú pohárba, öntsünk a tetejére frissen felvert tejszínhabot (nem túl sokat!). A pohárban három réteg fog kialakulni: a fekete folyadék, a felhabosodott crema és a fehér krém. Gigantikus szívószállal tálaljuk. Mennyei!

dallmayr-magazin-25-kaveital-mielott-meghalsz-1-02_cseresznyes-shakerato.jpg

  1. Egy igazi macchiato

Az egyik nagy kávézólánc mindent megtett azért, hogy lejárassa a „macchiato” nevet a kávés világban. 25 évvel ezelőtt elkezdtek három és fél, négy és fél, valamint öt és fél deciliteres kávéitalokat árulni csokoládéval és tejszínnel, amit saját nevük alatt forgalmazott macchiato-ként árultak. Ám ez nem macchiato, csak a kávézólánc népszerűsége miatt sokan úgy gondolják.

Azért is érdemes kipróbálnunk egy igazi macchiatót, mert egyedülálló italélmény, és nem repíti az egekbe a vércukorszintünket. Az igazi macchiato a „megjelölt” eszpresszó.

dallmayr-magazin-25-kaveital-mielott-meghalsz-1-03-macchiato.jpg

  1. Nitro hideg kávé

A cold brew kávé tálalásának egyik legérdekesebb módszere a nitrogénnel való infúzió. A gáz édesebb, krémesebb profilt kölcsönöz a kávénak, és gyakran cukor nélkül is élvezhető, mivel a nitrogén kiegyensúlyozza az italt. Elsőrangú kávézókban nitrogénnel feltöltött cold brew-t is csapolnak, a legegyszerűbb, ha keresünk egyet, és ott ejtjük meg a kóstolást.

Az otthoni kísérlethez, szükségünk lesz egy szifonos szódás vagy -tejszínhabos palackra (amiben széndioxid helyett nitrogént fogunk használni). A kedvenc hideg főzési módszerünkkel készítjük el a kávét, majd a kész főzetet a szifonba töltjük, amit lezárunk. Betöltjük a nitrogénes patron, azután hagyjuk az üveget legalább 10 percig a hűtőben állni, hogy a dolgok leülepedjenek. Óvatosan járjunk el az adagolásnál, mert a végeredmény elég habos lehet!

dallmayr-magazin-25-kaveital-mielott-meghalsz-1-05-spanyol-kave.jpg

  1. Spanyol kávé

Az ír kávénál (amelyről később ejtünk szót) drámaibb és színpadiasabb ital, hiszen tűz és lángok tartoznak hozzá! 

Elkészítés: erős rumot (jóval 45% feletti alkoholtartalommal) töltünk egy megcukrozott peremű, hőálló pohárba. Meggyújtjuk a beltartalmat, hogy az alkohol egy része leégjen, a peremen lévő cukor pedig karamellizálódjon. A láng eloltásához forró kávét adunk hozzá, és az italt friss, nem teljesen keményre vert tejszínhabbal koronázzuk meg.

dallmayr-magazin-25-kaveital-mielott-meghalsz-1-00-spanyol-kave.jpg

  1. Flat White

Ha kiegyensúlyozottabb tejeskávét szeretnénk kóstolni, muszáj kipróbálnunk az igazi flat white kávéitalt. A flat white Ausztráliából (vagy Új-Zélandról) származik, és tulajdonképpen kapuital azoknak, akik nem nagyon szeretik a kávét.

Az elkészítéséhez gőzölt tejet és a lehető legkisebb mennyiségű habot adunk dupla adag eszpresszóhoz. Mindez elsőre úgy hangzik, mint egy tejeskávé, és részben az is, kivéve egy dolgot: a tej és az eszpresszó arányát. A flat white-ban a mennyiségek közelebb vannak egymáshoz, mint a latte-ban, leginkább azért, mert alig 2,5 decis csészében szolgálják fel. Az évek alatt az ital elég sokat fejlődött, úgy hangolva a tej és az eszpresszó arányát, hogy a kettő végül kiegészítse egymást. Egy adag flat white ma már soha nem több 1,4-1,7 deciliternél, és általában pohárban szolgálják fel a porceláncsésze helyett.

dallmayr-magazin-25-kaveital-mielott-meghalsz-1-06-flat-white-kave.jpg

Folytatjuk!

 

fotók: coffeeordie.com, chefkunalkapur.com, starbucksathome.com, acouplecooks.com, hungerthirstplay.com, imbibemagazine.com, theheartybrew.com

forrás: coffeegeek.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3218030902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása