Az Alois Dallmayr Magyarország – ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Dallmayr Magazin

6 applikáció a tudatos kávéfogyasztáshoz

2021. május 07. - Zittana

pexels-mohi-syed-50614.jpg

Ma már szinte mindenre van mobilapp, a kávézás sem kivétel. Bár a kávéfőzés igen egyszerű folyamat, a precíz munkához sok részletre kell odafigyelni. Ebben segíthetnek a felsorolt alkalmazások. Lássuk is, hogy mit tudnak!

Tovább

Karbonsemleges kávé és tea

fair_trade_kave_karbonsemleges_kave_00.jpg
Egyre több gyártó állítja azt termékéről, hogy az karbonsemleges. Ez szép és jó, de mit értünk pontosan karbonsemlegesség alatt, és mit tehetnek a cégek a karbonlábnyom csökkentéséért? 

A karbonsemlegesség, mint jelző, azt hivatott igazolni, hogy egy cég a tevékenységei során (vagy egy egyén az életmódja során) a lehető legkisebbre csökkentette karbon lábnyomát, majd a maradék karbonkibocsátásokat ellentételezte. Karbonsemleges lehet egy termék, szolgáltatás, rendezvény stb. is azáltal, hogy a kapcsolódó karbonkibocsátásokat ellentételezik. Most konkrét példákon keresztül mutatjuk be, miként valósítható meg mindez a kávé és a tea kapcsán.

Tovább

Gyorsan kell a kávé? Itt a segítség!

automata_kavefozo_kapszulas_kavefozo_kezi_kavefozo_2021_00.jpg

Bizonyos tempó fölött persze érezhető némi minőségi romlás, de semmiképp sem állítanánk, hogy a gyors kávé rossz kávé. Elvégre van, aki jó munkát is tud gyorsan végezni, amire öt példát is hoztunk! Avagy kávéfőzők álomszuszékoknak. 

Tovább

8 tea a szorongás enyhítésére

nyugato_hatasu_tea_03.jpg

1992 óta az április a stressz ellni küzdelem hónapja. Napjainkra különösen jellemző a kiszámíthatatlanság, így teljesen normális, hogy több ember szenved szorongástól, mint általában. A kiszámíthatatlanságot automatikusan negatív stresszforrásként értékeli a szervezet, mely megnehezítheti a mindennapi életet. A stressz oldására számos hétköznapi praktikát alkalmazhatunk (jóga, tánc, forró fürdő), mutatjuk, hogy tea fronton mivel érdemes tenni a mentális egészségünkért.

Tovább

Kávés palacsinta

Recept

palacsinta_recept_kave_00.jpeg

A palacsinta sokunk első számú desszertje. Ám még a legfinomabb kedvencre is rá lehet unni egy idő után, hiába a különböző feltétek. Ezért érdemes inkább az alap recepten csavarni egyet, méghozzá kávéval.

Hogy a legjobb ízhatást érjük el, frissen őrölt kávét használjunk. A recept tehát úgy kezdődik, hogy „végy egy kávédarálót”. Nem kell feltétlenül gépi megoldásban gondolkodni, megteszi a kézi is.

Tovább

Angol, Ír, vagy Skót?

Klasszikus teák reggelre

blog.jpg

Ébredés után nem csak kávéval lehet indítani a napot. A kifejezetten reggeli fogyasztásra ajánlott teák is megtalálhatóak a legtöbb otthonban. Közös jellemzőjük, hogy nagy mennyiségű koffeint tartalmaznak és elég intenzív ízvilágúak, ezért ha ezek közül választunk egyet a reggelink mellé, akár egész délelőttre elegendő energiát nyerhetünk.

Hatalmas a kínálat a reggeli teák piacán. A három leggyakrabban megtalálható típus az angol, az ír és a skót. Első pillantásra hasonlónak tűnhetnek, de mégis számos különbség van köztük, mind ízben, mint erősségben. Ezeket vesszük most egy kicsit górcső alá.

Tovább

A barista a barátod!

Jó, de ki is Ő valójában?

barista-5055060_1920.jpg

A barista szó az olasz nyelvből származik, jelentése: csapos, pultos, bárpulti felszolgáló. Eredeti formájában a barista megnevezés minden olyan tevékenységet összefoglalt, mely az italok felszolgálásával és előkészítésével járt, de napjainkra csak a kifejezetten kávés specialistát hívjuk így. És bár Magyarországon a 18. században is ismert volt a kávépincér fogalma, ma már itthon is a nemzetközi elnevezést használjuk.

 

Tovább

Tisztaság fél egészség?

Kávégép tisztítás okosan

coffee-2562435_1920.jpg

A tavaszi nagytakarítás már sokakat elért idén. A lakás ragyog, enni lehetne a földről, azonban eljött az őszinte vallomások ideje: mikor volt utoljára kitisztítva a kávégép? Lássuk, mi történik, ha nem tisztítjuk rendszeresen reggeleink fontos kellékét!

Egyszerűnek hangozhat, mégis sokaknak eszébe sem jut, hogy a kávéfőző alapos tisztítása elengedhetetlen folyamata a kávéfőzésnek. Az azonban édes kevés, ha a gépezet kívülről csillog-villog, ugyanis a varázslat odabent történik.

Tovább

Az asszony rossz kávét vett? Verd meg!

Érdekességek a kávé történelméből

 kave_hirdetes_nok_elleni_eroszak_csaladon_beluli_eroszak_01.jpg

Általában csak utólag, az eseményektől térben és időben eltávolodva derül ki egy pillanatról vagy cselekedetről, hogy a „történelmi” jelzővel illethető. És ilyen előfordult a kávé modern kori történetében is. 

Az 1950-es évekre az Egyesült Államokban szokás egyfajta aranykorként tekinteni: a második világháború közvetlenül alig-alig sújtotta az országot, a fejlődés új lendületet kapott. Akkoriban az emberek különösebb apropó híján is elegáns ruhát öltöttek, az előkertekben szépen zöldellt a fű, a világ békés volt. És egy reklámban megjelenhetett az a motívum, hogy a férj elveri a feleségét.

Tovább

2020 legizgalmasabb kávéi

Kávéválogatás a pandémia évéből

legjobb_ka_ve_k_2020_po_rko_le_s_teszt_01.jpg

2020-ban a koronavírus-járvány komoly hatást gyakorolt a kávéiparra is gyártói, forgalmazói és fogyasztói oldalon egyaránt. De a termelés nem állt le, a Coffee Review munkatársai kétezernél több kávét tesztelve állították össze toplistájukat.

Tovább
süti beállítások módosítása