Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

A kávé egy jobb világ nagykövete

2023. december 08. - Dall.mayr

type.png

A kávé határtalan

A mindennapi rutintól a vendéglátáson át az üzleti találkozókig a kávé átszövi az emberek életét, akárcsak a kávé termelése, amely behálózza és együtt változik a gazdasági értékteremtéssel. A kávé nem csupán megváltoztatta az emberi kultúrát kezdve attól, hogy fogyasztása rutinszerű részévé vált az emberek mindennapi életének egészen odáig, hogy különféle fajtái között megtalálhatók az luxus színvonalúak, illetve a még ennél is ritkábbak, amelyeket az ínyenceknek készítenek. A jó kávé a cserjétől, amin terem a világ minden részén élő fogyasztóig a világot behálózó gazdasági láncban jön létre – ennek a folyamatnak az újdonságait a mutatja be részletesen a svájci EHL üzleti iskola összefoglalója.

 Nagyon más

A kávégazdaság az elmúlt években újra felfedezte a kávézók kultúráját. A kávé a modern fogyasztók jelentős részének nem csupán egy ital, ami reggelente koffeinlöketet adhat a napjuknak. Valójában egy élvezeti cikk, amelynek ízét újra és újra meg akarják tapasztalni azok, akik egyetértenek ezzel. Egy lehetőség a mindennapi gondok elfelejtésére, a kávézás nüanszainak élvezetére.

Dél-Korea lüktető fővárosában, Szöulban a kávézók a derűs nyugalom szentélyei. A betérők könyveket lapozgathatnak a levegősen elhelyezkedő asztalok mellett, miközben aprólékos élvezettel kortyolgatják kávéjukat. A külvilág minden zaklatottsága háttérbe szorulhat a békességnek ezekben az oázisaiban.

seoul.jpg

Kávézás Szöulban

Éles kontrasztban ezzel a közép-amerikai Guatemalában a kávézók többet kínálnak a derűs hangulatnál. Kapcsolatot teremtenek a kávébab termesztésével a földdel, ahol a kávécserjék teremnek, azaz a kávészemek születésének pillanatával. A kávé szerelmesei, akik felkeresik ezt az országot és ezeket a kávézókat első kézből tájékozódhatnak arról, honnan ered kedvenc italuk. Ez összhangban a kávéipar egyik fontos céljával, a kávé fogyasztásával kapcsolatos edukációval. A fogyasztók tudásának bővítésével mindarról, amit a kávé jelent az embereknek. 

Ennek megfelelően a Third Wave Coffee mozgalom legfőbb célja, hogy megmutassa a kávé kézműves készítésének minden elemét. A komoly kávézók dolgozói már nem csak alkalmazottak, akik felszolgálják az italt, hanem a borászatok pincérjeihez hasonló szakértők, akik a kávéültetvények művelésétől kezdve a feldolgozás és a kávéfőzés minden eleméig tisztában vannak a kávékészítés titkaival.

Ez megmutatja a modern kávéipar legfontosabb törekvését. Az ágazat nem csupán egy italt akar kínálni, hanem egy történetet, kapcsolatot ember és a természet, a kávé előállítói és fogyasztói között. Nem csupán az ízről van szó, hanem a környezetről, a kereskedelemről, a kávéfeldolgozás technikáiról.

Egy jobb világ nagykövete

Az értékek tiszteletének része, hogy az ágazat próbál lépést tartani a társadalmi felelősségvállalásból fakadó elvárásokkal. A kávéültetvények nagy területeket foglalnak el. Ehhez igazodik a termelők felelőssége. Costa Ricában például karbonsemleges farmokkal kísérleteknek, ettől délebre, Kolumbiában a madarak élőhelyeit igyekeznek megőrizni. A természetes környezet védelme egyben a kávé minőségének javítását is szolgálja.

columbia.jpg

Kávéfarmerek Kolumbiában

Ezzel egyidejűleg vannak törekvések arra is, hogy a kávé értékláncának legelején lévő farmerek, akik a legkisebb részt kapják a kávéüzlet hasznából, jobban részesedjenek ebből. Az olyan igazolások, mint amilyet a Rainforest Alliance ad, a környezeti fenntarthatóság mellett a kávéiparban dolgozók közösségeinek életszínvonalát is értékelik.

A kávé legújabb kori története tehát nem csupán az ízről, az aromáról szól, hanem a bolygó egészségéről és azon élő emberek közösségeinek jobb életéről, továbbá a kereskedés etikájáról is.

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9618276491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása