Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Hódít a digitális kávézás

2024. október 17. - Alois Dallmayr Magyarország

Egyre többen döntenek úgy, ha egy italra, például kávéra vágynak, hogy italautomatából vásárolják meg a frissítőt. Előrejelzések szerint a következő években még többen választják majd ezt a lehetőséget. Ehhez persze jönnek a ma már egyre trendibb készpénzmentes, mobilos megoldások.

 

Tovább

A klímaváltozás mozgatja a reggeli kávénk árát

Szárazság gyilkolja a kávécserjéket a világ két legnagyobb kávétermelő országában, Brazíliában és Vietnámban. Ez jelentősen mozgatja az árakat a világpiacon, nem éppen kedvező irányba. A piaci és a határidős tőzsdei árak egyaránt növekednek, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint a világ kávétermelése mind az arabica, mint a robusta esetén négy százalék körüli mértékben növekedhet az idei terményévben.  

kave-kaveultetveny.jpg

Kávécserjék Brazíliában

Forrás: Pixabay

Tovább

Zöld köntöst öltenek a kávék

A kávé szerelmesei, ami gyakorlatilag magában foglalja az emberek többségét, látszólag az íz, az aroma, márka és az ár alapján válogatnak a boltok kínálatából. Valójában van még egy fontos összetevő, ami jelentősen befolyásolja választásukat: a csomagolás. A forgalmazóknak mostantól úgy kell a vásárlók számára vonzó köntösbe öltöztetni terméküket, hogy közben megfeleljenek a júniustól életbe lépett szigorú uniós környezetvédelmi előírásoknak is.  

amcor.jpg

A csomagolás is meghatározó lehet - Forrás: Amcor

Tovább

Egy szövetdarab világhódító útja

A világon nap mint nap ipari mennyiségű kávét fogyasztanak az emberek, amit a modern technológia alapvető kellékei, a kávégépek nélkül lehetetlen lenne biztosítani számukra. A gépesítés egy szövetdarab használatával kezdődött és a fejlődésnek vélhetően soha nem lesz vége.

A franciák voltak az elsők, akik változtattak a török kávé hagyományos elkészítésének módján. Ahelyett, hogy egyszerűen egy hosszú fogantyúval ellátott rézkannában finomra őrölt kávét, cukrot és vizet forraltak volna, az őrölt kávét egy vékony vászonzacskóba rakták, és úgy helyezték a vízbe. Ezzel megszabadultak a kávézacctól. Az első kávéfőző gép Jean Baptiste de Belloy „Drip Coffe” rendszere, azaz a csöpögtetős kávéskannája volt, ami 1800-ban született. Ez a fazék két részből állt. A felső tartályba kellett tenni a kávéőrleményt, amit egy üres tartályra helyeztek. A kettő közé vászonszövet került. Ezt követően felülről forró, de nem forrásban lévő vizet öntöttek a kannába, amely a kávé esszenciáját felvéve a szöveten keresztül szűrve az alsó edénybe csöpögött.