Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Keserű a kávé? – második rész

2022. november 18. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-keseru-kave-okok-2-01.jpg

A száj a bögrére tapad, az agy felkészül a pörkölt kávé csokoládés simogatására, de ami érkezik, az minden, csak nem finom. Sokkal inkább fanyar, orrfacsaró, pokoli főzet.

Az első részben: születési hely, illat, jóból is megárt a sok, a kávéfőző állapota.

Milyen a víz?

Palackos vagy a csapból származik? Ha utóbbi, milyen minőségűt biztosít a helyi szolgáltató? A vízben lévő kémiai vegyületek megváltoztathatják a kávé ízét (egyesek jobbá, mások kevésbé kívánatos ízűvé tehetik). A vízminőséget szemrevételezéssel és szaglással is ellenőrizhetjük (nem szabad rossz szagúnak lennie, sokkal inkább tisztának és részecskéktől mentesnek). Ellenőrizzük a csöveket korrózió vagy ásványi anyagok felhalmozódása miatt, segítséget nyújthatnak az otthonra vásárolható tesztkészletek. Hosszú távú megoldásként használjunk szűrt vizet.

Újramelegítés

Valószínűleg mindannyian estünk már ebbe a hibába (vérmesebb vélemények szerint bűnbe), hiszen tudjuk, hogy íze soha, de soha nem lesz ugyanolyan, mint egy friss csészéé. Abban a pillanatban, ahogy lefőzik, a kávé veszíteni kezd az ízéből. A további fiaskók elkerülése érdekében itt az ideje, hogy mindig aktuális szükségleteink szerint főzzünk kávét. Nem tart sokáig, azt a három-öt percet pedig tényleg rászánhatjuk arra, hogy értékeljük az aromát és a csodálatos kávébab összetettségét. Hosszú távon pénzt is megtakaríthatunk - a kevesebb elpazarolt kávé több pénzt jelent, amit még több kávéra költhetünk.

dallmayr-magazin-keseru-kave-okok-2-00.jpg

A pénztárcánkon múlik

Bár a nagy dobozos, áruházi kávék első pillantásra pénztárcabarátabbnak tűnnek, érdemes egy kicsit spórolnunk, és elmozdulni a minőségi kávébabok irányába. Tudatos vásárlásunkkal kisebb pörkölőüzemeket támogathatunk, és pontosan tudni fogjuk, hogy a kávébab mikor változott át zöldből pörköltté. A nagy dobozos kávék azért olcsók, mert a kávébabok nem feltétlenül olyan jók, és nem ismeretes a pörkölési dátumuk sem.

A pörkölőn múlik

Emberek vagyunk, követünk el hibákat. A pörkölőben dolgozók is. Nem gyakori eset, néha előfordul, hogy túlpörkölik a babokat. Ilyen a világ

Rajtunk múlik

Lehet, hogy valójában nem is szeretjük a kávét? Meglehet, de kicsi rá az esély. Nem lehet ugyanakkor erőltetni a dolgot, de megtanulhatjuk értékelni. Bővítsük a kávéról szóló ismereteinket: olvassunk róla, próbáljunk ki különböző kávébabfajtákat és különböző italokat. Vegyünk részt kávés tanfolyamon, látogassunk el egy pörkölőüzembe vagy ültetvényre! Minél többet tudunk a kávéról, annál jobban fogjuk szeretni!

dallmayr-magazin-keseru-kave-okok-2-02.jpg

fotók: mtpak.coffee, marketwatch.com, geshacoffeeco.com, deescoffee.com

forrás: coffeegeek.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr617951750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása