Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Mekkora a kávé karbonlábnyoma?

2022. június 11. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-kave-karbonlabnyom-szendioxid-labnyom-okologiai-labnyom-04.jpg

A kávé sokunk számára nélkülözhetetlen. Beindít minket reggelente, életben tart napközben, sokak számára ez a társasági ital is. De milyen hatással van bolygónkra?

A kávét ma már az egyik leginkább fenntarthatatlan élelmiszerként tartják számon, karbonlábnyoma fele akkora, mint az egyik legnagyobb bűnösé, a marhahúsé. És akkor még csak a kávénál tartunk, nem számoltunk a tejjel, amelyet sokan fogyasztanak kávéjukhoz.

De mi is az úgynevezett „szénlábnyom”?

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamara szerint a széndioxid-lábnyom, más néven a széndioxid-mérleg a szén-dioxid-kibocsátás teljes mennyiségének mérése, amelyet egy tevékenység közvetlenül és közvetve okoz, vagy amely egy termék életciklusa során keletkezik. A szénlábnyom alkalmazható emberekre, szervezetekre és vállalatokra, országokra vagy eseményekre. Nem csak a termékek előállítása, használata és ártalmatlanítása során közvetlenül keletkező üvegházhatású gázkibocsátást veszik figyelembe. A vásárolt nyersanyagok és szolgáltatások éghajlati hatásait is rögzítik. Ezáltal a vállalatok átfogó képet kapnak termelésük környezetre gyakorolt hatásáról.

dallmayr-magazin-kave-karbonlabnyom-szendioxid-labnyom-okologiai-labnyom-02.jpg

Miért ilyen magas a kávé szén-dioxid-kibocsátása?

A kávé termesztéshez sok, feldolgozásához még több vízre van szükség. Az utóbbihoz használt víz sokszor nem használható fel újra, mert sok koffeint tartalmaz, és azt speciálisan kell(ene) megszűrni vagy ártalmatlanítani. A kávé iránti egyre növekvő kereslet kielégítése érdekében óriási területeket irtanak ki a természetes esőerdőkből, hogy kávéültetvényekké alakítsák át őket - erre nagyon szomorú példa Brazília. A farmon végzett munka után a kávét el kell szállítani, ezt teherhajókkal végzik. Az óceánjáró hajók nagy mennyiségű kén-oxidot, nitrogén-oxidot és kormot bocsátanak ki. Ezek az anyagok rendkívül mérgezőek, károsítják a környezetet és az emberi egészséget. A nitrogén-oxidok (a talajközeli ózon előanyagaként) és a korom szintén jelentősen hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz, sőt a korom a szén-dioxid után a második legerősebb éghajlatváltozást okozó tényezőnek számít.

Csak Európában évente mintegy 50 000 ember hal meg idő előtt a hajók kipufogógázai miatt. A kávépörkölés során is keletkeznek kipufogógázok, és még nem is beszéltünk a csomagolóanyagokról.

dallmayr-magazin-kave-karbonlabnyom-szendioxid-labnyom-okologiai-labnyom-03.jpg

Évente több mint 9,5 milliárd kilogramm kávét termelnek világszerte, amelynek teljes kereskedelmi értéke 30,9 milliárd dollár. A kávé iránti globális kereslet 2050-re várhatóan megháromszorozódik, ami növeli az erdőkre és más élőhelyekre nehezedő nyomást azokban a trópusi régiókban, ahol a kávét termesztik. A gazdák egyszerűen kifogynak a földekből, hogy kielégítsék ezt a keresletet.

Lehet-e fenntartható a kávé?

Szerencsére léteznek környezetbarát módszerek a kávé termesztésére. A fenntartható kávétermesztés a gazdaságon belüli vízkezelő rendszerekkel és új fermentációs eljárásokkal akár 77%-kal is csökkentheti a széndioxid-kibocsátást a betakarítás során. De a szállítás és a hatalmas kereslet okozta problémák továbbra is fennállnak.

dallmayr-magazin-kave-karbonlabnyom-szendioxid-labnyom-okologiai-labnyom-04.jpg

Egy csésze kávé széndioxid-mentesítése

Egyetlen kilogramm arabica kávé termesztése és Németországba történő exportja átlagosan 15,33 kg szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gázkibocsátással jár. Ne feledjük, hogy ezek pörköletlen, zöld kávébabok (más néven „zöld kávé”), amelyeket hagyományos módszerekkel állítanak elő. De kevesebb műtrágya használatával, valamint a víz- és energiafogyasztás hatékonyabb kezelésével máris megtakaríthatunk némi kibocsátást. Számos más módja is van annak, hogy a fenntartható kávé szénlábnyomát még tovább csökkentsük, például a vegyszeres műtrágyákat szerves hulladékkal helyettesíthetjük, használhatunk megújuló energiát a mezőgazdasági berendezések működtetéséhez.

Egy átlagos dupla eszpresszó kb. 18 g zöld kávét tartalmaz, így 1 kg-ból 112 eszpresszó készíthető. Egyetlen eszpresszó átlagos karbonlábnyoma körülbelül 0,28 kg, de ha fenntartható módon termesztik, ez akár 0,06 kg is lehet.

És mi van akkor, ha valaki tejjel szereti a kávét?

A tejeskávé szén-dioxid-kibocsátása körülbelül 0,55 kg, ezt követi a cappuccino 0,41 kg-mal és a fehér kávé 0,34 kg-mal. Ha azonban a kávét fenntartható módon állítják elő, ezek az értékek 0,33 kg-ra, 0,2 kg-ra és 0,13 kg-ra csökkennek. A fehér kávé zöldebbé tételének egyik módja az alternatív tejek használata.

dallmayr-magazin-kave-karbonlabnyom-szendioxid-labnyom-okologiai-labnyom-05.jpg

Következtetés

A kávé fenntarthatóbbá tételének egyik legsikeresebb útja a tudatos fogyasztás. Ha a vásárlók luxustermékként tekintenek a kávéra, és hajlandók több pénzt áldozni rá, akkor lehet dolgozni a fenntartható megoldásokon. Tudatos, a minőségi kávé fogyasztását célzó magatartásra van szükség, és nem arra, hogy habozás nélkül döntsünk lefelé bármilyen kávét a torkunkon. A kávé olyan árucikk, amely hatalmas környezeti és humanitárius felelősséggel jár, úgy is kell kezelni.

dallmayr-magazin-kave-karbonlabnyom-szendioxid-labnyom-okologiai-labnyom-01.jpg

 

fotók: bartalks.net, newsweek.com, cambridgecarbonfootprint.org, arbordaycoffee.org, theconversation.com, aromistico.coffee

forrás: nicolebattefeld.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr817854453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.12.02. 09:40:42

CO2 szennyező meg káros anyag????? Szerintem mindegyikőnk úgy tanulta még az iskolában, hogy a szén-dioxid a növényeink egyik tápanyaga is. Tehát azon növényeké, amit megeszünk mi és amit megesznek a húsadó állataink ... tehát a kaja alap feltétele.... Kell valamennyi, csak éppen se kevés, se túl sok. Tehát egyensúlyi állapotra kellene törekedni. A CO2 tehát nem is annyira szennyező anyag .... más anyagokkal van a fő gond inkább? -Tehát a CO2-tőt úgy is lehetne tálalni, hogy földi élet szempontjából létszükségletű anyag?

"A melegházakban szokás a co2 trágyázás, amikor is felnyomják a széndioxid szintet 1500ppm-re. És még ugye sokkal melegebb is van mint kint. Mi történik ilyenkor? Hát a zöldségek gyümölcsök nagyra nőnek zamatosak lesznek és jobban tűrik a szárazságot."

A CO2 TÖBBLET tehát ami gond lehet ... a CO2 nagy részét a több alga és több növény felszívná .... ha más mérgezések miatt ki nem pusztulnak a növényeink és a tengereink algavilága. ... Pont azért vannak szén bányáink, mert a növényzet lekötötte a légköri CO2-őt. Tehát a természet gondoskodott az önszabályzásról. Az a gond, hogy mi más anyagokkal és valóban szennyezésekkel belenyúltunk ebbe az önszabályzó folyamatba.
süti beállítások módosítása