Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

6 alternatív tej kávéhoz

2020. november 20. - Alois Dallmayr Magyarország

Mindegy, hogy elvi okokból, egészségügyi megfontolásokból vagy épp új ízek után kutatva igyekszik valaki mellőzni a tehéntejet, ma már egyre több lehetőség közül választhat. Kísérletezni is érdemes, kiindulási alapnak véve azt a hat megoldást, amit alább javaslunk egy eszpresszó feldobásához.

00_alternativ_tejek.jpg

Mandulatej

Őrölt mandulából és vízből készül, néhány éve még ez volt a legnépszerűbb tehéntej-helyettesítő az USA-ban. Sokszor előfordul, hogy a gyártók plusz ásványi anyagokkal és vitaminokkal turbózzák fel, amellett, hogy eleve gazdag A-, B- és E-vitaminban, magas a vas, foszfor, kalcium, mangán és cink tartalma. Kevés van viszont benne fehérjéből (testépítők számára rossz hír). Ízét tekintve hozza a diófélés alapot, némi keserűséggel. Rossz hír (ez majdnem általános probléma a növényi tejek esetében), hogy nehéz szép és egyenletes habbá gőzölni, mert némely alkotóelemei ellenállnak a műveletnek, és összegyűlnek a csésze alján. A tehéntejhez hasonlítva, a mandulatejben nincs: cukor, koleszterin, laktóz, telített zsír, plusz „sima” zsírból is csak negyed annyit tartalmaz. Kalóriatartalma körülbelül harmada amannak.

01_alternativ_tejek_mandulatej.jpg


Szójatej

Szintén meglehetősen elterjedt és népszerű alternatíva. A szárított szójababot vízbe áztatják, és abban is darálják meg. Igen egészséges helyettesítője a tehéntejnek, gazdag A-, B12-vitaminban és káliumban. Ugyanakkor kevesebb D-vitamint és kalciumot tartalmaz, ám a gyártók jó része kipótolja ezt a hiányt. A diós alapíz mellé sós beütéssel bír (a végső ízt a felhasznált szójababok minősége erősen befolyásolja). Erős feketéhez kiválóan illik a vaníliás verziója. Gőzöléskor viszonylag stabil, úgyhogy cappuccino vagy latte elkészítéséhez is nyugodtan használható. Nincs benne koleszterin és laktóz, alacsonyabb a zsír-és kalóriatartalma, mint a tehéntejnek, cukortartalma a tizenkettede amazénak, fehérjét ugyanannyit tartalmaz.

02_alternativ_tejek_szojatej.jpg

Kókusztej

Napjainkban is folyamatosan növekszik a népszerűsége, annak ellenére, hogy bár B- és E-vitaminban gazdag, alig van benne C. Bőven tartalmaz ugyanakkor rezet, vasat, nátriumot, foszfort, szelént, magnéziumot és kalciumot. Krémessé teszi a kávét (és persze hozzáteszi azt az isteni kókusz ízt), gőzölés közben jól tartja magát. Meglepően magas a zsír- és kalóriatartalma, ezért mértékkel fogyasztandó (esetleg mandulatejjel együtt).

03_alternativ_tejek_kokusztej.jpg

Rizstej

Kiváló megoldás azok számára, akik különösen érzékenyek bizonyos tej-összetevőkre, esetleg sokfajta élelmiszerre allergiások. Őrölt rizsből és vízből keverik, a lények alig van tápanyag-tartalma, úgy kell hozzáadni még a legalapvetőbb dolgokat is. Elsősorban B12-, C- és D-vitamint, kalciumot, vasat. Meglehetősen vizes állagú, kortyolás közben is teljesen más érzetet kelt, mint a többi növényi tej. Mi több, enyhén fémes ízűvé teszi a kávét, ami esetleg kiverheti a biztosítékot. Mivel a nullához konvergál a fehérje-tartalma, lényegében lehetetlen habosítani. Fehérjén túl a laktóz, a telített zsír és a koleszterin is hiányzik belőle, magas viszont a szénhidrát-tartalma.

04_alternativ_tejek_rizstej.jpg

Kesudió tej

Apróra zúzzák, majd vízzel keverik. Extra alacsony a kalória- és zsírtartalma, nincs benne cukor, telített zsír, laktóz és növényi rost. A gyártók rendszerint hozzáadnak ásványi anyagokat és vitaminokat. Édes és krémes nedű, jól illik feketéhez. Gőzöléskor viszonylag jól tartja magát (márkája válogatja), érdemes lehet szója- vagy kókusztejet keveri hozzá, hogy tökéletes legyen a macchiato, a cappuccino vagy a latte.

05_alternativ_tejek_kesudio_tej.jpg

Kender tej

Elsőre talán furcsán hangzik és nem egyszerű beszerezni – de megéri a fáradozást. Gyártása során a kenderszemeket meghatározott ideig vízben áztatják, hogy előálljon a diós-mogyorós ízű nedű. Az áztatás során hasznos anyagok egész garmadája jön ki a szemekből: magnézium, kálium, vas, foszfor, kalcium, rost, B1- és B2-vitamin, aszkorbinsav, béta-karotin. És, ha ez nem lenne elég: magas a fehérje- és Omega-3 zsírsav tartalma – utóbbi képes jelentősen csökkenteni egyes szívbetegségek és a rák kockázatát. A rizstejhez hasonlóan vizes az állaga, ezért latte vagy cappuccino készítésekor muszáj valami masszívabbal (például kókusztejjel) összekeverni.

06_alternativ_tejek_kender_tej.jpg

  

fotók: connoisseurusveg.com; hips.hearstapps.com; healthyfood.com; elavegan.com; nutribullet.com; megunprocessed.com; alphafoodie.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2516320210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása