Az Alois Dallmayr Magyarország – ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Dallmayr Magazin

Ezért érdemes meglátogatni egy kávéültetvényt

Avagy miből lesz a cserebogár...vagyis, a kávé

2021. június 18. - Alois Dallmayr Magyarország

kave-szuret-fairtrade-kave-ultetveny-latogatas-00.jpg

Egy kávéültetvény meglátogatása remek kiegészítő programja lehet a nyaralásnak, és rávilágít arra, miért kérnek annyit pénzt a minőségi kávéért. Továbbá egy olyan meghatározó élmény lehet, mely bebizonyítja, hogy nem mindegy, mely cég termékét emeljük le a polcról a boltban. Amikor testközelből éli meg valaki a kávé betakarításának folyamatát, már nem csak az adott cég hangzatos reklámjával, hanem az a mögött meghúzódó emberi életekkel is találkozhat.

Ahhoz képest, hogy mennyire összetett a kávé íze, meglehetősen egyszerű elkészíteni. Sőt, túl egyszerű: az ember ledarálja az előírt mennyiségű szemet, hozzáad némi forró vizet, és kész is! Mindez elég nagy ellentétben áll azzal a fáradságos, hosszadalmas és sokszor veszélyes munkával, melynek során a kávé eljut a fogyasztóhoz. Aki szeretné testközelből megtapasztalni ezt a folyamatot, annak azt javasoljuk, hogy menjen vissza a gyökerekig (vagy legalább a termésig), látogasson meg egy ültetvényt, biztosan maradandó élményekkel fog gazdagodni.

kave-szuret-fairtrade-kave-ultetveny-latogatas-02.jpg

Bár a szenvedélyes kávérajongók és a tájékozott baristák nagyjából tisztában vannak azzal, mennyi energiát emészt fel a fogyasztható kávé előállítása, még ők is más szemmel fognak a csomagra nézni, ha testközelből élik meg a dolgot. Egy efféle látogatás persze inkább turistaprogram, mint munka, de már az a pár óra (vagy egy-két nap) is jól szemlélteti, milyen komoly robot zajlik a cserjék között. Zötykölődés a teherautó platóján az ültetvényre, kosár a derékra, aztán a termés szedése, végig kitéve a forró napsugaraknak.

kave-szuret-fairtrade-kave-ultetveny-latogatas-01.jpg

A döbbenetet fokozza, amikor kiderül, mennyi bért kapnak mindezért a munkások. Mert bár a megélhetési költségek eltérőek a világban, azért napi 10 USA dollár (durván 3000 Forint) akkor is kevésnek hangzik – pláne, hogy kemény fizikai munkáról van szó. A betakarítás azonban csak egy apró szelete a teljes folyamatnak, amit aztán a feldolgozás lépései követnek, majd a csomagolás és végül, a szállítás. Ennek fényében különösen érdemes elgondolkodni a boltban, amikor nagyon olcsó terméket látunk a polcon, és inkább megkeresni azokat a márkákat, amelyek etikus módon közelítenek a kávéhoz.

fair_trade_kave_karbonsemleges_kave_01_1.jpg

Pillanatok egy kolumbiai kávészüretből:

 

fotók: dailycoffeenews.com; reuters.com; coffeelands.crs.org; thecoffeefolk.com

forrás: coffeegeek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8116597182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása