Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

A barista a barátod!

Jó, de ki is Ő valójában?

2021. március 19. - Alois Dallmayr Magyarország

barista-5055060_1920.jpg

A barista szó az olasz nyelvből származik, jelentése: csapos, pultos, bárpulti felszolgáló. Eredeti formájában a barista megnevezés minden olyan tevékenységet összefoglalt, mely az italok felszolgálásával és előkészítésével járt, de napjainkra csak a kifejezetten kávés specialistát hívjuk így. És bár Magyarországon a 18. században is ismert volt a kávépincér fogalma, ma már itthon is a nemzetközi elnevezést használjuk.

 

De mi is a konkrét feladata egy baristának?

A kávékészítés tudományán túl egyéb készségekre is szüksége van egy jó baristának. Evidens, hogy ismeri a kávéfajtákat és a legrafináltabb elkészítési módokat, de a barista egy kicsit showman is. Nem csak elkészítenie kell tudnia a kávét, de úgy kell azt felszolgálnia, hogy a vendég érezze, az a kávé csak neki készülhetett és senki másnak.

barista-4841595_1920.jpg

Mégis mi kell akkor ahhoz, hogy valaki igazán jó barista legyen?

  1. Jó kommunikációs készség

Mint mindenkinek, aki a pult mögött áll, a barista számára is elengedhetetlen, hogy könnyedén tudjon kommunikálni a vendégekkel. A legtöbben, akik betévednek a kávézóba, nincsenek tisztában a különböző kávéfajtákkal, így neki kell elmesélnie, hogy miből tud választani a vendég, illetve ráérezni arra, hogy milyen kávé nyerné el a tetszését.

  1. Gyors és precíz munkavégzés

Persze jól esik csevegni a vendégekkel és elkápráztatni őket a felhalmozott tudással a kávék világáról, node ott a sor, és a következő ásítozó ügyfél. Úgyhogy miközben könnyedén beszélget, látszólag ugyanilyen könnyedén el is készíti a kávét, és már jöhet is a következő a sorban. Ráadásul ugyanazt mindig pontosan ugyanúgy kell elkészíteni. Hiába van minden cappuccino tetején másik latte art, az ízének pontosan ugyanolyannak kell lennie minden alkalommal. Ehhez természetesen kell néhány év és rengeteg gyakorlás, de a pontos alapanyag ismeret és a munkafolyamatok precíz végrehajtásának eredményeként lesz a kávé minősége mindig tökéletes.

  1. Koncentráció

Éppen emiatt a barista lét folyamatos koncentrációt igényel. A gyors és pontos munkavégzés mellett a vendégekkel való folyamatos kommunikáció is indikálja a figyelem állandó megosztását. Ha például egy elégedett (vagy elégedetlen) vendég visszajelzést ad a munkájára, teljes jelenléttel kell reagálnia, miközben mosolyog és továbbra is tökéletes tejhabot készít.

 espresso-5063148_1920.jpg

Ez jól hangzik, de hol teremnek a baristák?

Kezdhetjük kicsiben. Sőt egészen kicsiben. Megfelelő eszközökkel felvértezve és kellő elszántsággal, ma már rengeteg információ összegereblyézhető az internetről. Youtube videók és blogok százai vezetnek végig a kávékészítés alapjaitól, a tökéletes tejhabon keresztül, a latte art varázslatáig.

Persze azért elég könnyű elveszni az információk dömpingjében és nehéz kiválasztani a valóban jó minőségű és értékes forrásokat. Erre megoldás lehet egy kifejezetten otthoni felhasználásra optimalizált barista tanfolyam, ahol el lehet sajátítani azt a tudást, amivel már bőven lehet egy házibulin csajozni/pasizni. :)

Akinek pedig már nem elég, hogy csak az ismerősöket kápráztatja el tudásával, az publikus, profi barista tanfolyamokat is talál szép számmal. Azonban a cikk elején említett mindig kifogástalanul teljesítő mestereket a legnagyobb kávés cégek titkos laboratóriumaiban képzik rengeteg befektetett idővel, energiával és tudással.

Szeresd tehát a baristát, mert a mosolygós, kedves ember a pult mögött sokat tanult, és még többet gyakorolt, hogy az a könnyed lazaság, amivel eléd varázsolja a tökéletes kávét, minden nap az életed része lehessen.

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8516467932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása