Főleg nyáron találkozhatunk "cold brew" névvel az étlapok kávé részlegén, vagy különböző bolti termékeken. Jó-jó, de mi a fene az a cold brew, miben tér el a jegeskávétól, és ami még fontosabb: hogyan lehet elkészíteni?
Mivel a cold brew kávékat elsősorban hidegen fogyasztják, sokan azt hihetik, hogy a "cold" jelző a már elkészített kávéra utal, holott ez az eljárás nevét foglalja magában. A cold brewt a hagyományos kávékkal ellentétben nem forró vízzel készítik. Ez a hideg vizes főzési technika pedig másképp szabadítja fel a savakat, mely azt eredményezi, hogy a kávénak nem csak az íze lesz más, hanem nem is tud olyan erős lenni, mint a klasszikus verzió. Így a cold brew ideális lehet azok számára, akik egy könnyedebb frissítőre vágynak, nem pedig egy "szívkiugrasztó" megoldásra, mivel kevésbé terheli meg a szervezetet.
De miért nem egyenlő a cold brew a jegeskávéval?
Itt is az eljárásban van a kulcs. A jegeskávé rendszerint a klasszikus főzött kávé, amit lehűt a jég, ami belekerül. Ízben és erősségben is a megszokott, csupán a hőmérséklet változik. Ezzel szemben a cold brew nem egy forrón elkészített kávé lehűtött verziója, hanem eredendően hideg eljárással készül. Mindkettő jó választás lehet a meleg napokra, attól függően, hogy egy erősebb vagy egy lazább frissítőre van-e szükségünk.
Hogyan kell cold brew-t készíteni?
Ez igazán nem nagy ördöngősség, de azért igényel némi előrelátást. Első lépésként öntsünk a pohárba hideg vizet, és keverjük el benne az őrölt kávét. Ezután rakjuk be a hűtőbe, nagyjából 12-14 órára. Mikor kivesszük, szűrjük le, hogy a nagyobb darabok kikerülhessenek belőle. Majd nincs más teendő, mind kedvünk szerint ízesíteni, na meg persze hozzáadni a jégkockákat. Aki gyorsabb megoldásra vágyik, elkészítheti FrenchPress-szel vagy filteres kávéfőzővel.
Összességében tehát a cold brew varázsa az elkészítésben rejlik. Nem jobb vagy rosszabb, mint a hagyományos jegeskávé, inkább egy izgalmas élmény, amit megéri kipróbálni, ha szélesíteni akarjuk kávézási palettánkat.
forrás: blog.cady.hu