Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

6 tipp az erős kávéhoz

2022. június 19. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-kave-eros-kave-fozes-04-kaveporkoles.jpgAz erős jelzőt gyakran társítjuk a kávéhoz, sőt, szeretjük is, ha nem csak barna vizet iszunk. Ám az erős nem azt jelenti, hogy keserű. Inkább azt, hogy intenzív és testes.

A gyenge kávé vizes, nincs határozott kávéíze. Hogy elkerülhető legyen a rossz élmény, íme 6 tipp, hogy minden egyes alkalommal erős kávét készíthessünk!

  1. Növeljük a kávé arányát a vízéhez képest

Ez a legegyszerűbb megoldás. Egy átlagos főzetnél 1:15 arányt használunk, ami azt jelenti, hogy tizenöt rész vizet használunk egy rész kávéhoz. Azaz 12 gramm őrölt kávéra 180 gramm vizet öntünk. Ez az arány meglehetősen kiegyensúlyozott csésze italt eredményez. Ha kedvencünk az a pörkölés, amit használunk, és nem akarunk sötétebb pörkölésűre váltani, csökkenthetjük a hozzáadott víz mennyiségét, így automatikusan erősebb kávét kapunk. Az 1:15 helyett kezdésnek kipróbálhatjuk az 1:12 arányt. A koffeintartalom nem sokban fog különbözni, mivel ugyanannyi kávét használunk, de határozottan erősebb lesz az íz.

dallmayr-kave-eros-kave-fozes-01-kave-viz-arany.jpg

  1. Használjunk kissé finomabb őrlést

Bár az arány beállítása a legegyszerűbb módja az erős kávé elkészítésének, az sem sokkal bonyolultabb, ha a kávébabot a szokásosnál kissé finomabbra őröljük. Így erősebb kávét készíthetünk, mivel megnő kávészemek felülete, amellyel a víz kölcsönhatásba léphet. Ugyanakkor az eszpresszó és a török kávé esetében eleve nagyon finom őrlést használunk, amit nehéz tovább fokozni. Ha ezt a megoldást akarjuk használni az erős kávé készítéséhez, a kísérleti fázisban minden alkalommal csak egy kattintással állítsuk finomabbra az őrlőt, amíg el nem érjük a kívánt erősséget.

dallmayr-kave-eros-kave-fozes-03.jpg

  1. Változtassunk a főzési módszeren

Nem minden főzési módszer egyforma. Íme egy gyors áttekintés a főzési módszerekről és azok ízre gyakorolt hatásáról:

Eszpresszó

Az egyik legerősebb kávé. Egy adag eszpresszó sűrű, testes és merész. A legjobban sötét pörköléssel működik, de a világos pörkölés is jól használható.

A „kotyogós”

Úgy is emlegetik, mint „tűzhelyre való eszpresszófőző”, igazán erős és sűrű kávét készít. Az íze nagyon hasonlít az eszpresszóéhoz, de nagyobb benne a kávé mennyisége.

French press

Nagyon savas és intenzív kávét eredményez. Remek belépő a kávéfőzést tanuló emberek számára.

Csepegtetés/Öntés

Mindkét metódus nagyon kiegyensúlyozott kávét produkál, amelyik se nem túl erős, se nem túl enyhe. Az ilyen kávéknál könnyen beállíthatjuk az arányt vagy az őrlési méretet, hogy az ízt igényeink szerint változtassuk.

dallmayr-kave-eros-kave-fozes-00-kotyogos-kavefozo.jpg

  1. Használjunk sötétebb kávébabokat

A sötét pörkölésű kávék általában merészebb és gazdagabb ízt eredményeznek, mint a világos pörkölésűek. Az erősebb kávé érdekében szimplán csak egy szinttel feljebb megyünk a pörkölésben, világosról közepesre, közepesről sötétre. Ez a módszer akkor működik igazán jól, ha korlátozottak a főzési vagy őrlési lehetőségeink, mert így pontosan ugyanúgy főzhetünk, mint máskor, csak az alapanyag más. Érdemes az Arabica kávé mellett maradni, ha csak erősebb ízre van szükségünk, mert a Robusta több koffeint tartalmaz ugyan, mint az Arabica, viszont sokkal kesernyésebb ízt is produkál.

  1. Főzzünk a megfelelő hőmérsékleten

A túl alacsony hőmérséklet elronthatja a kávét, ahogy a túl forró megégetheti a szemeket, és keserű ízt eredményezhet. Az ideális főzési hőmérséklet körülbelül 95 Celsius fok – amint az az Amerikai Specialty Kávé Szövetség ajánlásában is szerepel.

  1. Használjunk friss kávébabot

Amint a kávét őrölni kezdjük, azonnal veszíteni kezd az ízéből, a kész őrlemény pedig már az őrlést követő 30 percen belül elkezdhet állottá válni.  Mindegy, hogy Arabica vagy Robusta, a frissesség a legfontosabb.

dallmayr-kave-eros-kave-fozes-02-kaveorles.jpg

 

fotók: seriouseats.com, homegrounds.co, hearstapps.com, jcinnternational.com, adamsandrussell.co.uk

forrás: coffeebrewster.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9317861477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása