Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Mi az a cold brew?

Nem, az nem a jegeskávé!

2021. július 23. - Alois Dallmayr Magyarország

pexels-abdulrhman-elkady-3752647.jpg

Főleg nyáron találkozhatunk "cold brew" névvel az étlapok kávé részlegén, vagy különböző bolti termékeken. Jó-jó, de mi a fene az a cold brew, miben tér el a jegeskávétól, és ami még fontosabb: hogyan lehet elkészíteni? 

Mivel a cold brew kávékat elsősorban hidegen fogyasztják, sokan azt hihetik, hogy a "cold" jelző a már elkészített kávéra utal, holott ez az eljárás nevét foglalja magában. A cold brewt a hagyományos kávékkal ellentétben nem forró vízzel készítik. Ez a hideg vizes főzési technika pedig másképp szabadítja fel a savakat, mely azt eredményezi, hogy a kávénak nem csak az íze lesz más, hanem nem is tud olyan erős lenni, mint a klasszikus verzió. Így a cold brew ideális lehet azok számára, akik egy könnyedebb frissítőre vágynak, nem pedig egy "szívkiugrasztó" megoldásra, mivel kevésbé terheli meg a szervezetet.

pexels-charlotte-may-5946816.jpg

De miért nem egyenlő a cold brew a jegeskávéval?

Itt is az eljárásban van a kulcs. A jegeskávé rendszerint a klasszikus főzött kávé, amit lehűt a jég, ami belekerül. Ízben és erősségben is a megszokott, csupán a hőmérséklet változik. Ezzel szemben a cold brew nem egy forrón elkészített kávé lehűtött verziója, hanem eredendően hideg eljárással készül. Mindkettő jó választás lehet a meleg napokra, attól függően, hogy egy erősebb vagy egy lazább frissítőre van-e szükségünk.

Hogyan kell cold brew-t készíteni?

Ez igazán nem nagy ördöngősség, de azért igényel némi előrelátást. Első lépésként öntsünk a pohárba hideg vizet, és keverjük el benne az őrölt kávét. Ezután rakjuk be a hűtőbe, nagyjából 12-14 órára. Mikor kivesszük, szűrjük le, hogy a nagyobb darabok kikerülhessenek belőle. Majd nincs más teendő, mind kedvünk szerint ízesíteni, na meg persze hozzáadni a jégkockákat. Aki gyorsabb megoldásra vágyik, elkészítheti FrenchPress-szel vagy filteres kávéfőzővel. 

pexels-ryutaro-tsukata-6249396.jpg

Összességében tehát a cold brew varázsa az elkészítésben rejlik. Nem jobb vagy rosszabb, mint a hagyományos jegeskávé, inkább egy izgalmas élmény, amit megéri kipróbálni, ha szélesíteni akarjuk kávézási palettánkat. 

 

forrás: blog.cady.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7016635226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n80qd 2022.04.01. 14:36:20

Azért cold brew-nál sokat számít, hogy csepegtetett vagy áztatott eljárással készül.
És nem főzzük a kávét, hanem készítjük.
süti beállítások módosítása