A kávé attól lesz koffeinmentes, hogy drasztikusan lecsökkentik a koffeintartalmát, megszüntetve az olyan kellemetlen mellékhatásokat, mint az idegesség vagy a fejfájás. De van itt még más is!
A koffein kivonásának három módja van:
A svájci vizes eljárás (SWP) - George Constant Louis Omas találta fel 1940-ben, a metódus csak vizet használ a kávébab koffeinjének eltávolítására.
Szén-dioxid-eljárás (CBP) - A zöld kávébabokat bizonyos nyomás és hőmérséklet mellett szén-dioxidban áztatják. Ez a megoldás károsíthatja a zöld kávébab egyes szerves összetevőit (aroma, íz).
Etil-acetát eljárás - Az etil-acetát oldószert bizonyos nyomás- és hőmérsékleti körülmények között alkalmazzák az őrölt pörkölt kávébabokra.
Mindegyik más ízprofilt eredményez, mint az alacsonyabb hőmérsékleten pörkölt, standard eljárással készült kávék. Utóbbiak intenzívebb pörkölési folyamaton mennek keresztül, amit gyakran "sötét pörkölésnek" neveznek, ami olyan ízeket eredményez, mint a csokoládé és a karamellizált cukor – ezek a koffeinmentes kávé készítésekor elveszhetnek. Nézzük, mi szól a koffeinmentes kávé mellett!
1. Egészségügyi előnyök
A koffeint összefüggésbe hozták a rák bizonyos típusai, szívbetegségek és a magas vérnyomás a megnövekedett kockázatával. A Mayo Clinic szerint a koffein túlzásba vitt fogyasztása szorongást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, álmatlanságot, cukorbetegeknél emelkedett vércukorszintet és szapora szívverést okozhat.
2. A koffein megzavarja az alvást
Aki alvászavarokkal küzd, vegye fontolóra, hogy visszavesz a koffeines kávé fogyasztásából. A koffein felezési ideje körülbelül hat óra, így a reggeli kávéban lévő koffein legalább délig a szervezetben marad.
3. Jobb íz
Van, aki szerint a koffeinmentes kávé íze rosszabb, mint a hagyományosé, mert minden természetes ízét elvették. Mások szerint – mivel hozzászoktak a koffeinhez - összetévesztik az egyéb ízeket a túl sok koffein és a kevés cukor okozta keserűséggel. A koffeinmentes kávébabokat általában nem hagyják túl sokáig parlagon heverni, így jobb ízük lesz, mint a több napig pihentetett őrölt kávénak.
4. A koffeinmentes kávé zöld
Amikor egy egész tétel kávébab átmegy a koffeinmentesítési folyamaton, sok olyan jegyet veszít, amelyek hozzájárulnak a kávé ízéhez. Ám miután a babszemek újra egybeolvadnak, a csésze kávé sokkal szélesebb ízprofilú lesz – és nem feltétlenül barna (vagy fekete).
5. A koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint
De annyit nem, hogy idegeskednünk kelljen miatt! Egy deciliter koffeinmentes kávé 1-4 mg koffeint tartalmaz, normál kávénál ez 60-80 mg, az egyik nagy kávézóláncnál 120 mg.
6. A koffeinmentes kávé selymesebb
Mivel a kávébabok olyan folyamaton mentek keresztül, amelynek során eltávolították belőlük a koffeint, a belőlük főzöttkávé íze simogatóbb lesz, és még csak remegés sem jön rá a fogyasztóra a sok koffeintől.
7. Tisztább íz
Bizonyos típusú kávéknál az alap ízt adó babokat más fajtákkal keverik, hogy jobb ízűek legyenek, de a koffeinmentes kávét biztosan nem keverik koffeintartalmú kávébabokkal. És konfeinmentesekkel sem nagyon.
8. Pörkölés a teljes ízért
Azért, hogy „ugyanolyan” legyen, néhány márkánál a koffeinmentes kávé szemeit legalább olyan hosszan pörkölik, mint a normál kávéét, hogy az íz megmaradjon. Mivel ezt az alacsony koffeintartalom miatt nehezebb megvalósítani, muszáj hosszabb pörköléssel kompenzálni.
fotók: coffeeaffection.com, blackoakcoffee.com, coffeeconfidential.org, coffeehero.com.au
forrás: coffeepursuits.com