Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Mi az a Macchiato?

2022. április 22. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-kave-magazin-macchiato-00.jpg

Sokan valamelyik nagy kávézólánc üzletében találkoztunk életünkben először macchiatóval. Ami történetesen nem is hasonlít az igazira.

A macchiato (vagy caffe macchiato) klasszikus olasz ital, amelyet egy adag eszpresszóból készítenek, és némi gőzölt tejjel „jelölnek meg”.

A macchiato szó jelentése "megjelölt" vagy "foltos". Ha ránézünk egy csésze kávéra, azonnal tudjuk, hogy macchiatóval van-e dolgunk, hiszen összetéveszthetetlen. Egy ügyesen elkészített macchiato esetében az egyébként sötétbarna eszpresszó közepén jól kivehető, fehér tejfolt található.

A macchiatóban csak ennyi van: egy adag eszpresszó és egy folt gőzölt tej.

Érdekes módon a macchiatót azért találták ki, hogy a nap folyamán ne csak reggel lehessen kávézni. Az olasz kávékultúrában az emberek jellemzően csak akkor isznak cappuccinót, máskor nem. Aki délután vágyik egy kis koffeinre, annak valamilyen trükkel kell próbálkoznia. Erre találták ki a baristák, hogy megjelölik azt az eszpresszót, amibe került némi tej. Így a pincérek azonnal tudják, melyik csészében lötyög „sima” kávénál több. A megoldás leginkább a macchiato portugál nevében köszön vissza: a Cafe Pingado annyit tesz, „kávé egy cseppel”.

A hasonló típusú italok közül a caffè macchiatónál legmagasabb az eszpresszó/tej arány, aminek célja, hogy a tej sokkal inkább finomítsa, mintsem elnyomja a kávé ízét, miközben egy csipetnyi édességet ad hozzá. Az italt általában úgy készítik, hogy a kis mennyiségű gőzölt tejet közvetlenül egy adag eszpresszóba öntik.

dallmayr-kave-magazin-macchiato-01.jpg

 

fotók: Pinterest, roastycoffee.com

forrás: coffeebrewster.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2817804071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása