Nitro – a szót meghallva azonnal az űrrakéták és a tuningolt autók üzemanyaga jut eszünkbe. Pedig létezik turbókávé is, ráadásul nem rossz.
A nitrós kávé nem más, mint nitrogénnel elegyített kávé. Az így kapott ital teteje masszív habbal fedett, íze selymes. Emiatt nincs szükség semmilyen tejtermékre, hogy elvegye azt a karcosságot, amivel a hagyományos kávé rendelkezhet, viszont kiemelődnek a valódi ízösszetevők.
Felmerül persze az a – tulajdonképpen jogos - kérdés, miért kellene ilyesmit inni, hiszen a kávé teljesítményfokozó hatása közismert. Ezen felül semmi szükség olyan, hidegen felszolgált kávéra, ami ráadásul úgy néz ki, mint a sör (színe és a tetején megülő hab miatt a nitrós kávé nagyban emlékeztet a Guinness-re).
Pedig több érv is szól a fogyasztása mellett!
- Ha nagyobb társaság mozog együtt, kocsival, a kijelölt sofőr itala pont ugyanúgy néz majd ki, mint a többieké (lásd fentebb a Guinnessel való hasonlóságot), így nem érzi kirekesztve magát.
- A lassú készítés miatt kicsivel nagyobb a koffeintartalma, mint a hagyományos kávéké, az erős italok kedvelőinek nagy örömére.
- Mivel kihagyható belőle a tej (sőt, alternatív tejre sincs szükség), az arra érzékenyek is fogyaszthatják, sőt, a már említett selymesség miatt cukrot vagy édesítőt sem kell bele tenni.
- Van gyártó, aki gondolt azokra, akik mereven tiltakoznak a hideg kávé ellen, termékük hideg és meleg eljárással is elkészíthető.
A nitrós kávé fogyasztása közben mindössze egyetlen – nem hivatalos - szabályt kell betartani: az italban nincs helye a jégnek!
fotók: thegadgetflow.com, splendidtable.org
forrás: coffeegeek.com (https://www.coffeegeek.com/techniques/nitro-coffee-rocket-fuel-for-your-brain/ )