Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

A koffeinmentes kávé

Gyakori kérdések és története

2021. július 30. - Alois Dallmayr Magyarország

caffeine-72dpi-1024x669-6612353.jpg

A koffeinmentes kávéról több félinformáció is kering. Cikkünkben tisztázzuk azokat a kérdéseket, amelyek gyakran felmerülnek, ha erről a kávétípusról van szó. Ezen kívül betekintést adunk a koffeinmentes kávé történelmébe is. 

Először tisztázzunk néhány alapvető kérdést!

Más-e a koffeinmentes kávé íze, mint a hagyományosé?

Nem.

Másként kell-e őrölni a koffeinmentes kávét?

Nem.

Másként kell-e elkészíteni a koffeinmentes kávét?

Nem. Az arányok és az ütemezés persze eltér a különféle metódusoknál, de ennek semmi köze a koffeinhez.

Egészségesebb a koffeinmentes kávé?

Ez főleg attól függ, miként reagál valakinek a szervezete a koffeinre. A tudomány jelenlegi állása szerint napi 400 milligramm nem árt egy egészséges felnőttnek, de ha valaki nyugtalanná válik már ennél kevesebbtől is, annak érdemes váltania.

Mikor érdemes inkább a koffeinmentes kávét választani?

Egyszerűnek tűnik a kérdés, s valójában a válasz is az: amikor nem szeretnénk koffeint juttatni a szervezetünkbe. Az okok viszont jóval sokrétűbbek lehetnek. Szorongásos zavarban szenvedőknek vagy depressziós epizódot átélőknek jó alternatíva lehet a koffeinmentes kávé, mivel a koffein fokozhatja a szorongást. Fájdalmas menstruáció esetén is érdemes kerülni a koffeintartalmú italokat a ciklus első napjaiban. Ezen felül, bizonyos gyógyszerek szedése mellett is a mentes verzió javasolt.

Terhesen csak koffeinmentes kávét lehet inni?

A jelenlegi ajánlások szerint nem. Problémamentes terhesség esetén napi egy tejeskávé elfogyasztása megengedett, ha az édesanya a várandósság előtt is fogyasztott kávét. De természetesen mindenki konzultáljon az orvosával!

koff.jpg

A koffeinmentes kávé története

1819-ben a német irodalom egyik legnagyobb alakja, Johann Wolfgang Goethe felkérte Friedlieb Ferdinand Runge természettudóst, hogy derítse fel a kávébabok természetét – a téma ugyanis régóta foglalkoztatta az írót. Runge hamar rálelt a koffeinre, amelyik – magas nitrogéntartalma miatt – hamar népszerűvé vált. Ezzel persze a kávéból való kivonás kérdése nem oldódott meg, arra még sokat kellett várni. Az 1900-as évek elejének pezsgő és gyorsan változó Németországában Ludwig Roselius a „kávé elleni bosszún” ügyködött, mert megvolt győződve róla, hogy a koffein okozta intenzív kávéfogyasztó hírében álló apja halálát. Fáradhatatlanul dolgozott a megoldáson, de az áttörést a szerencsének köszönhette. Olyan szállítmányt kapott, amit egy hajóroncsból emeltek ki, és a kávé – bár íze kissé sós volt – mentes volt a koffeintől. Az erre alapozott megoldást Roselius levédette, sőt, 1906-ben megalapította az első, koffeinmentes kávét forgalmazó céget. Mára pedig odáig jutottunk, hogy a világon elfogyasztott kávé 12 százaléka koffeinmentes.

koff2.jpg

 

fotók: healthline.com, babyandchild.ae, coffee-fellows.com

forrás: atlascoffeeclub.com

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9216643150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szvsz 2022.04.01. 14:36:19

"Más-e a koffeinmentes kávé íze, mint a hagyományosé?
Nem."

Nem a fészkes fityfenét.
süti beállítások módosítása