Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Kávépörkölési kisokos

2021. október 01. - Alois Dallmayr Magyarország

pori1.jpg

A kávé pörkölése meglehetősen összetett folyamat számtalan lépéssel, melyeket a hétköznapi fogyasztónak nem kell ismernie a legapróbb részletekig, de az alap kategóriákkal érdemes tisztában lennünk, hogy legalább nagyjából tudjuk, mitől más a világos, közepes és sötét pörkölésű kávé.

A végeredmény leginkább a pörkölés időtartamától függ, de természetesen annak hőmérséklete egyaránt fontos. És a színnek nem pusztán esztétikai, hanem a fogyasztási szempontból is jelentősége van, hiszen az egyes eljárások más és más ízű kávét eredményeznek. Mondhatjuk, hogy a pörkölés szintje az első dolog, amiből következtethetünk a kávé ízére.

Ha világos pörkölésű szemeket használunk, könnyed italt kapunk, rövid ideig tartó utóízzel, plusz több savat, míg a sötét pörkölésű szemekből erős, telt ízt eredményez, hosszan tartó utóízzel.

Világos pörkölés

Fényes szemek, friss és savakban gazdag íz. Nem igazán édes, ám ízében megjelennek gyümölcsös (főleg citrusos) felhangok, utóíze karakteres, de nem marad meg sokáig a szánkban. Van, aki szerint „gyenge”, ugyanakkor – mivel a rövid pörkölési idő miatt megmarad eredeti ízvilága – a specialty kávézókban a vendégek kedvencei sokszor világos pörkölésű kávék. És bizony, a „reggeli kávé” kifejezés is leginkább ezt a kategóriát takarja.

pori3.jpg

Közepes pörkölés

Tökéletes kombinációja a virágos-gyümölcsös, illetve a csokoládés ízeknek. Sokszor megjelenik bennük cseresznye, áfonya, szilva, karamell, pörkölt mogyoró, csokoládé, juhar. Savassága már érezhető, de jól illeszkedik az ízvilágába. Az Egyesült Államokban a közepes pörkölés áll a népszerűségi lista élén.

Sötét pörkölés

Erős, telt és komplex az íze, sőt, utóíze hosszan kitart a szánkban, a gyümölcsös jegyek helyett sokkal inkább fás, hamus, földes ízek jelennek meg benne: keserű csokoládé, kakaó, mandula, barna cukor, bors. Savassága minimális, a szájban telt, füstös érzetet kelt. Aki a világos pörkölésű kávékat szereti, annak a sötét pörkölésűből készült italok már túl erősek és/vagy keserűek. Kiváló választásnak számítanak ugyanakkor tejes és jeges kávéreceptek megvalósításához.

pori2.jpg

Zárásként jöhet a nagy kérdés: melyikben van több koffein?

Gondolhatnánk, hogy a világos pörkölésűben – a rövid ciklus miatt – több koffein marad, de ez nem egészen igaz. A koffein szintje a folyamat alatt végig meglehetősen stabil marad. Némi különbség abból adódik, hogy mivel a sötét pörkölésű kávé kevésbé sűrű, ráfoghatjuk, hogy kevesebb benne a koffein, de csak elhanyagolható mértékben.

Összefoglalva

Azért fontos, hogy tudjuk, milyen pörkölésű kávéval van dolgunk, mert a kávé-víz arányon túl ez gyakorolja a legnagyobb hatást kávénk minőségére, tulajdonkéépen ez által garantálható, hogy jó kávét igyunk. És az ismeret birtokában azt is elkerülhetjük, hogy olyan termékre költsük a pénzünket, ami nem ízlik.

pori4.jpg

 

fotók: sprudge.com, slowforestcoffee.com, baristainstitute.com, holycitysinner.com, ictcoffee.com, coffeereview.com

forrás: coffeestylish.com (https://coffeestylish.com/coffee-roast/ )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7616705964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása