Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Megéri drága kávédarálóra költeni a pénzünket?

2021. december 03. - Alois Dallmayr Magyarország

dara3.jpgA kávédaráló minden kávérajongó alapvető kelléke, egy jó minőségű gép ráadásul magasabb szintre emeli a mindennapi kávézást.

A piacon többféle típusú és kivitelű kávédaráló létezik, mindegyiknek megvannak a maga egyedi tulajdonságai. Míg az egyszerű kávédarálók kielégítő munkát végeznek, néhány prémium darab kiváló, egyenletesen őrölt kávét készít; ezek azonban nagyon drágák. De vajon miért? Általában azért, mert olyan az őrlési minőségük, többféle őrlési beállítással rendelkeznek, amelyek közül választhatunk a kávé előkészítése során. Ezen felül némelyik formatervezési remekmű, ami tovább srófolja az árukat. Hogy melyik típusú kávédaráló éri meg a pénzét? Az alábbiakból kiderül.

Miért fontos a kávédaráló?

Amikor egy csésze kávé elkészítéséről van szó, a kávéőrlés határozza meg a főzet minőségét. A jó őrlő elengedhetetlen felszerelés a kávés készletben, mert aki rossz minőségű kávédarálóval dolgozik, mindig borzalmas kávét fog főzni, függetlenül attól, milyen elegáns a kávéfőzője.

A kávédaráló lehetővé teszi, hogy mindig friss kávét főzzünk. A frissen őrölt kávészemek a legjobb italt eredményezik, mert az még rendelkezik a kávébabban jelen lévő összes ízzel. Ha tehát közvetlenül a kávéfőzés előtt őröljük meg a kávébabot, akkor az csak korlátozottan van kitéve oxigénnek, és a kávé elemeinek oxidációja nagyon csekély mértékű. Emiatt a frissen őrölt kávé mindig teltebb ízekkel és aromákkal rendelkezik. A különböző kávéfőzők különböző őrlési méreteket igényelnek a legjobb csésze kávé elkészítéséhez. Ezért egy minőségi kávédarálóba való befektetés megadja nekünk azt a szabadságot, hogy tetszés szerint váltsunk a kávéfőzési módszerek között. Egy kávédaráló segítségével az őrlési beállítások módosításával javíthatunk az általunk főzött kávé minőségén, a tökéletes őrleményt keresve.

A kávédarálók típusai

Burr-kávéőrlők

Egy sor forgó tárcsával rendelkeznek, amelyeken a kávészemeket különböző méretűre zúzzák. A marók egységes állagúra őrlik a kávét, ellentétben néhány más kávédarálóval. Ennek oka, hogy a köztük lévő tér határozza meg a kávé őrlési méretét. És mivel az őrlési folyamat során a tér állandó marad, mindig egyenletes lesz az őrlési minőség. Lehetővé teszik, hogy a kívánt italhoz ajánlott méretnek megfelelően őröljük meg a kávénkat.

Három változatban kaphatók:

Kézi őrlők

Lapos őrlők - állítható őrlési beállításokkal rendelkeznek, és népszerűek a kereskedelmi használatban.

Kúpos őrlők – csendesebb darabok, népszerűbbek otthonokban és irodákban.

dara1.jpg

Pengés kávédarálók

A turmixgépekhez hasonló pengékkel rendelkeznek. A pengék felszeletelik a kávébabot, így téve alkalmassá a kávéfőzésre. Az őrlőgépekkel ellentétben a pengés őrlőknél nincsenek őrlési beállítások. Így az egyetlen dolog, ami meghatározza az őrlés méretét, hogy mennyi ideig működtetjük a kávédarálót. A pengés kávédarálók kisebbek, mint a Burr típusok, és népszerűbbek a kezdők körében.

Melyik kávédaráló drágább?

A kávédaráló árát elsősorban az őrlés minősége, az őrlési méret szabályozhatósága és a könnyű használat határozza meg. A több őrlési beállítással rendelkező őrlő valamivel többe kerül, mint egy őrlési beállítások nélküli.

Kézi és elektromos kávédarálók

A kézi őrlőgépek a piacon kapható legolcsóbb őrlők közé tartoznak. Azért megfizethetőek, mert nem igényelnek külső áramforrást a működéshez. Nincs bennük motor, ezért nagyon kevés pénzért kaphatunk egy erős darálót, őrlőkészlettel együtt. A a kézi őrlők hordozhatóak is így kiválóan alkalmasak utazáshoz és kempingezéshez. Ráadásul tartósabbak, mint a legtöbb elektromos kávédaráló.

dara2.jpg

Az elektromos kávédarálók drágábbak a kézi változatokhoz képest, használatuk egyszerű és gyors. Csak megtöltjük a kávébabokkal, kiválasztjuk a kívánt őrlési beállítást, megnyomjuk a kapcsolót, és másodpercek alatt kész a frissen őrölt kávé.

Burr és pengés kávédarálók

A burr-kávéőrlők általában drágábbak a pengés társaikhoz képest. Minőségi őrleményt állítanak elő minden típusú kávéhoz, és tartósabbak. Ezenkívül a burr-kávéőrlők különböző őrlési beállításokkal rendelkeznek, amelyeket igényeink szerint állíthatunk be. A pengés kávédarálók megfizethetőbbek, áruk azonban azért (is) alacsonyabb, mert gyakran rossz minőségű őrleményt állítanak elő. A pengék nem egyenletes állagúra törik össze a kávébabokat, aprító mozdulataik különböző méretű kávészemcséket hagynak maguk után. Ráadásul nincs biztos módja az őrlemény méretének meghatározására. Emellett a darálóban lévő penge súrlódása hőt termel, ami károsítja a babban lévő ízeket. Így a legtöbb, pengés darálóban őrölt babból főzött kávé íze keserű.

Az olcsó őrlő használata befolyásolja a kávém ízét?

Igen, befolyásolja.

A piacon kapható olcsó őrlők többsége nem rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal, amelyek elengedhetetlenek a jó minőségű őrléshez. Egy rossz kávédaráló különböző méretű kávészemcséket termel. Így a kávéfőzés során a részecskéknél máskor történik meg az extrakció, a csésze kávé íze nem lesz egyenletes.

Megéri drága kávédarálót vásárolni?

Igen, megéri!

Különösen annak, aki értékeli a frissen őrölt kávé erőteljes ízvilágát. A megfelelő kávédaráló használata elengedhetetlen, ha igényünk van arra, hogy ugyanazt az eredményt érjük el, mint egy képzett barista. Bár az előre őrölt kávé gyorsabban beszerezhető és használható, egy megfelelő őrlővel jobb élményt kapunk, amiért érdemes egy kicsit többet költeni.

Összegzés

Fentiek alapján talán már egyértelmű, hogy a legdrágább kávédarálókkal a legjobb kávét lehet előállítani. Tartósak, és az olcsóbbakhoz képest könnyebben kezelhetők. Aki szeretné feljavítani a napi kávéélményét, annak azt javasoljuk, hogy fektessen be egy minőségi kávédarálóba. Az ára helyett pedig figyeljen inkább arra, hogy milyen munkát végez.

dara5.jpg

 

fotók: cloudinary.com, thewirecutter.com, myhomebrewedcoffee.com, bigcommerce.com, worldcoffeeevents.org

forrás: thecoffeeconcierge.net (https://thecoffeeconcierge.net/why-are-good-coffee-grinders-ridiculously-expensive-is-it-worth-it/ )

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8516771386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása