Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Miben különbözik a sima kávé és az eszpresszó?

Különbözik egyáltalán?

2021. február 05. - Alois Dallmayr Magyarország

kave_feketekave_mokka_eszpresszo_01.jpg

Közismert, hogy két külön italról beszélünk, és persze a nevükön kívül még jónéhány dologban eltérnek. Négy pontban mutatjuk be a lényegi különbségeket feketekávé és eszpresszó között.

Eredet

Hangozzék bármilyen furcsán, az eltérések listája épp egy hasonlósággal kezdődik. Sokan élnek abban a hitben, hogy a kávébab a kulcs, pedig nem. Ugyan más a textúrájuk és az ízük, de alapvetően az elkészítés módja teszi majd őket mássá. A kereskedelmi forgalomban kapható kávék zöme robusta vagy arabica. Előbbiek íze a pörköléskor diós felhangot kap, sokszor hasonlítják a zabpehelyéhez. Az arabicával nehezebb a dolgunk, amikor az ízét kell meghatározni, az az édestől a csípősig elég sok variációban ölthet testet. Pörkölést követően édesebb és virágillatúbb, mint a robusta. És eszpresszó mindkét fajtából készül.

barista-basic-kurs-1500x695_64a7873_karinbrunner-uai-1390x695.jpg

 

Elkészítés


Préselés, szűrés, csepegtetés – csak, hogy néhányan említsünk. A különbség a tempóban és a nyomás nagyságában rejlik. A jó eszpresszóhoz 90-96 °C közötti víz, legalább 9 bar nyomás és 20-22 másodperces elkészítési idő tartozik. A feketekávéhoz nem szükséges a nagy nyomás, aminek következményeként nem képződik a tetején krémréteg. Viszont lehet bele tejet rakni – simán, nem habosítva. Ráadásul ma már bármelyik elkészíthető otthon, hiszen az eszpresszógépek árai sem a csillagos égben járnak, ami azért számít, mert a hagyományos kávéfőzőkben nem állítható elő szükséges a magas nyomás. Megfelelő darálót sem nehéz beszerezni, ami kellően pontos finomságúra őrli a kávébab szemeket.

kave_feketekave_mokka_eszpresszo_03.jpg

 

Koffein


Gyakori feltételezés, hogy az eszpresszóban több a koffein, mint a feketében, de ez természetesen nincs így. Egy átlagos csészényi, csepegtetett/filteres kávéban éppenséggel több van, mint egységnyi eszpresszóban, méghozzá a duplája (40 mg / 90 mg). A közkeletű tévedés alapja, hogy azonos mennyiségnél az eszpresszóban több a koffein, de az ember a legritkább esetben iszik többet abból, mint feketekávéból. Hacsak nem szenvedélyes rajongó, és túllép a napi ajánlott adagon (ami kb. 5 csésze).

csm_academy-teaser_2d0009067b.jpg

 

Íz


Az eszpresszóén érződik a pörkölés, ezzel együtt szép kerek és telt. Hívei szerint a feketekávénál kijön, ha a szűréséhez papírfiltert használtak, és az elrontja az egészet. És míg az eszpresszót jellemzően üresen fogyasztják, a feketébe kerülhet cukor, édesítőszer, méz, tej (vegetáriánusok, figyelem: a tehéntejen túl is van élet!).  https://dallmayrmagazin.blog.hu/2020/11/20/_6_alternativ_tej_kavehoz

Nincs jó vagy rossz választás, sőt, napszaktól függően akár váltogatni is lehet. A legfontosabb a jó alapanyag, abból pedig bármelyik módon lehet ízletes kávét készíteni.

kave_feketekave_mokka_eszpresszo_04.jpg

 

fotók: reddit.com; mareacoffe.com; liende.com; espressoschool.com.au; taste.com.au
forrás: atlascoffeeclub.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9316416308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padlogaz 2021.02.10. 06:23:49

alapvetően egyetértek a poszt megállapításaival, néhány pontosítás, ill. kiegészítés:
1) eredet: igaz, hogy mindkét fajtából lehet eszpresszót készíteni, de nagy különbség a két fajta eltérő koffeintartalma, a robusta kb. kétszer több koffeint tartalmaz, mint az arabica. eszpresszót általában prémium minőségű kávéból készítenek, amely leggyakrabban arabicából készül (vagy magas arabica részarányt tartalmazó keverékből).
2) elkészítés: az említettek mellett az őrlésnek van még nagy szerepe, igazán finom eszpresszó a kereskedelemben kapható előre őrölt kávéból nem készíthető, azok őrlési finomsága nem megfelelő. az eszpresszóhoz nagyobb finomságú őrlés szükséges, előny a lassabban forgó konikális őrlő, amely kevésbé hevíti fel őrlés közben a kávészemeket, így az jobban megőrzi az ízét.
3) koffein: nekem kicsit zavaros itt a poszt magyarázata :-((. alapvetően két oka van annak, hogy miért alacsonyabb az eszpresszó koffeintartalma: egyrészt azért, mert a koffeint vízben oldódó vegyület, azaz minél hosszabb ideig halad át a kávén főzés közben a víz, annál több koffeint tud kioldódni a kávészemekből, és mivel az eszpresszó kb. 23-25 mp alatt készül el, míg a feketekávé ennek többszöröse alatt (lásd kotyogó), így alakul ki a különbség. másrészt az elején említett arabica / robusta eltérő koffeintartalma is szerepet játszik, ahogy írtam eszpresszó jellemzően arabicából készül, míg feketekávé inkább keverékből, amelyben jobban érvényesül a robusta magasabb koffeintartalma.
4) íz: kb. az előző különbségek következménye.

Pierr Kardán 2021.02.10. 06:23:56

A jó kis Bialetti kotyogós által főzött kávénál nem kell jobb kávé :-)

Ráadásul cremát nem csak drága eszpresszógéppel lehet főzni, hanem pl. egy kotyogős rendszerű Bialetti Mukkába rakott extra szeleppel is kiváló cremát lehet készíteni.

szombi 2021.02.10. 06:24:52

Most én vagyok hülye, vagy a kotyogós és forralós kávéfőzők tényleg nem eszpresszó kávét főznek?
A villanyos forralósoknál még csak-csak előjön némi nyomás, de a biztonsági szelep 3 bar körül nyit, esély sincs a 9-re.
De hogy a kotyogós mitől az? Merthogy Illy márkájú kotyogósra is ráírják hogy espresso, holott ez nagyon nem igaz.
Csak a szivattyús kávéfőzők (kapszulás, manuális, automata) képesek a 9 bar-t és a 90-96 fokot előállítani, vagy van más lehetőség is?

octy 2021.03.07. 13:09:00

@Pierr Kardán: Hello Skodás kolléga... :) Csak nem kávérajongó vagy te is?

octy 2021.03.07. 13:09:02

@szombi: van még olyan lehetőség amikor te állítod elő a nyomást a kezeddel és a forró vizet is te biztosítod tetszőleges eszközzel. :)
Az ilyen gépek nagyon egyszerűek, nem kell áram sem hozzájuk de nem olcsók. Szívesen kipróbálnám pedig...

Bocs tudom nem erre gondoltál a kérdéseddel. Valóban érdekes hogy espresso-t írnak egy kotyogósra - is.
süti beállítások módosítása