Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Miért jó a latte art?

Olyan könnyűnek látszik, amikor valaki más csinálja. Pedig nagyon nem az.

2021. január 29. - Alois Dallmayr Magyarország

latte_art_kavezo_tejhab_muveszet_02.jpg

A kávékultúra része vagy túlbecsült felszínesség? Fokmérője a szakmaiságnak vagy elfedője a tudás hiányának? Kell-e nekünk egyáltalán a latte art?

Az elmúlt 15 évben rengeteget fejlődött a kávékultúra. Régebben elég lehetett egy szép diszítés ahhoz, hogy bekerüljön valaki a prémium kategóriába. Fontos volt tehát a tulipán, a madár, a sárkány, a csiga vagy a medve, mert ezen múlt, betér-e a vendég az adott intézménybe. Mára azonban olyan sok igazán jó és különleges kávézó van, sőt, otthon is képesek vagyunk szinte kávéházi minőségű kávét készíteni, hogy a szép díszités már régen nem elég. Később, amikor a piacon megjelentek az alternatív tejek még tovább csökkent a latte art jelentősége, azokból ugyanis nem, vagy csak igen nehezen lehet értékelhető formákat létrehozni. 

latte_art_kavezo_tejhab_muveszet_01.jpg

 

Tovább rombolták a latte art nimbuszát a filter-hívők, akik szerint a kávéban semmi keresnivalója tejnek. Az igazság mégis inkább valahol középen lehet, ahol a latte art-tudás csak egyik eleme a barista ismerethalmazának. Ezzel együtt három okot is tudunk mondani, miért fontos mégis a latte art.

 

1. Tejszerkezet

Öntés, kontraszt, szimmetria. A latte art színvonal-kategóriáit a hab minősége dönti el: túl-, alul- vagy későn levegőzött, esetleg rosszul keveredett. Bármelyik hiba következménye az elmosódott forma, ami rontja a vizuális élményt. A kiváló eredmény eléréséhez jó textúrájú tej kell, amihez nem csak az alapanyag megválasztása, de az előkészítés is külön tudomány és pont ez az a tejhab, ami miatt cappuccino-t vagy lattét rendelünk a pultnál.

 

latte_art_kavezo_tejhab_muveszet_03.jpg

 

2. Bizonyítéka az elkötelezettségnek

Merthogy nem könnyű. Még egy szimpla minta – virág, szív – megalkotásához is sok gyakorlásra, türelemre és egészséges mennyiségű önbizalomra van szükség. Pályájuk elején bizony a legjobb baristák is a csésze mellé öntöttek nem kevés tejhabot. Aki ennyi energiát fektet a tejhab művészetének megismerésébe, az mire idáig eljutott remélhetőleg már a kávét is mesterien készíti.

 

latte_art_kavezo_tejhab_muveszet_04.jpg

 

3. Az emberek szeretik

És talán ez a része a legfontosabb. Pont azt a pici plusszt adja hozzá a finom kávéhoz, amitől különlegessé válik, amire otthon bár nem szánunk időt és ami mosolyt csal az arcokra. A latte art tehát képes örömöt csempészni bárki napjába, aminél menőbb dolog kevés van a világon.

 

latte_art_kavezo_tejhab_muveszet_00.jpg

 

fotók: fastcompany.net; thesleepingdragoninbkk.blogspot.com; lamarzoccousa.com; phlearn.com; littlemissbentoblog.comforrás: thecoffeecompass.co

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6516386252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása