Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Még 3 hiba, amit elkövetünk az eszpresszógépekkel

2022. december 16. - Alois Dallmayr Magyarország

pp1.jpg

„Miért olyan rossz az otthoni kávéfőzőmben készített ital?" – kérdezik sokan, pedig lehet, hogy néhány apró változtatással simán hozható a „kávéházi” élmény.

Az első részben: nyomás, kosz, víz

A koronavírus-járvány idején az egekbe szöktek az otthoni kávéfőző-gépek eladásai, mert az emberek a bezártságban is vágytak megszokott italukra. A masina megvételét követően sokan mélyen beleásták magukat a kávé és a kávéfőzés rejtelmeibe, mégis rengetegen küzdöttek a „nem olyan, mint megszoktam” érzésével. Ennek több oka van, de a probléma fő forrásai könnyen azonosíthatók, és így ki is küszöbölhetőek. Nézzük a hat fő hibát, sorban haladva a legkevésbé lényegestől a legfontosabbig!

3. Rossz barista technikák

Ide tartozik az egész babkávétól a nedű kifolyásáig tartó komplett folyamat. A leggyakoribb hiba a rossz nyomkodási technika. Íme néhány tipp a fő csapdák elkerüléséhez:

A kávét közvetlenül használat előtt őröljük meg. Ne használjunk állott őrleménytA kávét egyenletesen adagoljuk a filter kosarába. Próbáljuk meg „leütögetni” a kosarat a kávé hozzáadása közben, hogy az őrlemény minél egyenletesebben ülepedjen le. Simítsuk el a kávéágy tetejét, majd egyenletesen nyomjuk le. A lehető leghamarabb tegyük a szűrőt a gépbe, és indítsuk el a főzési folyamatot.

Az utolsó előtti pont - a vízszintesre préselés - az, ahol a legtöbb ember hibát követ el. Pedig az biztosítja, hogy a kávéágyat az erővel áramló víz mindenhol azonos nyomással és azonos átfolyási sebességgel érje. Ha a korong egyik oldalán kevesebb kávé fér el, mint az ellenkező oldalon (mert az ágy egyenetlen), akkor a nyomás alatt álló főzővíz nagy része a vékony oldalon fog átáramlani, ami a kávéágy egy részénél túlzott, a másik felén pedig alulnyomáshoz vezet. Az eredmény egy gyenge, túlságosan extrahált eszpresszó.

pp2.jpg

2. Rossz kávé

Szomorú, de tény, hogy ahhoz képest, milyen nagy összegeket költenek az emberek egy szép otthoni eszpresszógép beszerzésére, milyen kiszerelésű és minőségű kávét vásárolnak egy „gazdaságos” áruházból, hogy aztán hónapokig azt használják. 

A jó eszpresszó szíve nem a gép: a kávé. Ne fukarkodjunk vele! Ráadásul, ha utánaszámolunk, kiderül, hogy még a „drága” kávéval is jobban jövünk ki, mintha ellátogatunk valamelyik kávézóba.

Néhány további tipp a jó kávé beszerzéséhez:

A csomagoláson kell, hogy legyen pörkölési dátum, aminek nem szabad 2 hétnél régebbinek lennieHa „Fogyasztható” dátum van a kávén, akkor hagyjuk ki. Keressük azokat a pörkölőket, akik minden kávéjukról pontos kóstolási jegyzetet készítenek. Keressük a minőségi pörkölőktől származó szezonális kávékat!

pp3.jpeg

... és akkor az első számú hiba, amit az otthoni eszpresszógép-tulajdonosok elkövetnek:

1. Nincs darálójuk (vagy nincs jó darálójuk)

Mint a rossz kávénál: a drága eszpresszógéphez olcsó pengés őrlőt használnak, vagy ami még rosszabb, kávézóban vagy élelmiszerboltban őröltetik a kávéjukat. Pedig semmi - tényleg semmi - nem javítja jobban az otthoni eszpresszót, mint egy minőségi őrlő. Ha a jó víz használata 50%-kal, a jó kávébabok használata pedig 75%-kal javítja a kávét, akkor egy igazán jó kávédaráló (az előre őrölt kávé vásárlásával szemben) majdnem 100%-kal javítja az eszpresszót.

A beépített őrlős gépek egészen jó megoldást jelentenek, de ha a mienk nem ilyen, akkor egy jó őrlőre van szükségünk, amivel remek párost alkothatnak. A kávébab ugyanis vegyi anyagok, gázok, zsírok, lipidek, kolloidok csodálatos gyűjteménye. A pörkölt kávébab egyik legfontosabb eleme a szén-dioxid. A pörkölési folyamat során bőségesen keletkező szén-dioxid az oka annak, hogy a frissen pörkölt, frissen őrölt kávé olyan jó illatú; de nem a gáz szaga miatt (alacsony koncentrációban nincs érzékelhető illata), hanem azért, mert elsődleges szállítója az őrölt kávéban lévő azon elemeknek, amelyek kellemes aromákat eredményeznek. És ahogy rutinos pörkölők mondják: ha a levegőben érezzük a szagát, akkor a csészében nem.

A szén-dioxid nem csak az aromákat hordozza magával, hanem mágnesként működik az őrölt kávéban lévő, vízben egyébként nem oldódó elemek számára. Szó szerint magával viszi ezeket az íz- és aromakomponenseket az őrölt kávéból az italba, ahol a főzővíz önmagában nem tudná elvégezni ezt a feladatot. Ez segíti például a crema kialakulását az eszpresszóban.

Ha a kávét eszpresszó finomságúra őröljük, a kávébabban tárolt szén-dioxid nagyjából 80%-a 2 percen belül kiürül. A levegőbe kerül, mikroszkopikus méretű lipideket, olajokat, zsírokat és kolloidokat szállítva magával, amik pedig hozzájárulhattak volna egy jobb ízű csésze kávéhoz.

Ezért nagyon fontos, hogy eszpresszóhoz csak frissen őrölt kávét használjunk, és hogy a frissen őrölt kávé az őrléstől számított 60-75 másodpercen belül a helyére kerüljön és eszpresszót készüljön belőle. Az eszpresszó egyben nagyon igényes főzési módszer, magas víznyomással, 93 °C feletti hőmérséklettel. A víz mindig a legkisebb ellenállás útját keresi, ezért az egyenletes őrlés biztosítása, segíti a víz egyenletes áramlását a rendszeren keresztül. Ezt pedig csak minőségi őrlőkkel érhetjük el, az olcsó darabokkal nem.

pp4.jpg

fotók: thatscoffee.com, guide2coffee.com, wikipedia.org, seriouseats.com

forrás: coffeegeek.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8817990290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása