Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Kávés kisokos: mennyire fontos a pörkölés időpontja?

2022. május 13. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-kaves-kisokos-porkolesi-datum-fontos-00.jpgMás romlandó élelmiszerekkel ellentétben a kávé nem betegít meg, ha már lejárt a szavatossága. Van azonban egy ideális „időablak”, amelyet ismernie kell annak, aki komolyan gondolja azt, hogy csak jó ízű kávét fogyaszt.

Már a kávébabok frissessége is kihívást jelent az otthoni kávéfőzésben járatlanok számára. Más élelmiszerekkel ellentétben, amelyeknek van fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési ideje, a kávénak általában van pörkölési és minőségmegőrzési ideje is (bizonyos esetekben). Amikor tehát friss kávét választunk, különösen figyelnünk kell a pörkölési dátumra. Ezen a pont ponton azonban kicsit zavarossá válhat a dolog, mert a frissesség önmagában még nem garancia a jó minőségű kávéra.

Mi az ideális pörkölési időpont?

Amikor kávét vásárolunk, érdemes úgy tennünk, mint a hagyományos romlandó élelmiszerek (kenyér, tej, felvágott) esetében, azaz csak annyit pakolni a kosárba, amennyi rövid távon elegendő, kerülve a nagy tételes beszerzést. Figyeljük a pörkölési dátumot a kávén, és olyat keressünk, amelyik esetében onnantól hét-huszonegy nap telt el. Kávészakértők, pörkölők és baristák szerint a kávé a pörkölés utáni hetedik és tizennegyedik nap között a legjobb.

dallmayr-magazin-kaves-kisokos-porkolesi-datum-fontos-01.jpg

Ha a kávét hét napnál kevesebb ideje pörkölték, akkor egyszerűen túl friss, még mindig szén-dioxidot bocsát ki. Ez a gáztalanítás pedig akadályozza az őrölt kávészemcsék extrakcióját a főzési folyamat során. A tizennégy napnál régebbi kávét állottnak tekintik, a kávé édessége és savassága ebben a szakaszban csökken - de ez nem minden kávéra vagy pörkölésre igaz.

Mivel tehát nagyon sok változó, például a kávébab minősége és a tényleges kávéfeldolgozási folyamat is szerepet játszik abban, hogy mennyire friss a kávé, soha nem szabad a kávébabok minőségét kizárólag a pörkölési dátum alapján megítélni.

Tényleg jobb a frissebb?

Nem, hiszen, ha a kávé túl friss, akkor még mindig gáztalanít. A „minél frissebb a kávé, annál jobb”, a kézműves és kisüzemi kávépörkölőkből származik, akik megpróbálják megkülönböztetni magukat a nagyobb, kereskedelmi kávépörkölőtől. Azzal, hogy a többi kiskereskedelmi zacskón található lejárati dátum helyett a pörkölési dátum szerint árulják a kávét, megpróbálják jobb minőségű és magasabb színvonalú kávébabokkal megkülönböztetni magukat a versenytársaktól.

dallmayr-magazin-kaves-kisokos-porkolesi-datum-fontos-03.jpg

Mikor túl öreg a kávé?

Örök vita a kávészakértők között, és bár a pörkölő szakemberek megadnak valamiféle korhatárokat, túl sok a változó ahhoz, hogy egyértelmű választ adhassunk.

Miért ilyen nehéz megállapítani, mikor van túl a kávé a fénykorán?

A konkrét kávén is múlik a dolog, hogy mennyire öregszik a pörkölés után. A különböző pörkölők saját stílus alapján végzik a munkájukat, ami megváltoztathatja a kávé profilját, így az másképp érik vagy éri el a csúcspontját. Míg egyes kávéfajták tizennégy napon belül érik el csúcspontjukat, addig mások a pörköléstől számítva akár harminc nap múlva is még legjobb formájukban lehetnek.

Kár tehát Szent Grálként tekinteni a kávé pörkölési dátumára, egyetlen módon tudhatjuk meg, hogy milyen a kávénk: kóstolással. Ha pedig kétségeink támadnak, kérdezzük meg a helyi pörkölőt vagy egy baristát, akik mindig a legjobb tanácsokkal látnak el minket egy adott kávéval kapcsolatban!

dallmayr-magazin-kaves-kisokos-porkolesi-datum-fontos-02.jpg

 

fotók: survivalblog.com, joebyschmo.com, theprimadonnalife.com, majalah.ottencoffee.co.id

forrás: beanground.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr6117822925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása