Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Kávés kisokos: mi az a mokka?

2022. május 06. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-kaves-kisokos-mi-az-a-mokka-00.jpgAz eszpresszó alapú italok egyik legnépszerűbb típusa a mokka. A kávéfogyasztók körében rendkívül népszerű, és az egyik legkelendőbb ital a kávézókban világszerte.

De mi is az a mokka, és miért olyan különleges?

A mokka egy mennyei kávés házasság. Az egyik fél a már önmagában is csodálatos kávé, a másik pedig a csokoládé. IGEN, A CSOKOLÁDÉ! A mokkát sokféleképpen lehet elkészíteni, de az alap ital egy tejeskávé dupla adag eszpresszóval és némi csokoládészirup.

Honnan származik a mokka?

A mokka szó valójában egy kicsit félrevezető, mivel valószínűleg a jemeni Al Mokha kikötőből származik, amely az egyik első hely volt, ahonnan kávét exportáltak a világ többi részébe. Az ital eredete kissé homályos, mivel nem lehet egyetlen személyhez kötni. Nagyon közeli rokonságban áll a klasszikus lattéval, legközelebbi rokona a Bicerin, amely egy Torinóban honos ital. Ez eszpresszóból, étcsokoládéból és tejből készül, amelyet rétegesen, kis pohárban tálalnak.

dallmayr-magazin-kaves-kisokos-mi-az-a-mokka-01.jpg

Mokka saját ízlés szerint

A mokka szépsége abban rejlik, hogy rengeteg variációja létezik, amivel a saját ízlésünkre szabhatjuk az italt. Tej: csak mert a recept normál gőzölt tejet ír elő, nem jelenti azt, hogy ne használhatnánk másfajtát. Aki nem fogyaszt tejterméket, az mandulatej, szójatej vagy zabtej felhasználásával is nagyon hasonló italokat készíthet. Lehet, hogy ezeket nem tudjuk olyan jól felhabosítani, mint a hagyományos tejet, de ízük így is érdekes dimenziót ad az italnak!

Csokoládé: a csokoládészirup helyettesíthető fehér- vagy étcsokoládésziruppal. Előbbi sokkal édesebb, mint a hagyományos, az elkészült ital is világosabb lesz tőle. Az étcsokoládés verzió kicsit kesernyésebb, viszont a szirup szépen egészíti ki az eszpresszó ízét.

Nyári verzió

Nem isszák olyan forrón a mokkát! Vagy legalábbis nem mindig. Akinek hideg kávé a kedvence, vagy kávés frissítőre vágyik, elég, ha csak bőséges mennyiségű jeget ad az italához, és máris kész a hideg mokka.

dallmayr-magazin-kaves-kisokos-mi-az-a-mokka-03.jpg

 

fotók: coffeeordie.com, fabmeetsworld.com, drinsomniacs.com, pjscoffee.com

forrás: coffeebrewster.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7817822923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása