Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Kávék túl az Arabica-Robusta pároson: Liberica és Excelsa

2022. április 15. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-blog-arabica-robusta-liberica-excelsa-00.jpgSokkal többféle kávébab létezik, mint a helyi boltokban kapható, szépen csomagolt típusok. Aki szereti a kávét, tartozik magának annyival, hogy minél többféle fajtát kipróbál!

A boltok jó részében általában csak az Arabica, a Robusta vagy a kettő keveréke közül választhatunk. A legtöbb esetben Arabicából készült kávét iszunk, ez az az íz, amihez az ízlelőbimbóink az évek során hozzászoktak. Szinte az összes arabica kávéfajta íze nagyon hasonló a gyakorlatlan ízlelő számára, de néhány mégis kiemelkedik, mint például a ritka, Geisha fajta. Aki ezt meglátja egy kávézóban az étlapon, feltétlenül próbálja ki! A kávé forgalmazásának módja miatt a legtöbben csak a konkrét pörkölési profilok vagy a származási hely említésére figyelnek oda. Persze, ezek az információk segíthetnek azonosítani, hogy mire számíthatunk egy adott kávétól, de a kávé világa hatalmas - miért korlátoznánk magunkat?

Több mint száz kávéfajta létezik, és még nem is jegyezték fel mindet. Ám ebből a hatalmas választékból mindössze három-négy fajtát termesztenek nagy kereskedelmi mennyiségben: Arabica, Robusta, valamint a kevésbé elterjedt Liberica és Excelsa. Előbbi kettő bemutatásának és összehasonlításának korábban külön cikket szenteltünk, most a második kettőre koncentrálunk.

dallmayr-magazin-blog-arabica-robusta-liberica-excelsa-01.jpg

Liberica

Sokan még ne is hallottak róla, még kevesebben vannak, akik ittak is belőle. A Liberica babot az teszi egyedivé, hogy a többitől markánsan eltérő kávéfajtáról van szó, nagyon jellegzetes ízprofillal. A Liberica babok mérete hatalmas az Arabicához és a Robustához képest. Ráadásul a növény egyik oldala alacsonyabb, mint a másik, így a kávébab alul kampó alakú. Az Arabica és a Robusta kávékkal ellentétben - amelyek speciális termesztési környezetet igényelnek - a Liberica erőteljes, 30 láb magas fákon nő Délkelet-Ázsia dzsungelében. Szerencsére a Liberica a dzsungelben szinte könnyedén tud növekedni, különben már sok évvel ezelőtt kipusztult volna.

Mivel a növények száma fogyatkozni kezdett, 1995-ben a Fülöp-szigeteken külön erőfeszítéseket tettek a megmentése érdekében. A hatóságok összegyűjtötték az utolsó 500 növényt, amelyet találtak, és a Fülöp-szigeteki kávétermelő régiókban újratelepítési programot indítottak. Ma már nehéz „tiszta” Libericát találni, ráadásul a világ Arabica iránti megszállottsága miatt egyre kevesebb Libericát termesztenek kereskedelmi céllal. A közeljövő nagy kérdése, hogy a Liberica kiállja-e az idő próbáját.

dallmayr-magazin-blog-arabica-robusta-liberica-excelsa-03.jpg

Ízre enyhén füstös, de az aromában megjelennek gyümölcsös és virágos jegyek is. Egyesek szerint a Liberica íze nem is olyan, mint „a kávéé”, de lehet, őket inkább a fás íz taszítja. A Liberica legjobban úgy élvezhető, ha körülbelül 10%-ot adunk a szokásos kávékeverékünkhöz, és gőzölt tejjel kombináljuk.

Excelsa

Ritka kávéfajta, amely a világ kávétermelésének nagyjából 7%-át teszi ki. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Liberica, és nemrégiben annak egyik fajtájává minősítették át. És bár rendszertanilag egy csoportba tartoznak, az Excelsa bab olyan drámaian különbözik társától, hogy simán lehetne különálló fajta. Főként Délkelet-Ázsiában található meg, ahol nagy, erőteljes fákon nő, közepes magasságban. A Libericához hasonlóan az Excelsa-babnak is jellegzetes alakja van, de mérete valamivel kisebb. Az Excelsa-t Délkelet-Ázsiában és környékén élvezik, ahol jellemzően kávékeverékekben, különösen házikeverékekben használják, hogy jellegzetes gyümölcsös ízével mélységet és extra komplexitást adjon. Aromája sok kávéfogyasztó számára nem igazán vonzó, és bár az Excelsa lefőzés után egyedi és meggyőző ízzel rendelkezik, az illata miatt sok kávézó mégis inkább az Arabica vagy a Robusta kellemességét kínálja.

dallmayr-magazin-blog-arabica-robusta-liberica-excelsa-02.jpg

fotók: coffeebrewingpro.com, coffeeaffection.com, perfectdailygrind.com

forrás: beanground.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4317803967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása