Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Még 6 extra íz a kávéhoz

2022. március 04. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-meg-6-extra-iz-kavehoz-06.jpgBármilyen nagyszerű dolog is a sima fekete kávé, az ízlelőbimbóinknak néha szükségük van némi változatosságra, nehogy unalmassá váljon a nagy egyformaság. Remek megoldás lehet kedvenc kávénk „feldobására”, ha némi extra ízzel gazdagítjuk.

Bátran felejtsük el a boltban kapható édesítőszereket és tejszínhabokat: ezekben gyakran túl sok a mesterséges anyag, mi most természetes ízesítőkre hívjuk fel a figyelmet. Az ízesített kávékombinációk némelyike furcsa, némelyike pedig a legkevésbé sem nyilvánvalóak, de életet visznek minden csésze kávéba.

Szerecsendió

Részben édes, részben földes ízt ad a kávénak, ami egyedülálló kombináció, és garantáltan megcsiklandozza az ízlelőbimbókat. Hogy ki mennyi szerecsendiót ad a csésze kávéhoz, egyéni ízlés kérdése, de egy szilánk általában bőven megteszi. Ezzel együtt fontos, hogy aki a tökéletes és személyes élményre vágyik, kísérletezzen addig, amíg meg nem találja az ízlésének legmegfelelőbb mennyiséget és ízvilágot.

dallmayr-magazin-meg-6-extra-iz-kavehoz-01.jpg

Levendula

Kezdetben vala a levendulás szappan, aztán az ember megkóstolá a levendulás fagyit. És tapasztalá, hogy az jó. Onnantól viszont nem vala megállás, a kék növény rengeteg mindennel párosítható – a kávé sem kivétel, főleg a gyümölcsösebb pörkölések jönnek szóba. Adhatunk néhány csepp levendulát az őrölt kávéhoz, ami átitatja a nedűt a forró vízzel való felöntéskor, de a lefőzött kávéba is cseppenthetünk levendulaolajat. Akármelyik megoldást választjuk, a kombináció nagyszerű ízt ad, remek társ álmos tavaszi délutánokon.

dallmayr-magazin-meg-6-extra-iz-kavehoz-02.jpg

Szegfűszeg

Aki korábban cigarettázott, esetleg aktív dohányos, annak ez lesz a nyerő íz! Sok népszerű cigarettamárka ad szegfűszeget a dohánykeverékhez, hogy édesebbé tegyék a terméket. Javasoljuk az óvatos használatot, mert a fűszer nagyon erős. Őrölhető együtt az egész kávébabokkal, vagy adhatunk néhány szegfűszeget az előre őrölt kávéhoz, mielőtt felöntjük a forró vízzel.

dallmayr-magazin-meg-6-extra-iz-kavehoz-03.jpg

Borsmentaolaj

A borsmenta illata az évek alatt eggyé vált a családi ünnepekkel, semmi sem jelzi jobban a szabadság időszakát, mint egy csésze gőzölgő borsmentás kávé. Azért, hogy íze a lehető legteljesebben átjárja a lefőzött kávét, érdemes tiszta borsmentaolajat használni, amely igazán jól működik a csokoládés, sötét pörkölésű kávébabokkal. Hasonlóan a szegfűszeghez, bánjunk takarékosan a cseppekkel, mert a borsmentaolaj koncentrált formában gyorsan túl erős.

dallmayr-magazin-meg-6-extra-iz-kavehoz-04.jpg

Nyers tojás

Hangozzék bármilyen furán, végeredményben nagyszerű ízt kap az, aki bevállalja ezt a lépést. A nyers tojással kevert forró kávé egyedülálló ízt garantál – legalább egyszer mindenképp érdemes kipróbálni! Lehet, hogy nem mindenkinek fog tetszeni az ital, de messze nem olyan undorító, mint amire számít az ember. A nyers tojás sűrű és enyhén krémes jelleget ad a kávénak anélkül, hogy elfedné annak természetes ízét és aromáját.

dallmayr-magazin-meg-6-extra-iz-kavehoz-05.jpg

Vaj

Már sok kávérajongó és egészségmániás megszerette a kávé-vaj kombinációt, amely az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Forrása Délkelet-Ázsia, ahol mindennaposak a furcsa kávékeverékek. Bár nehéz elképzelni, hogy a vaj, amelyet általában csak főzéshez használunk, ennyire illik a kávéhoz, ám ha jól csinálják, akkor tényleg mennyei párosítás. Hangsúlyozzuk a „jól csinálják” kifejezést! Egy teáskanálnyi bio vajat adva valamely édes pörkölésű kávéhoz, az ital sima, gazdag textúrát kap, egyedülálló ízzel.

Sorozatunk első részében: fahéj, kakaószemek, vanília, gyömbér, kardamom, csillagánizs ide kattintva elérhető. 

dallmayr-magazin-meg-6-extra-iz-kavehoz-00.jpg

 

forrás: beanground.com 

fotók: legalnomads.com, thespruceeats.com, googhousekeeping.com, tradevalley.com, healthline.com, australianeggs.org.au, easyketolifestyle.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3117768194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása