Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Elfagyott a brazil kávétermés egy része

Évtizedek óta nem érte ekkora kár a termést

2021. október 15. - Alois Dallmayr Magyarország

fagy2.jpg

Nyár közepén durva hidegfront sújtotta Brazília három kávétermelő területét, egy olyan időszakban, amikor a szárazság már eleve kikezdte a növényeket.

Hangozzék bármilyen bizarrul, tényleg megtörtént: Minas Gerais, São Paulo és Paraná régiókban fagykár érte a kávéültetvényeket. A kár mértékét eleinte nehéz volt felbecsülni, de hamar kiderült, hogy az nagyobb, mint eleinte gondolták. A szakértők végül 4,5 millió zsákban jelölték meg a kiesett mennyiséget, ami az idén várható termés 8-10 százaléka. Önmagában nem hangzik tragikusnak, de ha hozzávesszük, hogy a szállítási nehézségek és kikötő-lezárások miatt 2021-ben már szembe kellett nézni néhány nehézségekkel, rájövünk, hogy mégis van ok egy kis szomorkodásra.

Brazília évente 50 millió zsáknyi kávét termel, ehhez képest a 4,5 millió nem sok. Ám a többi tényezővel együtt - kiegészítve azzal az információval, hogy az emelkedő üzemanyag- és vegyszerárak miatt a termelési költségek is emelkedtek – már figyelemre méltó hatást generál. A drágulás a prémium kávék gyártóit kevésbé érintette érzékenyen, ők különösebb kockázat nélkül emelhettek árat.

Mivel ilyen jellegű kár évtizedek óta nem érte a kávéipart, és a kilencvenes évek vége óta mindössze harmadszor kúszik a jelenlegihez hasonló szintre a kávé ára az árutőzsdén, enyhe idegesség futott végig az iparon. Pánikra ugyanakkor semmi ok, az ellátásban nincs nagyobb fennakadás, az árszint pedig várhatóan lejjebb megy a közeljövőben. Addig főleg a pörkölőüzemeknek kell kissé átalakítani a szokásaikat, egy év helyett csak pár hónapra előre lekötni/megvásárolni a nyers kávét.

Hosszú távon jó eséllyel visszaállunk a korábbi szintekre, a termelőknek azonban jobban oda kell figyelniük a hatékonyságra, ami nyilván nem egyszerű feladat egy, az időjárás szeszélyeinek ennyire kitett szegmensben.

fagy1.jpg

 

fotók: dailycoffeenews.com

forrás: Royal Coffee (https://royalcoffee.com/frost-in-brazil-what-does-it-mean/ )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3516719404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása