Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Így lehet újra használni a kávét!

Avagy a kávé, mint kincsesbánya

2021. szeptember 24. - Alois Dallmayr Magyarország

kb1.jpgAmikor valaki szemügyre veszi az apró barna szemeket, amikből aztán a kávé készül, nem feltétlenül van tisztában azzal, hogy tulajdonképpen mit lát. Hajlamos végtermékként tekinteni arra, ami tulajdonképpen csak apró része a nagy egésznek.

Meggyőződésünk, hogy az elfogyasztott kávét csak az tudja igazán értékelni, aki tisztában van azzal, mennyi időbe és energiába került az előállítása. Ha azt mondjuk, „kávé”, az az egész növényről szól, levelekről, szárról, magokról, talajról – és persze a termésről. Vegyük számba, hányféle módon hasznosíthatók a növény részei!

Kávé és zacc

Bár egyre többen figyelnek oda az újrahasznosításra, még mindig többségben vannak azok a helyek, ahol a kávé elkészültét követően a zacc a kukában végzi – pedig számtalan módon felhasználható! Távol tartja a csigákat és egyéb csúszómászókat, valamint a bolhákat a kerti növényektől, mivel a koffein olyan anyagot tartalmaz, ami mérgező ezen állatok számára. Meg a többiekére is, ezért érdemes mértékkel használni. Egyes kutatások szerint, a macskákat zavarja a kávézacc illata, így, akár működhet a nemkívánt szomszéd cicák távoltartására is.

kb3.jpg

Szár és levelek

Ezek is rendszeresen végzik a kommunális hulladéklerakóban, holott remek komposzt lehet belőlük. A leveleket ráadásul meglehetősen régóta használják teák és gyógyteák készítéséhez, Etiópiában külön neve van a kávé leveleiből összehozott italnak, amit tradicionális ételek és italok mellé egyaránt fogyasztanak. A növény ezen részei olyan gazdagok tápanyagokban, plusz környezetbarátak, hogy már folynak a vizsgálatok a takarmányként való hasznosításra. Ezen felül egyre több dohányzásról leszoktató termékben jelennek meg valamilyen formában a kávé levelei, illetve annak származékai.

kb2.jpg

Burok

Pörköléskor hámlik le a szemekről, piaci értéke a nullához közelít. Eddig legalábbis így volt. A tömegtermelésben általában igyekeztek megszabadulni tőle, kidobták, a massza pedig eregette magából a biogázt. Ám azok, akik kisebb léptékben működnek, odaajándékozzák vagy eladják komposztnak, trágyának. A kávé nemzetközi szövetsége (International Coffee Organization - ICO) pedig olyan kutatásokat végez, melyek az üzemanyagként való hasznosítás lehetőségét vizsgálják.

Héj

Leginkább a kávébab kabátjaként írható le. Jelenleg két dolog készül belőle: cascara és liszt. Előbbi egy tea szerű ital, utóbbi pedig vasban, káliumban, rostokban és fehérjékben gazdag, állagában leginkább az őrölt kávéra hasonlító alapanyag. Szóval a kávét nem csak meginni lehet, de immár megenni is!

kb5.jpg

 

fotók: ethiopianheritagetour.com, pestsbanned.com, trees.com, amazon.com, farmersalmanac.com

forrás: coffeegeek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3516697950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása