Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Tényleg jó a kávé másnaposság ellen?

2021. május 28. - Alois Dallmayr Magyarország

 

wil-stewart-uerwoqeomrc-unsplash.jpg

Húsleves, fokhagyma, különféle koktélok és még sorolhatnánk. Arra a bizonyos másnapra mindenkinek megvannak a jól bevált (vagy éppen be nem vált) praktikái, amikre esküszik. Ezek egyike a kávé fogyasztása. Egy közelmúltban megjelent tanulmány azonban éppen arra világít rá, hogy lehet, hogy a kávézás bizonyos téren segít, más fronton azonban árt.

A Medical News Today újságban közzétett cikk szerint a másnaposság kiváltó okai – elvonatkoztatva persze a ténytől, hogy az ember túl sok alkoholt fogyaszt – nem ismertek pontosan, de olyanok szerepelnek közöttük, mint a dehidratáció, a bélrendszer irritációja, gyulladás, rossz alvás. Ezek hatására jelennek meg olyan tünetek, mint a jól ismert fáradtság, gyengeség, fejfájás, erős szomjúság, érzékenység a fényre és a zajokra, izzadás, ingerlékenység, szorongás, émelygés, gyomor- és izomfájdalom, szédülés, valamint a megnövekedett vérnyomás.

masnapossag_ellenszer_kave_00.jpg

Hogyan hat minderre a kávé?

Az már ismert, hogy az alkoholt kávéval keverni veszélyes, mert a koffein fokozza az éberséget, ami a józanság illúzióját keltheti bennünk. Ergo nem tanácsos a buli előtt dupla eszpresszóval alapozni, ha jót akarunk magunknak és a környezetünknek. Ez az éberség később persze jól jöhet, amikor enyhíti a másnaposság okozta fáradtságot.

Más tüneteket azonban felerősít a kávé, ilyen például a dehidratáció. Normális étel és folyadékbevitel mellett a kávéfogyasztás dehidratáló hatása nem számottevő, azonban a másnaposság pont nem nevezhető a szervezetünk normális állapotának.  A koffein – az alkoholhoz hasonlóan – vízhajtó hatásával még jobban kiszáríthatja a testet, így a kellemetlen tünetek tovább tartanak vagy fokozódnak. Bizonyos esetekben a koffein már önmagában fejfájást vagy vérnyomás növekedést válthat ki, így aki ezeket tapasztalja magán másnaposan, az csak rosszabbul lesz a kávétól.

A tudomány jelen állása szerint a másnaposság ellen nincs „orvosság”, kivéve az alkohol nem-fogyasztását, de ez – állítólag – nehezen kivitelezhető.

 masnapossag_ellenszer_kave_02.jpg

fotók: empireonline.com; popsci.com; hriherbalmedicine.co.uk

forrás: sprudge.com (https://sprudge.com/will-coffee-cure-a-hangover-or-just-make-it-worse-178019.html )

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7816573490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása