Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

8 tea a szorongás enyhítésére

2021. április 16. - Alois Dallmayr Magyarország

nyugato_hatasu_tea_03.jpg

1992 óta az április a stressz ellni küzdelem hónapja. Napjainkra különösen jellemző a kiszámíthatatlanság, így teljesen normális, hogy több ember szenved szorongástól, mint általában. A kiszámíthatatlanságot automatikusan negatív stresszforrásként értékeli a szervezet, mely megnehezítheti a mindennapi életet. A stressz oldására számos hétköznapi praktikát alkalmazhatunk (jóga, tánc, forró fürdő), mutatjuk, hogy tea fronton mivel érdemes tenni a mentális egészségünkért.

 Kamilla tea

Jellegzetesen édeskés ízű, nyugtató hatása közismert. Az idegrendszerben ugyanazokat a receptorokat támadja, mint a nyugtató hatású gyógyszerek. Elkészítéséhez friss vagy szárított kamillavirág is használható, előbbiből kettő, utóbbiból egy teáskanálnyi virágot érdemes használni. 5-10 percig áztassuk forró vízben. Alvás előtti fogyasztása segíthet a pihentető, mélyebb alvásban, de a nap bármely szakában fogyasztható.

nyugato_hatasu_tea_01.jpg

Zöld tea

A zöld tea híres az egészségmegőrzéssel kapcsolatos előnyeiről, első sorban vérnyomás-szabályzó hatásáról. Tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal. Elektrofiziológiai vizsgálatok (EEG) igazolták, hogy közvetlenül az agyra hat, ezáltal úgy fokozza a pihenés intenzitását, hogy közben nem okoz álmosságot. Érdekesség, hogy a japán zöld teák jellemzően édesebbek, mint a kínaiak. Mégis közös bennük, hogy forrásban lévő helyett, csak 70-80 °C fokos vizet szabad rájuk önteni, amiben aztán 1-3 percig kell áznia a leveleknek.

Golgotavirág tea

A Passiflora-család sok száz fajának keverékéből készül, íze enyhe, így lazán keverhető más gyógynövényekkel (citromfű, kamilla). Európában régóta használják nyugtatóként. 2,5 deciliter forrásban lévő vízhez egy evőkanál szárított virágszirmot kell adni, amiket aztán 5-10 percig hagyunk ázni. 

nyugato_hatasu_tea_05.jpg

Citromfű tea

A levelekre öntött forró vízből kesernyés ízű, élénkítő hatású ital lesz, ami feldobja a hangulatot, így közvetett módon csökkenti a feszültséget. Vagyis ugyanazt tudja, mint a serkentőszerek, csak épp egészséges, és nincsenek mellékhatásai. Még akár 3 órával az elfogyasztása után is befolyásolhatja a közérzetet – pozitív irányba. Bögrénként egy teáskanál szárított vagy két teaskanál friss levélre van szükség az elkészítéséhez, az áztatási idő 5-10 perc. Elsősorban nap közbeni fogyasztását javasoljuk.

Rózsa tea

Enyhén virágos ízű, közepesen édes ital születik a forró vízben 8-10 percig áztatott virágok nyomán, melynek fájdalomcsillapító hatása van. Rövidíti az elalváshoz szükséges időt és fokozza a mélyalvás mértékét. 2,5 deciliter forrásban lévő vízhez egy evőkanál szárított virágszirmot kell adni, amiket aztán 5-8 percig hagyunk ázni. Amikor kész, leszűrjük a leveleket. Ízlés szerint agavé sziruppal vagy mézzel édesíthető.

nyugato_hatasu_tea_00.jpeg

Borsmenta tea

Frissítő aromájával és bizsergető ízével javítja a közérzetet, a jógik és a hagyományos orvoslás gyakorlói egyaránt régóta használják. Bögrénként egy teáskanál szárított vagy két teaskanál friss levélre van szükség az elkészítéséhez, az áztatási idő 3-5 perc. Reggel fogyasztva komoly energia-löketetre számíthatunk.

Macskagyökér tea

A mély alvások szakértője. A szorongás, valamint a depresszió egyik fő következménye és intő jele az alvási nehézség. A macskagyökér tea idegnyugtató hatása révén álmosít, és hozzásegít a pihentető alváshoz. Közepes szintű inszomnia esetén is beválik, amit részben izomlazító hatásával ér el. Az egy teáskanálnyi szárított növényt 10-12 percig áztassuk forró vízben. Fogyasztása egy órával elalvás előtt ajánlott.

nyugato_hatasu_tea_06.jpg

Levendula tea

Talán a legnépszerűbb nyugtató tea, már az illata is csodát tesz a feszült idegekkel. Fogyasztása fokozza a dopamin (a köznyelvben ezt nevezzük boldogság-hormonnak) termelését, ezzel párhuzamosan csökkenti a kortizolét (stresszhormon). 2,5 deci vízhez 2 tesáskanál levendulavirág jár, amit aztán 10 percig kell ázni hagyni. Ajánlott egy órával elalvás előtt fogyasztani.

kistea.jpg

A nyugtató hatású teák képessége, hogy csökkentik a szívverés intenzitását, ezáltal segítik a relaxációt. Napjainkban nagy kihívást jelenthet a lelki jóllétünk megőrzése, ezért arra bátorítunk mindenkit, hogy különösen figyeljünk a saját, és szeretteink mentális egészségére. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5116496150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozsef_12 · https://lencsespityu.blog.hu/ 2021.05.17. 13:22:52

a zöld tea erősíti a szorongást. minek írtok hülyeségeket? tein van benne.
süti beállítások módosítása