Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Angol, Ír, vagy Skót?

Klasszikus teák reggelre

2021. március 26. - Alois Dallmayr Magyarország

blog.jpg

Ébredés után nem csak kávéval lehet indítani a napot. A kifejezetten reggeli fogyasztásra ajánlott teák is megtalálhatóak a legtöbb otthonban. Közös jellemzőjük, hogy nagy mennyiségű koffeint tartalmaznak és elég intenzív ízvilágúak, ezért ha ezek közül választunk egyet a reggelink mellé, akár egész délelőttre elegendő energiát nyerhetünk.

Hatalmas a kínálat a reggeli teák piacán. A három leggyakrabban megtalálható típus az angol, az ír és a skót. Első pillantásra hasonlónak tűnhetnek, de mégis számos különbség van köztük, mind ízben, mint erősségben. Ezeket vesszük most egy kicsit górcső alá.

Alapvetően mindhárom típus esetében fekete tea keverékről van szó. Amiben azonban eltérnek egymástól, az a fekete tea típusa és aránya. Ezek függvényében változik a tea íze, erőssége és a teljes összhatása.

 blog3.jpg

Angol reggeli tea

Valószínűleg a legnépszerűbb reggeli teafajta a hagyományos English Breakfast. Számos eredettörténetet olvashatunk róla különböző forrásokból, a legtöbb szerint azonban, nevével ellentétben, Skóciában alkották meg először.

Robert Drysdale (skót teakereskedő) nevéhez köthető ez a klasszikus keverék, aki 1892-ben készítette el, s még címkét is mellékelt hozzá a vásárlóknak, miszerint a nap első étkezésénél ajánlott fogyasztani.

Eredetileg az angol reggeli tea kínai feketetea keveréket tartalmazott, napjainkban azonban túlnyomó részt Ceylon és Assam teából készül. Ezen kívül tartalmazhat még kenyai feketeteát, illetve a füstös ízű kínai Keemun tea is megjelenhet, mint összetevő.

Összességében, az angol reggeli tea egy élénk, – a három tea közül a legkönnyedebb – keverék, mely tökéletes kísérője a nehéz angol reggeliknek.

 green-tea-5275926_1920.jpg

Ír reggeli tea

A reggeli mellé fogyasztandó teának gyorsan híre ment, így az íreknél is megjelent, bár eltér a korábban említett angoltól. A legalapvetőbb különbség, hogy az ír verzióban több Assam tealevél található a keverékben, mint a többi fekete teában. Ez egyedi megjelenést kölcsönöz neki vöröses színű árnyalat formájában. Ízélményben pedig gazdag, malátás hatásra számíthatunk. Az írek hagyományosan nagy tejtermék fogyasztók és ez a szokásuk a teafogyasztásban is meghatározó.

Az ír reggeli tea tehát összességében merészebb, mint az angol. Erős teák kedvelőinek ajánljuk figyelmébe!

 
blog2.jpg

 

Skót reggeli tea

A három variáció közül talán a skót az, ami a legkevésbé van jelen a köztudatban. Alapjában véve ugyanúgy Ceylon és Assam teakeverékből állítják elő, mint az angolt vagy az írt, de készülhet Indonéziából vagy Kínából származó fekete teákból is.

A Skóciában jellemző, alacsony ásványianyag tartalmú vízhez remekül passzol ez a keverék, ami a legerőteljesebb mindhárom közül. Az ír teához hasonlóan itt is megjelenik a malátás ízprofil, kiegészülve tölgyes ízvilággal.

Ha igazán robosztus, erős teára vágyunk, a skót lesz a tökéletes választás!

 nlog1.jpg

 

Reggeli teák a világ más tájairól

Bár a fent említett három tea a legelterjedtebb „breakfast tea” kategóriában, más országoknak is megvan a sajátjuk. Így Franciaországban, Kanadában, Kínában, vagy Oroszországban sem kell aggódnunk, ha a reggeli mellé teát szeretnénk inni kávé helyett.

 

A változatosság gyönyörködtet

A teapiac rendkívül széles választási lehetőséget kínál és érdemes is kisérletezni. Szinte biztosan megtalálja mindenki azt a fajtát, ami legalább olyan jól indítja a napot, mint egy erős presszókávé. 

 

forrás: theteacupoflife.com 
képek: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr516476088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása