Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Az asszony rossz kávét vett? Verd meg!

Érdekességek a kávé történelméből

2021. március 05. - Alois Dallmayr Magyarország

 kave_hirdetes_nok_elleni_eroszak_csaladon_beluli_eroszak_01.jpg

Általában csak utólag, az eseményektől térben és időben eltávolodva derül ki egy pillanatról vagy cselekedetről, hogy a „történelmi” jelzővel illethető. És ilyen előfordult a kávé modern kori történetében is. 

Az 1950-es évekre az Egyesült Államokban szokás egyfajta aranykorként tekinteni: a második világháború közvetlenül alig-alig sújtotta az országot, a fejlődés új lendületet kapott. Akkoriban az emberek különösebb apropó híján is elegáns ruhát öltöttek, az előkertekben szépen zöldellt a fű, a világ békés volt. És egy reklámban megjelenhetett az a motívum, hogy a férj elveri a feleségét.

kave_hirdetes_nok_elleni_eroszak_csaladon_beluli_eroszak_00.jpg

Ez utóbbira nyilván nem pozitívumként tekintünk vissza, de ettől még tény, hogy az ötvenes évek Amerikájában egy ilyen hirdetés simán megjelenhetett több országos újságban is. Hogy jó-e a kávé? Ez mai fejjel teljesen lényegtelen, mert az ember csak tátott szájjal bámulja a képet, és jó eséllyel nem vásárolna a gyártótól, sőt, bojkottot hirdetne.

A hirdetés szövege:

"Ha a férjed rájön, hogy az áruházban nem ellenőrizted, friss-e a kávé…
…és kiderül, hogy állott vagy poshadt kávé vásárlását kockáztatod… jaj lesz neked!
Ma már létezik biztos módszer arra, hogy ellenőrizd a kávé frissességét, még vásárlás előtt."

Évtizedekkel később Eli Rezkallah Egy párhuzamos univerzum” című sorozatában megalkotta a reklám alternatív verzióját.

 

kave_hirdetes_nok_elleni_eroszak_csaladon_beluli_eroszak_02.jpg


A kávé minőségének megőrzéséről itt írtunk korábban.

 

fotók: depop.com; elirezkallah.com
forrás: constative.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9416450918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedélyes Paraszt 2021.03.07. 13:08:53

Huh, nagylevegőőőőő. Engem a kávé és a dorgálás nem érdekel. Kávét sosem ittam, a zasszonyt sosem bántottam, ahogy a gyerekeket sem. Idestova kb 30+ éve vagyunk házasok. Egyetlen dologra szeretnék csak reagálni a cikkben: "a második világháború közvetlenül alig-alig sújtotta az országot"
Ezt ugye nem gondolta komolyan az írója. Az USA igen komoly befektetést tett a háború folyamán, nem csak a hadbalépés után, hanem előtte is.
Hány, meg hány amerikai katona halt meg európában. Ez gondolom nem sújtotta az ottaniakat. Gondolj csak bele. El kell menni idegen földrészre, hogy első körben mások szabadságáért harcolj. Kicsit gondolkondj már el rajta, ez milyen feláldozást jelent. Másokért, és nem a közvetlen családodért otthon.

Alois Dallmayr Magyarország · dallmayrshop.hu 2021.03.07. 13:10:55

@Kedélyes Paraszt: alig-alig sújtotta az ország TERÜLETÉT. Így lett volna pontos, reméljük, a korrekció elfogadható.
süti beállítások módosítása