Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

A kihalás veszélye fenyeget több kávéfajtát

A ma ismert kávéfajták 60%-a el fog tűnni egy emberöltőn belül

2021. január 08. - Alois Dallmayr Magyarország

ka_ve_arabica_robusta_etio_pia_kihala_s_01.jpg

Termőterületek csökkenése, klímaváltozás, különféle betegségek terjedése – nem csoda, hogy a világ 124 ismert kávéfajtájának 60%-a kihalás közelébe került. Ha így megy tovább, 70 év múlva fele annyi kávé terem majd, mint ma.

A helyzet tehát rossz, és azt kell mondjuk, hogy az állomány megőrzése érdekében tett lépések elégtelenek: a vad fajták 28%-a védett területeken kívül nő, és mindössze 55%-uk magjait őrzik génbankokban.
Ez azért kellemetlen, mert a vadon termő kávék nélkül drasztikusan lecsökkenne az iható mennyiség, ők teszik tehát fenntarthatóvá a jelenlegi fogyasztási modellt. Ezért is lépett a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), és tette fel a Vörös Listára a kávét. Elég, ha csak belegondolunk, milyen fontos az Arabica Etiópia és a világ számára, mindjárt erőt vesz rajtunk a tenni akarás a fajta túlélése érdekében.


Etiópia az Arabica „otthona”, ott a kávé sok helyen természetes körülmények között nő, az esőerdőkben. Hasonló, ám kisebb területű egységek találhatók Madagaszkáron, India egyes részein, Sri Lankán és Ausztráliában. A kávéfogyasztás főleg az Arabica és a Robusta körül forog, de ott van a kereskedelmi forgalomba legritkábban kerülő libériai is. És ugyan a vadon termő növények magvai nem feltétlenül hasznosíthatók teljes mértékben, de génállományukban fellelhetők olyan elemek, melyek segíthetnek megőrizni a többieket. És ez ad nekünk reményt a jövőre nézve.

ka_ve_arabica_robusta_etio_pia_kihala_s_00.jpg

fotók: simonscotting.com; loveafricancoffee.com
forrás: coffeemuseum.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2416322196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2021.01.23. 23:43:06

Mint mindenben a " nagyobbat, olcsóbban, többet" szemlélet uralkodik a világban. Szinte mindenki örül egy "jó kis génmanipulált kávéknak. A temelőnek kevesebb munkával több terménye lesz. A kereskedőnek van bőven olcsó alapanyag (az extra pofithoz). A minőség meg javítható egy kis izfokozóval, kémiai úton rásegítve. A világ szinten pár százezres "ínyencek" és sznobok csapata meg jó drágán megveszi a valódi minőséget. Ez vonatkozik rentgeteg élelmiszerre, nem lehet minőségi áruval a föld lakóit ellátni.
süti beállítások módosítása