
A természeti adottságok kiváló termőföldet biztosítanak az Arabica kávéfajtának, ami az ínyenc kávéfogyasztók között népszerű, azonban a világ összes Arabica termése már most évente mintegy 4 millió zsákkal kevesebb, mint amennyire igény lenne. Az Arabica kávé virágzástól számított érési ideje 9 hónap, ami ugyan rövidebb, mint a Robusta kávé 10-11 hónapos érési ideje, de átlagos terméshozama alacsonyabb. Etiópiában több őshonos kávéfajta is terem, ezért az etióp kávészemek sem alakra, sem méretre nem egyformák. A betakarítás októbertől decemberig tart, sokmillió etiópnak adva ezzel munkát. A klímaváltozás itt is érezteti hatását, ami az egyre magasabban fekvő termőterületekre kényszeríti a gazdákat és ezzel tovább erősíti a kávé világpiaci árának emelkedését. Az etiópok külföldről származó bevételének 60-70 százalékát a kávéexport adja.
A Dallmayr Via Verde név zöld utat jelent, azaz a kávé élvezetét összhangban az emberiséggel és a természettel. A Dallmayr Ethiopia készítésekor kizárólag fairtrade bio-arabica kávébabot használnak és minden eladott kávécsomag után 5 facsemetét ültetnek Etiópiában. Ezzel a gesztussal járul hozzá a Dallmayr, hogy az ország sokáig büszke lehessen a nevében is szereplő “Aithiopia”, azaz “ember napsütötte arccal” jelentésre.