Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Ember napsütötte arccal

Etiópia a kávé őshazája

2020. november 06. - Alois Dallmayr Magyarország
Afrika második legmagasabban fekvő országának a nevét Aithiopia, annak latinosított változatából ismerjük: Etiópia. Etiópia legismertebb exportcikke természetesen a kávé és az etiópok méltán büszkék nemzeti kincsükre. A legenda szerint a helyi pásztorok megfigyelték, hogy azok az állatok, amik egy bizonyos bokor bogyóit eszik, egész éjjel fent vannak. Így a szerzetesek ebből a bogyóból csináltak főzetet, hogy hosszú imádságaik alatt ne aludjanak el.
dallmayr_kave_etiopia_ember_00.jpg

A természeti adottságok kiváló termőföldet biztosítanak az Arabica kávéfajtának, ami az ínyenc kávéfogyasztók között népszerű, azonban a világ összes Arabica termése már most évente mintegy 4 millió zsákkal kevesebb, mint amennyire igény lenne. Az Arabica kávé virágzástól számított érési ideje 9 hónap, ami ugyan rövidebb, mint a Robusta kávé 10-11 hónapos érési ideje, de átlagos terméshozama alacsonyabb. Etiópiában több őshonos kávéfajta is terem, ezért az etióp kávészemek sem alakra, sem méretre nem egyformák. A betakarítás októbertől decemberig tart, sokmillió etiópnak adva ezzel munkát. A klímaváltozás itt is érezteti hatását, ami az egyre magasabban fekvő termőterületekre kényszeríti a gazdákat és ezzel tovább erősíti a kávé világpiaci árának emelkedését. Az etiópok külföldről származó bevételének 60-70 százalékát a kávéexport adja.

dallmayr_kave_etiopia_ember_01.jpg

A Dallmayr Via Verde név zöld utat jelent, azaz a kávé élvezetét összhangban az emberiséggel és a természettel. A Dallmayr Ethiopia készítésekor kizárólag fairtrade bio-arabica kávébabot használnak és minden eladott kávécsomag után 5 facsemetét ültetnek Etiópiában. Ezzel a gesztussal járul hozzá a Dallmayr, hogy az ország sokáig büszke lehessen a nevében is szereplő “Aithiopia”, azaz “ember napsütötte arccal” jelentésre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2816320214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása