A kávé határtalan
A mindennapi rutintól a vendéglátáson át az üzleti találkozókig a kávé átszövi az emberek életét, akárcsak a kávé termelése, amely behálózza és együtt változik a gazdasági értékteremtéssel. A kávé nem csupán megváltoztatta az emberi kultúrát kezdve attól, hogy fogyasztása rutinszerű részévé vált az emberek mindennapi életének egészen odáig, hogy különféle fajtái között megtalálhatók az luxus színvonalúak, illetve a még ennél is ritkábbak, amelyeket az ínyenceknek készítenek. A jó kávé a cserjétől, amin terem a világ minden részén élő fogyasztóig a világot behálózó gazdasági láncban jön létre – ennek a folyamatnak az újdonságait a mutatja be részletesen a svájci EHL üzleti iskola összefoglalója.
Nagyon más
A kávégazdaság az elmúlt években újra felfedezte a kávézók kultúráját. A kávé a modern fogyasztók jelentős részének nem csupán egy ital, ami reggelente koffeinlöketet adhat a napjuknak. Valójában egy élvezeti cikk, amelynek ízét újra és újra meg akarják tapasztalni azok, akik egyetértenek ezzel. Egy lehetőség a mindennapi gondok elfelejtésére, a kávézás nüanszainak élvezetére.
Dél-Korea lüktető fővárosában, Szöulban a kávézók a derűs nyugalom szentélyei. A betérők könyveket lapozgathatnak a levegősen elhelyezkedő asztalok mellett, miközben aprólékos élvezettel kortyolgatják kávéjukat. A külvilág minden zaklatottsága háttérbe szorulhat a békességnek ezekben az oázisaiban.
Kávézás Szöulban
Éles kontrasztban ezzel a közép-amerikai Guatemalában a kávézók többet kínálnak a derűs hangulatnál. Kapcsolatot teremtenek a kávébab termesztésével a földdel, ahol a kávécserjék teremnek, azaz a kávészemek születésének pillanatával. A kávé szerelmesei, akik felkeresik ezt az országot és ezeket a kávézókat első kézből tájékozódhatnak arról, honnan ered kedvenc italuk. Ez összhangban a kávéipar egyik fontos céljával, a kávé fogyasztásával kapcsolatos edukációval. A fogyasztók tudásának bővítésével mindarról, amit a kávé jelent az embereknek.
Ennek megfelelően a Third Wave Coffee mozgalom legfőbb célja, hogy megmutassa a kávé kézműves készítésének minden elemét. A komoly kávézók dolgozói már nem csak alkalmazottak, akik felszolgálják az italt, hanem a borászatok pincérjeihez hasonló szakértők, akik a kávéültetvények művelésétől kezdve a feldolgozás és a kávéfőzés minden eleméig tisztában vannak a kávékészítés titkaival.
Ez megmutatja a modern kávéipar legfontosabb törekvését. Az ágazat nem csupán egy italt akar kínálni, hanem egy történetet, kapcsolatot ember és a természet, a kávé előállítói és fogyasztói között. Nem csupán az ízről van szó, hanem a környezetről, a kereskedelemről, a kávéfeldolgozás technikáiról.
Egy jobb világ nagykövete
Az értékek tiszteletének része, hogy az ágazat próbál lépést tartani a társadalmi felelősségvállalásból fakadó elvárásokkal. A kávéültetvények nagy területeket foglalnak el. Ehhez igazodik a termelők felelőssége. Costa Ricában például karbonsemleges farmokkal kísérleteknek, ettől délebre, Kolumbiában a madarak élőhelyeit igyekeznek megőrizni. A természetes környezet védelme egyben a kávé minőségének javítását is szolgálja.
Kávéfarmerek Kolumbiában
Ezzel egyidejűleg vannak törekvések arra is, hogy a kávé értékláncának legelején lévő farmerek, akik a legkisebb részt kapják a kávéüzlet hasznából, jobban részesedjenek ebből. Az olyan igazolások, mint amilyet a Rainforest Alliance ad, a környezeti fenntarthatóság mellett a kávéiparban dolgozók közösségeinek életszínvonalát is értékelik.
A kávé legújabb kori története tehát nem csupán az ízről, az aromáról szól, hanem a bolygó egészségéről és azon élő emberek közösségeinek jobb életéről, továbbá a kereskedés etikájáról is.