Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Kávé és mozi – első rész

2022. március 12. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr-magazin-kave-es-mozi-1-00.jpgKedvenc fekete italunk annyira áthatja a mindennapjainkat, hogy különféle kulturális alkotásokban is megjelenik. Mi most olyan filmjeleneteket listázunk, ahol vagy feltűnik vagy központi elem a kávé.

Jim Jarmusch: Kávé és cigaretta (2003)

Nem a klasszikus játékfilm, inkább rövidfilmek sorozata, ahol minden etűd más, de közös bennük, hogy üldögélő, kávéjukat szürcsölgető és cigarettázó emberek eszmecseréjéről szól, olyan különleges témákról, mint a koffein tartalmú nyalóka, az Elvis-féle összeesküvés elmélet, az angol tea helyes elkészítési módja, Nikola Tesla találmányai, egy SQÜRL nevű képzelt rockbanda, a 20-as évek Párizsa, vagy épp a nikotin rovarölőszerként való használata. Neves színészek és zenészek egyaránt feltűnnek a filmben, melyet fekete-fehérben fotografáltak, szimbolizálva a címben szereplő fogalmakat.

Álom luxuskivitelben (1961)

A film, amelyben minden (de tényleg, minden) ikonikus: maga Audrey Hepburn, a fekete ruhája, a cigarettaszipkája, a mozdulatai. És persze a nyitójelenet, melyben Holly Golightly kávét szürcsölgetve álmodozik a Tiffany’s kirakata előtt.

Twin Peaks (1990-1991) – mindjárt két jelenettel

A David Lynch nevéhez fűződő ikonikus sorozat, mely Laura Palmer gyilkosának kilétével tartotta lázba a tévénézőket, mindjárt két jelenettel is hódol a kávézás előtt.

A jó kávé (sőt, az ÁTKOZOTTUL JÓ KÁVÉ):

Az alapelv:

 

FOLYTATJUK!

 

címlapkép: moviemania.io

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9917778752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása