Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Teázás az év leghosszabb éjszakáján

2021. december 17. - Alois Dallmayr Magyarország

tea.jpg

Egy régi ír hagyomány szerint a téli napforduló éjszakáján végig égve kell tartani a tüzet. Az ébren maradáshoz és az elmélkedéshez nagy segítséget jelent a tea.

Ahogy a Föld kering a Nap körül, az évszakok a Naphoz való közelségtől és a Föld dőlésszögétől függően változnak, ezzel együtt a nappalok és az éjszakák hossza is. A leghosszabb éjszakai vagy nappali napok a napfordulók (tél, illetve nyár), a kettő között „félúton” elhelyezkedő napokat pedig - amikor a nappal és az éjszaka egyenlő hosszúságú - napéjegyenlőségnek (tavasz és ősz) nevezzük. Így a téli napforduló előtti éjszaka a leghosszabb éjszaka az egész évben.

Van egy régi ír hagyomány, mely szerint a hosszú éjszakán át égve kell tartani a tüzet. Ennek modern kori változatában elég csak egy gyertyát, meggyújtani, majd egész éjjel - napnyugtától napkeltéig - virrasztani felette, biztosítandó, hogy a tűz egész éjszaka égve maradjon. Ez a szokás remek lehetőség arra, hogy az ember ne menjen el szó nélkül az évszakváltás mellett, és kifejezze háláját a fény visszatéréséért (végre újra hosszabbak lesznek a nappalok!). Ez egyúttal a béke és az önvizsgálat pillanata is, még a karácsonyi elfoglaltságok és családi kötelezettségek nélkül. Lehet meditálni vagy bármilyen más apró öngondoskodó gyakorlatot végezni. Bármit is teszünk, ez egy olyan este, ami csak rólunk szól.

tea3.jpg

Egész éjjel fennmaradni nem könnyű annak, aki napközben ébren szokott lenni, ezért nehéz és fárasztó lehet, ha napfelkeltéig nem fekszünk le. Egy kanna fekete tea nélkülözhetetlen: ahogy telik az este, úgy van egyre nagyobb szükség a koffeinre. Cserébe lehet forró teát kortyolgatni egész éjjel! Esetleg készíteni egy második kannával is, attól függően, milyen gyorsan fogy el az első. 

Kívánjuk, hogy bárki, aki stresszel, aggódik vagy rohan az ünnepek miatt, tudjon egy kicsit befelé figyelni, belekortyolni egy csésze teába, és hálás szívvel gondolni az évszak változására. Üdvözöljük a fény visszatérését! És nem utolsó sorban: élvezzük a teát!

tea2.jpg

fotók: blog.sciencemuseum.org.uk, teahuntress.com, artcentereast.org

forrás: tching.com (https://tching.com/2017/12/longest-night-winter-solstice-tea/ )

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4416775266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása