Bármilyen nagyszerű dolog is a sima fekete kávé, az ízlelőbimbóinknak néha szükségük van némi változatosságra, nehogy unalmassá váljon a nagy egyformaság. Remek megoldás lehet kedvenc kávéitalunk „feldobására”, ha némi extra ízzel gazdagítjuk.
Bátran felejtsük el a boltban kapható édesítőszereket és tejszínhabokat, ezekben gyakran túl sok a mesterséges anyag, mi most természetes ízesítőkre hívjuk fel a figyelmet. Az ízesített kávékombinációk némelyike furcsa, némelyike pedig a legkevésbé sem nyilvánvalóak, de életet visznek minden csésze kávéba.
- Fahéj
Fahéjat adni a kávéhoz – ebben semmi újdonság nincs, sőt, ez a megoldás már régóta állja az idők próbáját, sokak kedvence. És mégis, egy apró csavarral meg lehet újítani a bevált módszert: a fahéjat a kávébabjaiddal kell átitatni, ha igazi fahéj-élményt szeretnénk adni a kávénak. Csak annyi kell hozzá, hogy a kávébabokkal együtt őröljünk le egész fahéjrudakat is. Aki nem frissen őröli a kávébabokat minden kávéfőzés előtt, az szórjon némi fahéjat az előre őrölt kávéba, mielőtt hozzáadná a vizet.
- Kakaószemek
Nem, az nem a csokoládé. A kakaóbab a csokoládé feldolgozás előtti formája. A szemek inkább fekete színűek, mint barnák, és 100%-ban kakaóbabból készülnek. Az állaguk is más, az ízük pedig sokkal diósabb és kissé rágósabb, ráadásul gazdag ízt adnak az italnak. Ez az ízprofil az, ami a kakaóbabot a kávé tökéletes kiegészítőjévé teszi. Adjunk körülbelül fél teáskanál kakaómagot minden, két csésze kávéhoz szükséges kávémennyiséghez, őröljük össze, és főzzük meg a kávét a szokásos módon.
- Vanília
Aki szeret ízesített tejszínhabot és cukrot adni a kávéjához, de nem örül a hozzáadott kalóriáknak, annak a vanília a jó megoldás! Ezt a természetes kávéízesítőt akkor tudjuk a legjobban kihasználni, ha közvetlenül őrlés előtt egy vaníliarudat adunk az egész kávébabjainkhoz. Ha nem tudunk friss vaníliát szerezni, akkor használhatunk néhány csepp kivonatot közvetlenül a csésze kávéba vagy az eszpresszógép szűrőjébe. De csak óvatosan két csepp elég!
- Gyömbér
Ezért a kávéízért biztos, hogy nem mindenki fog rajongani, de azoknak, akik szeretik a gyömbéres teát, ez a kombináció lehet a nyerő! A gyömbér nagy mennyiségben használva túl erős lehet, ezért csak néhány apró szeletet adjunk az őrleményhez a főzés előtt. A forró víz keresztül folyik a gyömbéren, és átjárja a kávét. Ha nincs friss gyömbér, használhatunk egy-két evőkanál gyömbérport, de a friss mindenképpen jobb!
- Kardamom
A kardamom nyugaton viszonylag ismeretlen, de a Közel-Keleten óriási népszerűségnek örvend. Íze nagyon hasonlít a gyömbéréhez, fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. A rostok és más alapvető ásványi anyagok csak néhány a kardamom rejtett gyöngyszemei közül, ezen felül segíti a vérkeringést, és remekül illik a kávéhoz. Vagy egész kardamommagot adjunk az egész kávébabhoz, mielőtt őrölnénk, vagy szórjunk néhány csipet előre őrölt kardamommagot a frissen főzött kávéba.
- Csillagánizs
Ha a gyömbérre azt mondtuk, nem lesz mindenki kedvence, a csillagánizsra ez fokozottan igaz. Ez a növény erős édesgyökér ízéről ismert, amit édes, virágos jegyek egészítenek ki. Azoknak, akik szeretik az édesgyökeret, sötétre pörkölt kávéval párosítva felejthetetlen élményt okoz. Adjuk a csillagánizst az egész kávébabhoz, mielőtt megőrölnénk azt, és főzzük le a szokásos módon. Mivel a végeredmény nagyon erős lehet, óvatosan az adagolással!
fotók: delishably.com, everydayhealth.com, healthline.com, onegreenplanet.org, bbcgoodfood.com, delish.com, cargoever.com
forrás: beanground.com