Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

A világ kilenc legdrágább kávéja 2020-ban

Akár 300.000 Ft egy kilogramm kávé ára. Megéri?

2021. január 01. - Alois Dallmayr Magyarország

legdragabb_kave_00.jpg

Sokféle kávé létezik, amely az ízek, aromák és illatok változatosságát hozhatja a konyhánkba, szinte a világ bármely tájáról. Érkezzen azonban a kávé bárhonnan, egyfajta minőségi indikátorként tekintünk a rendkívül változatos árakra, amivel kapcsolatban felmerül a kérdés: tényleg annyival jobb a drága?

Természetesen szó sincs arról, hogy az „átlagos” rossz lenne. Ma az üzletekben kapható minőségi kávé kilójáért jellemzően hat-tízezer forintot kell fizetnünk. Innen nézve pedig az akár százötvenezer forintos ár egészen bizarrul hangzik, elvégre „az is csak kávé”. Nem véletlen a magas ár, hiszen a szezonális hozam, a korlátozott termőterület, a feldolgozás és szállítás költségei, illetve az egyedi ízprofil jelentős hatással bír az árazásra. Annak aki megteheti, érdemes legalább egyszer az életben próbát tennie valamelyik drága kávéval.
Az alábbiakban a kávé kilogrammonkénti árát adjuk meg.

Carmen Patino és Lucas Pinchao (15.000 Ft)
2014-ben ők lettek a „Cup of Excellence” első két helyezettje, mindössze fél pont különbséggel. Ízük komplex, de leginkább a borsikafűre emlékeztet, némi édeskés beütéssel, aztán ahogy hűlnek, előkerül a karamella. Kolumbia e két büszkeségét hivatalos elismeréstől függetlenül is rendre emlegetik a világ két legjobb kávéjaként.

legdragabb_kave_08_cup_of_excellence.jpg

 

El Salvador Los Planes Pacamara (24.000 Ft)
Arabica El Salvadorból, szemei nagyobbak az átlagosnál, a Salvadori Kávékutató Intézet az 1950-es években fejlesztette ki. 2006-ban 93,52 pontot kapott (és ezzel második helyezést ért el) a „Cup of Excellence” versenyen. A Finca Los Planes közepesen testes, savas, intenzív gyümölcs- és dióízzel bír.

legdragabb_kave_02_el_salvador_los_planes_pacamara.jpg

 

Kona (22.000 - 32.000 Ft)
Az USA-ban mindössze egy hely bír a kávé számára megfelelő klímával és talajjal, ez pedig Hawaii. A Kona az északi és a déli partvidék közelében terem, a helyi Kama’aina-család kis birtokain. Testes és savas, utóíze azonban selymesen simogató csokoládé. Alap ára nem tekinthető soknak, ám a hawaii exportra vonatkozó előírások megdrágítják, mire a szigeten kívüli boltok polcaira kerül.

legdragabb_kave_04_kona.jpg

 

Black Blood of the Earth (25.000 – 30.000 Ft)
Mesterségesem létrehozott kávé, Philip Broughton alkotása, aki keserű íztől mentes nedűt akart. Egyedi módon, vákuumos extrakcióval készül, melynek során az Afrikából (főleg Etiópiából) származó bab majdnem teljes savtartalma távozik a szemből, és csak a koffeinben gazdag olaj marad. Az eredmény az átlagosnál hússzor-negyvenszer erősebb kávé.

legdragabb_kave_05_black_blood_of_the_earth.jpg

 

Blue Mountain (30.000 Ft)
Világszerte ismert, legnagyobb fogyasztói azonban a japánok, a szigetországba áramlik a termelés 80%-a. A jamaikai Kék-hegység az otthona, ahol a nagy magasság és a szinte folyamatos esőzés kettőse enyhe és alacsony savtartalmú, akár mindennapi fogyasztásra alkalmas kávét eredményez.

legdragabb_kave_06_blue_mountain_jamaica.jpg

 

St. Helena (45.000 – 50.000 Ft)
Bonaparte Napóleon annyira kedvelte, hogy még négy nappal a halála előtt is kért belőle egy csészével. Az otthonát jelentő Szent Ilona-sziget az Atlanti-óceánon fekszik, 1800 kilométerre Afrika nyugati partvidékétől, így valószínűleg a szállítás az, ami megdrágítja. Közepesen pörkölt, ízében a karamell és a citrom tart egyensúlyt, amire még rátesz egy apró lapáttal a borsos íz.

legdragabb_kave_09_st_helena.jpg

 

Ospina (72.000 Ft)
Családi vállalkozás termeli bő 200 éve, Kolumbia egyik legrégebbi kávéültetvényén. De szükség is van időre, lévén a kávéfa az ültetés után 3-5 évvel fordul termőre, és még aztán is éveknek kell eltelnie, mire megfelelő minőségű bab szüretelhető róla. Az Ospina különlegességét a termőtalajul szolgáló vulkanikus hamu adja. Ebből ered a diós és karamellás íz.


legdragabb_kave_03_ospina.jpg


Kopi Luwak (50.000 - 150.000 Ft)
Indonézia az otthona, ritka, és mindig is drága volt – utóbbi oka az előállítás módja, amiről Morgan Freeman és Jack Nicholson tart az alábbiakban rövid ismertetőt.


A név két indonéz szóból (Kopi – Kávé és Luwak – Civet macska) tevődik össze. Pörköléskor a szemek édessé válnak, ízükben rózsa, szilva és tea aromája keveredik.


legdragabb_kave_01_kopi_luwak.jpg


Finca El Injerto (300.000 Ft)
Szuper ritka kávé Guatemala La Libertad és Huehuetenango régióiból. Jellemzője, hogy a szemek mérete mindössze harmada az átlagos arabicáénak. 2006-ban ő taszította le a „Cup of Excellence” trónjáról az El Salvador Los Planes Pacamara-t. Ízében a jázmin és a rózsa dominál.

legdragabb_kave_07_finca_el_injerto.jpg

 

fotók: sainthelenaisland.info; thequeenbeandotblog.wordpress.com; meticulist.net; ospinacoffee.com; konacoffeeandtea.com; funraniumlabs.com; backpacker.com; alux.com; squaremileblog.com; sainthelenaisland.info
forrás: beanground.com

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9516357144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása